Βρετανία: 18 φονικές επιθέσεις σκύλων σε 3 χρόνια -«Λάθος άνθρωποι απέκτησαν λάθος ζώα στο lockdown»


Αυξάνονται οι θανατηφόρες επιθέσεις σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ένα ανησυχητικό φαινόμενο που οι ειδικοί αποδίδουν εν μέρει στo lockdown της πανδημίας

Νέα στοιχεία που κοινοποίησε η ιστοσελίδα της Daily Mail αποκαλύπτουν τα μέρη της Βρετανίας που έχουν δει τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις σκύλων τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, έχουν σημειωθεί 18 θανατηφόρες επιθέσεις σκύλων από τον Ιανουάριο του 2020, με το περασμένο έτος να είναι το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Τους τελευταίους 12 μήνες 12 άνθρωποι, από ένα νήπιο 17 μηνών έως έναν 83χρονο συνταξιούχο, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σκύλων σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία, με τους ειδικούς να επισημαίνουν οτι πολλές σχετικές τάσεις πιθανώς κρύβονται πίσω από το κύμα των αιματηρών περιστατικών.

Η βορειοδυτική Αγγλία έχει δει το υψηλότερο σύνολο θανατηφόρων επιθέσεων σκύλων τα τελευταία χρόνια, με τέσσερις θανάτους να έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020. Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν η Bella-Rae Kirch, 17 μηνών που σκοτώθηκε όταν ένα American Bully την εξόντωσε στο σπίτι της στο Μπλάκμπρουκ. Η σκυλίτσα είχε αγοραστεί από τον πατέρα της μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα και θανατώθηκε μετά τη σοκαριστική επίθεση, δήλωσε η αστυνομία του Μέρσεϊσαϊντ.

Η αστυνομία και οι γιατροί κλήθηκαν στο σπίτι στις 3.49 μ.μ. μετά από αναφορά ότι ένα παιδί είχε «τραυματιστεί σοβαρά», αλλά παρά τις άμεσες βοήθειες που της παρασχέθηκαν, η μικρή δηλώθηκε νεκρή στο νοσοκομείο Alder Hey Children’s Hospital στις 16:45 την ίδια μέρα.

Ανάλογα περιστατικά καταγράφηκαν στα Μίντλαντς και την Ουαλία, ενώ στο Νότιο Γιορκσάιρ σημειώθηκαν δύο θάνατοι μέσα στην ίδια περίοδο. Ο ψυχολόγος σκύλων Μπρους Κλάνφορντ είπε στη Mail τους φόβους του σχετικά με την έλλειψη υπεύθυνων ιδιοκτητών σκύλων που τροφοδοτεί μια πιθανή αύξηση των σοβαρών επιθέσεων. «Δεν υπάρχει κανονισμός για την κατοχή σκύλων ή για τους ανθρώπους που τα αποκτούν, δεν υπάρχει επίσης κανένα πρότυπο εκπαίδευσης που σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν ξέρουν τι κάνουν.

Το lockdown δεν βοήθησε, καθώς πολλοί άνθρωποι είχαν μια σπασμωδική αντίδραση και απέκτησαν σκυλί επειδή τους βοηθούσε να βγαίνουν έξω, εν μέσω καραντίνας. Υπάρχουν τόσα πολλά σκυλιά τα τελευταία χρόνια που χρειάστηκε να επανεγκατασταθούν, οι άνθρωποι δεν ήξεραν πώς να τα φροντίσουν. Προσωπικά, το έχω δει πολύ τα τελευταία δύο χρόνια».

Τα στοιχεία του βρετανικού ΕΣΥ δείχνουν ότι ο αριθμός των Βρετανών που δολοφονούνται από σκύλους έχει αυξηθεί δραματικά από το 2008 – ποσοστό 15 κρουσμάτων για κάθε 100.000 του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια έρευνα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι ο πληθυσμός των σκύλων που διατηρούνται ως κατοικίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίστηκε σε 13 εκατομμύρια το 2020/21, κάτι που αποτελεί αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα, όταν ο πληθυσμός των σκύλων ήταν περίπου 7,6 εκατομμύρια στη Βρετανία.

Ένα νεαρό κορίτσι είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα επίθεσης σκύλου το 2023, με τους γείτονες να αποτίουν φόρο τιμής στην τετράχρονη που θανατώθηκε από το κατοικίδιό της στο σπίτι της στο Milton Keynes του Buckinghamshire. Η μικρή Άλις Στόουνς θανατώθηκε από το σκύλο στον πίσω κήπο του σπιτιού της στο Μπρόντλαντς του Νέδερφιλντ, το βράδυ της Τρίτης (31/1)

Ο αριθμός των Βρετανών που κακοποιούνται από σκύλους έχει αυξηθεί δραματικά από το 2008, ποσοστό 15 κρουσμάτων για κάθε 100.000 του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, όσοι χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη μετά από επίθεση σκύλου έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια – με πάνω από 10.000 άτομα να χρειάζονται πλέον εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα κάθε χρόνο.

Ο Δρ John Tulloch, ένας εμπειρογνώμονας κτηνιατρικής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ συνέταξε μια ερευνητική εργασία του 2021 που αποκάλυψε μια εκπληκτική αύξηση στον αριθμό των περιστατικών δαγκώματος σκύλου τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν ευρύτερες αλλαγές στην κοινωνία, καθώς περισσότερα σκυλιά αγοράζονται πλέον από μη ελεγχόμενους ή ξένους κτηνοτρόφους ή οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν διαφορετικά με τα κατοικίδια ζώα τους – που τροφοδοτείται από τις τάσεις ή τα βίντεο του TikTok που ελπίζουν να συγκεντρώσουν likes στο διαδίκτυο.

Η φιλανθρωπική οργάνωση RSPCA για τα ζώα είπε ότι οι «παρορμητικές αγορές» κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid και «ζώα από φάρμες κουταβιών στο εξωτερικό» τροφοδοτούν την επιδημία. Ο Τζέιμς ΜακΝάλι, που αποκαλείται «δικηγόρος για δάγκωμα από σκύλους» της Βρετανίας και εμπειρογνώμονας διεκδίκησης, είπε ότι έχει δει μια αύξηση στον αριθμό των αξιώσεων για δάγκωμα σκύλου τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχει περισσότερους από 180 πελάτες και τα εισερχόμενά του γεμίζουν με νέες ερωτήσεις κάθε μέρα.

Ο κ. McNally είπε: «Μερικοί από τους χειρότερους τραυματισμούς που βλέπουμε έγιναν από αυτά τα αγαπημένα οικιακά κατοικίδια. Κόλεϊ, Ράσελ, Χάσκεϊ κτλ. Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ανά πάσα στιγμή. Είχαμε μια κυρία που έχασε την άκρη της μύτης της. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα παιδί έχει υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο πρόσωπο – είναι όλα φρικτά»

«Πιστεύω ότι η πανδημική έκρηξη των κουταβιών πιθανότατα συνέβαλε στον αυξανόμενο αριθμό δαγκωμάτων σκύλων, οι ειδικοί έχουν εγείρει τεράστιες ανησυχίες για τις φάρμες κουταβιών και νομίζω ότι πολλοί από εμάς απλώς δεν γνωρίζουμε τον κόσμο της εκτροφής σκύλων. Τελικά, είναι λίγο άγρια Δύση εκεί έξω. Είχαμε λάθος σκυλιά, που ανατράφηκαν από λάθος ανθρώπους, πήγαν σε λάθος σπίτια. Είναι μια συνταγή για καταστροφή».

Ο αυξανόμενος αριθμός των θανατηφόρων επιθέσεων σκύλων έχει ωθήσει ορισμένους να ζητήσουν ανανέωση του νόμου περί επικίνδυνων σκύλων του 1991 – ένα νομοσχέδιο που επέβαλε γενική απαγόρευση σε τέσσερις συγκεκριμένες ράτσες τύπου «μάχης» στο Ηνωμένο Βασίλειο ( Pit Bull Terrier, Japanese Tosa, το Dogo Argentino και και Fila Brasiliero)


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ