Ο «Ανένδοτος» του ΣΥΡΙΖΑ – Πώς έφτασε ο Τσίπρας στην απόφαση αποχώρησης από τις ψηφοφορίες στη Βουλή


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέτυχε το διατηρήσει το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην πολιτική ατζέντα και μάλιστα, με την οπτική που έχει ο ίδιος για το θέμα.

Αποφασισμένος να συνεχίσει τον δικό του «Ανένδοτο» αγώνα κατά της κυβέρνησης, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στη «δημοκρατική ομαλότητα», είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα προκαλέσουν μεγάλες συζητήσεις.

Η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην ανακοίνωση της αποχώρησης των βουλευτών του κόμματος του από τις ψηφοφορίες της Βουλής, ήταν μια ενέργεια εξόχως επιθετική, αλλά και εντυπωσιακή – κατά γενική ομολογία. Και από ότι φάνηκε από τον χώρο που κέρδισε στην ειδησεογραφία κατά τη χθεσινή ημέρα, πέτυχε και τον στόχο της.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέτυχε το διατηρήσει το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην πολιτική ατζέντα και μάλιστα, με την οπτική που έχει ο ίδιος για το θέμα. Μπόρεσε, επίσης, μέσω αυτής της μίνι συνέντευξης Τύπου, να απευθυνθεί στους πολίτες και να θέσει το δικό του δίλημμα στην τελική ευθεία για τις κάλπες, το οποίο είναι «Δημοκρατία ή εκτροπή».

Το παρασκήνιο της απόφασης

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν ότι τα όσα έγιναν την Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας, προκάλεσαν την οργή του αρχηγού τους.

Και αυτό γιατί θεωρεί ότι υποβαθμίστηκε εντελώς η όλη κοινοβουλευτική διαδικασία από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν απάντησε στα όσα του καταλόγισε.

Τον αποκάλεσε αρχηγό ενός «εγκληματικού δικτύου», άφησε υπόνοιες ότι ήθελε να ελέγξει τις ροές του χρήματος στα εξοπλιστικά προγράμματα «μαμούθ» και ο πρωθυπουργός προτίμησε να πετάξει και πάλι τη «μπάλα στην εξέδρα», συνεχίζοντας να παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Από την ώρα, κιόλας, που ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε επαφές με τους στενούς του συνεργάτες. Στο τραπέζι έπεσαν πολλές προτάσεις. Όμως, εκείνη που κέντρισε το ενδιαφέρον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ακούστηκε τη Δευτέρα και οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, λίγο πριν ξεκινήσει η έκτακτη συνέντευξη στο Ζάππειο.

Η πολύωρη σκέψη, δείχνει ότι ζύγισε πολύ καλά όλες τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια τέτοια κίνηση. Και κυρίως, το αν θα δημιουργούσε προβλήματα στο κόμμα του, σε θέματα αρχής. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που εξαίρεσε από την απόφαση της αποχής, τυχόν νομοθετική παρέμβαση που θα έρθει για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές των ναζιστικών κομμάτων.

Πάντως, από την Κουμουνδούρου αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του δεν τελείωσε με τις θεσμικές κινήσεις και πως το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, που θα έχουν ως στόχο το να αναδείξουν την «δημοκρατική εκτροπή» της κυβέρνησης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ