ΓΟΠΝ: Πώς μπορεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να συνδέεται με την αναιμία;


Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) σχετίζεται με αναιμία ή ανεπάρκεια σιδήρου μεταξύ των παιδιών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 26 Δεκεμβρίου στο Diagnostics. Ο Vasile Valeriu Lupu, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής “Grigore T. Popa” στο Ιάσιο της Ρουμανίας, και οι συνεργάτες του εξέτασαν την παρουσία αναιμίας ως αποτέλεσμα παιδιατρικής ΓΟΠΝ σε 172 παιδιά.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 23 από τους ασθενείς με ΓΟΠΝ είχαν επίσης αναιμία, εμφανίζοντας μέτρια, σημαντική συσχέτιση (r = -0,35). Οι περιπτώσεις με ΓΟΠΝ είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου ορού (F = 8,46).

“ΓΟΠΝ συνοδεύεται από ένα βαθμό σιδηροπενίας που ανοίγει το δρόμο για σιδηροπενική αναιμία. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η αναιμία μπορεί να είναι ένα από τα σημάδια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ειδικά στους παιδιατρικούς ασθενείς, αυτή η επιπλοκή δεν πρέπει να παραμεληθεί λόγω της μακροχρόνιας -πρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού και περαιτέρω στην ενήλικη ζωή», γράφουν οι συγγραφείς.

«Όταν αντιμετωπίζει μια περίπτωση υποχρωμικής υποσιδεραιμικής αναιμίας στην οποία έχουν αποκλειστεί άλλα αίτια, ο κλινικός ιατρός θα πρέπει να το θεωρήσει ως αποτέλεσμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης εάν ο ασθενής παρουσιάζει σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν αυτή τη γαστρεντερική παθολογία και επίσης εάν η αναιμία δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με σίδηρο από το στόμα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ