Δωρεάν εξετάσεις για την καρδιά για 5,5 εκατομμύρια Έλληνες – Συνέχεια στα προγράμματα προληπτικής ιατρικής


Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει άλλο ένα από τα τέσσερα προγράμματα προληπτικής ιατρικής τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Μετά την επιτυχία του προγράμματος πρόληψης καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή  το πρόγραμμα για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων που αφορά 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30-70 ετών. Η κυβέρνηση συνεχίζει τη δρομολόγηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, έναν θεσμό στον οποίο πιστεύει πολύ καθώς εκτός του ότι σώζουν ζωές, βοηθούν στην ομαλότερη λειτουργία του ΕΣΥ. Ήδη, μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» 4.700 από τις 80.000 γυναίκες που πήραν μέρος στο πρόγραμμα αυτό, κατάφεραν να εντοπίσουν γρήγορα, έγκαιρα, ευρήματα σε πρώιμο στάδιο.

Επίσης, ψηφίστηκε από τη Βουλή η κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για άλλο ένα τέτοιο πρόγραμμα για όλα τα παιδιά της χώρας ηλικίας 6 έως 12 ετών και παροχή δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας.  Αφορά 660.000 παιδιά και το κόστος καλύπτεται πλήρως από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το επόμενο διάστημα, επίσης, θα εφαρμοστούν οι εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών. Όσον αφορά στις δωρεάν εξετάσεις για την καρδιά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ετοιμαστεί οι κατάλογοι με τους πολίτες και μετά από 1,5 με 2 μήνες θα ξεκινήσει η αποστολή των SMS με βάση τον ΑΜΚΑ. Η διαδικασία θα είναι δωρεάν και οι εξετάσεις μέσω της άυλης συνταγογράφησης θα διενεργούνται τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές δομές και θα περιλαμβάνουν και κλινική εξέταση. Όσο για τις αμοιβές των καρδιολόγων θα είναι χωρίς υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ. Και για τις εξετάσεις καρδιάς θα αξιοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση μέσω της οποίας θα εκδίδονται τα παραπεμπτικά, ενώ τα ραντεβού θα μπορούν να κλείνονται και με φυσική παρουσία στις μονάδες υγείας.

Σημειώνεται ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του παχέος εντέρου που αφορά 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ