Ξεκινά η νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα προμήθειας φυσικού αερίου


Η νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα προμήθειας φυσικού αερίου πλατφόρμα πρόκειται να λειτουργήσει τον Απρίλιο.

Σε αυτή θα μπορούν να συμμετέχουν ευρωπαϊκές εταιρείες είτε κατά μόνας είτε με κοινοπραξίες και να συμμετέχουν σε δημοπρασίες για την αγορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τρίτες χώρες.

Το σκεπτικό των Βρυξελλών έχει να κάνει με την ισχυροποίηση της διαπραγμάτευσης των αγοραστών όταν γίνονται ενιαίες παραγγελίες ποσοτήτων του ορυκτού καυσίμου.

Η πλατφόρμα, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ενίσχυση της αλληλεγγύης, αποβλέπει στον καλύτερο συντονισμό των συναλλαγών και υποδομών φυσικού αερίου, ώστε η Ευρώπη να καταστεί, συλλογικά, πιο ανθεκτική σε περιόδους κρίσεων, αντί να δημιουργείται ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών.

Η πρώτη περίοδος εφαρμογής θα είναι ο χειμώνας 2023-2024 που τα κράτη-μέλη καίγονται για την κάλυψη ενεργειακών τους αναγκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τη συμμετοχή τους με βάση βέβαια και τις ανάγκες τους για τον επόμενο χειμώνα.

Η Ελλάδα στηρίζει την έναρξη λειτουργίας της νέας ευρωπαϊκής πλατφόρμας στα μέσα Απριλίου και πρόκειται να ενθαρρύνει τόσο τους εισαγωγείς φυσικού αερίου όσο και τους καταναλωτές να διερευνήσουν και να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες της πλατφόρμας.

Η δημιουργία της πλατφόρμας θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ενεργειακής ασφάλειας για τη χώρα και μια πρόσθετη δυνατότητα για τους προμηθευτές, ώστε να διασφαλίσουν ποσότητες με ανταγωνιστικούς όρους και να πετύχουν τους στόχους αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ