Άνοια: Οι νέες υπηρεσίες υγείας για τον εγκέφαλο στοχεύουν στον περιορισμό του κινδύνου άνοιας


Οι υπηρεσίες υγείας του εγκεφάλου είναι διαφορετικές και ξεχωριστές από τις κλινικές μνήμης. Το BHS στοχεύει στη μείωση του κινδύνου και στην πρόληψη για άτομα που δεν έχουν γνωστική εξασθένηση. Ενώ οι συμβατικές κλινικές μνήμης επικεντρώνονται περισσότερο στη διάγνωση ατόμων που ήδη αντιμετωπίζουν συμπτώματα και εμφανίζουν σημεία άνοιας. Δημοσιεύτηκαν στο Lancet Regional Health – Europe, οι συστάσεις παρέχουν ένα πρωτόκολλο με τέσσερις πυλώνες για να επιτρέψουν σε αυτές τις νέες υπηρεσίες να εντοπίσουν, να επικοινωνήσουν και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, καθώς και να ενισχύσουν ή να ενισχύσουν τη μνήμη.

Οι συμβατικές κλινικές μνήμης επικεντρώνονται στη διάγνωση εάν κάποιος που εμφανίζει ήδη συμπτώματα έχει άνοια, προκειμένου να ενημερώσει την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα σε σχετικά αργό στάδιο. Ωστόσο, οι βελτιώσεις στις στρατηγικές πρόληψης παρουσιάζουν τώρα μια ευκαιρία για έναν ολοκαίνουργιο τύπο υπηρεσίας, που ονομάζεται Brain Health Services. Αυτά θα εντοπίσουν άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια στο μέλλον και θα τους υποστηρίξουν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο. 

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη δημιουργήσει αυτές τις υπηρεσίες, αλλά δεν υπάρχει σαφής καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους. Τώρα, ερευνητές από 28 ιδρύματα συγκεντρώθηκαν σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, για να αναθεωρήσουν παγκόσμιες αποδείξεις και να δημιουργήσουν έναν οδικό χάρτη χρυσού προτύπου για το πώς αυτές οι νέες υπηρεσίες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου. Η Δρ Janice Ranson και ο καθηγητής David Llewellyn από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ οδήγησαν στην ανάπτυξη των συστάσεων που σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου και το προφίλ κινδύνου. Η ομάδα εργασίας έχει εντοπίσει τέσσερις πυλώνες για την ανάπτυξη των Υπηρεσιών Υγείας του Εγκεφάλου:

  1. Εκτίμηση κινδύνου: Οι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή τις σχετικές διαταραχές και το βάρος τους έχουν ομαδοποιηθεί σε ένα πλέγμα αξιολόγησης. Αυτά περιλαμβάνουν παράγοντες που σχετίζονται με γονίδια, όπως το APOE4, ή εκείνους που συνδέονται με τον τρόπο ζωής ή καταστάσεις, όπως υπέρταση, διαβήτης, κατανάλωση αλκοόλ, κοινωνική απομόνωση, παχυσαρκία, απώλεια ακοής, κατάθλιψη ή τραύμα στο κεφάλι.
  2. Επικοινωνία κινδύνου: Η αποτελεσματική επικοινωνία κινδύνου είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τους ασθενείς να κατανοήσουν τον κίνδυνο άνοιας με ακριβή και ουσιαστικό τρόπο, χωρίς να προκαλείται περιττή ενόχληση. Μια σειρά συστάσεων που βασίζονται στην προσωπικότητα και το ιστορικό του ασθενούς καθιστούν δυνατή την επιλογή των καλύτερων εργαλείων για την παρουσίαση της κατάστασης στον ασθενή με κατανοητό τρόπο.
  3. Μείωση κινδύνου: Προτείνονται φαρμακευτικές και μη παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου. Αυτά κυμαίνονται από βελτιώσεις του τρόπου ζωής έως γνωστική εκπαίδευση και τη χορήγηση πρόσφατα αναπτυγμένων αντι-αμυλοειδών φαρμάκων, εάν αυτά καταστούν διαθέσιμα κλινικά.
  4. Γνωστική ενίσχυση: Διαφορετικοί τύποι μνήμης μπορούν να ενισχυθούν ή να διεγερθούν μέσω ασκήσεων που βασίζονται σε χαρτί ή παιχνιδιών υπολογιστή. Η μη επεμβατική διέγερση του εγκεφάλου, όπως η διακρανιακή ηλεκτρική ή μαγνητική διέγερση, μπορεί επίσης να είναι σημαντική για την ενεργοποίηση συνάψεων σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου για τη βελτίωση της μνήμης.

Αυτοί οι τέσσερις πυλώνες που περιγράφονται λεπτομερώς στο άρθρο του Lancet Regional Health – Europe θα επιτρέψουν στις πρόσφατα αναπτυγμένες υπηρεσίες υγείας του εγκεφάλου να προσεγγίσουν το τμήμα του πληθυσμού του οποίου η μνήμη εξακολουθεί να λειτουργεί καλά και που επιθυμεί να τη διατηρήσει ή να τη βελτιώσει. Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που προσφέρουν οι τρέχουσες κλινικές διαγνωστικής μνήμης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ