Παχυσαρκία: Οι κορυφαίοι οργανισμοί της χώρας για τη φροντίδα της αναπτύσσουν δήλωση συναίνεσης για τη νόσο


Παχυσαρκία: Έξι αμερικανικοί οργανισμοί αφιερωμένοι στην πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν μια δήλωση συναίνεσης σχετικά με την παχυσαρκία, μια σύνθετη, χρόνια ασθένεια που επηρεάζει σχεδόν το 42% των ενηλίκων και το 19% των παιδιών και των εφήβων. Αυτή η ενοποιημένη προσπάθεια έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τα διάφορα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις όταν ασχολούνται με τις προσπάθειες για τη βελτίωση της πρόσβασης στη θεραπεία της παχυσαρκίας και τη μείωση του στίγματος του βάρους και των προκαταλήψεων που περιβάλλουν την ασθένεια.

“Οι συζητήσεις μας μάς οδήγησαν στην ανάπτυξη της δήλωσης συναίνεσης για να μας δώσει ένα κοινό σημείο εκκίνησης για το πώς μιλάμε για την παχυσαρκία”, δήλωσε ο Anthony G. Comuzzie, διευθύνων σύμβουλος της The Obesity Society, μιας από τις οργανώσεις που συμμετείχαν στην ανάπτυξη της δήλωσης. Η δήλωση έχει ως εξής: Η παχυσαρκία είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υπερβολική συσσώρευση ή κατανομή λίπους, η οποία αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί δια βίου φροντίδα. Σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος επηρεάζεται από την παχυσαρκία. Οι κυριότερες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία περιλαμβάνουν τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Ο δείκτης μάζας σώματος (βάρος σε κιλά/ύψος σε μέτρα 2 ) (ΔΜΣ) χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της παχυσαρκίας, αλλά δεν αντικαθιστά την κλινική κρίση. Ο ΔΜΣ δεν αποτελεί μέτρο του σωματικού λίπους. Οι κοινωνικοί παράγοντες, η φυλή, η εθνικότητα και η ηλικία μπορεί να τροποποιήσουν τον κίνδυνο που συνδέεται με έναν δεδομένο ΔΜΣ.

Η προκατάληψη και ο στιγματισμός που στρέφεται κατά των ατόμων με παχυσαρκία συμβάλλει στην κακή υγεία και δυσχεραίνει τη θεραπεία. Κάθε άτομο με παχυσαρκία θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε θεραπεία βασισμένη σε αποδείξεις. Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της Εταιρείας Παχυσαρκίας περιλαμβάνουν την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας (η Ακαδημία), την Αμερικανική Εταιρεία Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (ASMBS), τον Συνασπισμό Δράσης για την Παχυσαρκία (OAC), την Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (OMA) και τη Συμμαχία Στρατηγικές για την Αντιμετώπιση και Πρόληψη της Παχυσαρκίας (STOP). “Η παχυσαρκία δεν είναι η ίδια σε κάθε άτομο. Υπάρχει μεταβλητότητα στην ανταπόκριση σε όλες τις θεραπείες για τη νόσο. Παρόμοια με τη θεραπεία του καρκίνου, πρέπει να προσεγγίσουμε τη νόσο χρησιμοποιώντας πολυτροπική θεραπεία για να επιτύχουμε την καλύτερη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Αυτό περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, ενδοσκόπηση, αλλαγές στον τρόπο ζωής και παρεμβάσεις συμπεριφορικής υγείας”, δήλωσε η πρόεδρος της ASMBS Teresa LaMasters, MD, FACS, FASMBS, DABOM.

Η πρόεδρος της OMA Angela Fitch, MD, FACP, FOMA, εξηγεί περαιτέρω ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από τη χρήση του ΔΜΣ για τη διάγνωση της παχυσαρκίας. “Η περίσσεια λιπώδους ιστού (σωματικό λίπος), ιδιαίτερα σε ορισμένα σημεία του σώματος, είναι αυτή που συμβάλλει στην ασθένεια της παχυσαρκίας και στις επιπλοκές της και ο ΔΜΣ από μόνος του δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της παχυσαρκίας”, εξηγεί η Fitch. Οι Οργανισμοί ελπίζουν ότι η δήλωση συναίνεσης θα αποδειχθεί πολύτιμη για τη διόρθωση τυχόν παρανοήσεων -όπως η κοινωνική ευθύνη που επιρρίπτεται στο άτομο σχετικά με αυτή τη νόσο. “Καμία δήλωση ή συζήτηση σχετικά με την παχυσαρκία δεν είναι πλήρης χωρίς την αναγνώριση των επιπτώσεων που έχουν οι προκαταλήψεις και το στίγμα σχετικά με την παχυσαρκία και το σωματικό βάρος τόσο στην υγεία όσο και στην ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με παχυσαρκία. Οι ευθύνες και η ντροπή δεν αποτελούν λύσεις για την επιδημία της παχυσαρκίας. Με ενθαρρύνει η ενωμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να εξαλείψουμε την προκατάληψη και το στίγμα για το βάρος”, δήλωσε ο Πρόεδρος/Διευθύνων Σύμβουλος της OAC Joseph Nadglowski.

Εκτός από την ικανότητά της να μειώνει τις προκαταλήψεις και το στίγμα, η αναγνώριση της παχυσαρκίας ως ασθένειας από τους κορυφαίους οργανισμούς της χώρας που ασχολούνται με την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια επέκτασης της πρόσβασης σε θεραπείες που βασίζονται σε αποδείξεις για τους ασθενείς που ζουν με αυτή τη νόσο. “Η πρόσβαση στη φροντίδα για τα άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας”, δήλωσε η εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος Ellen R. Shanley, MBA, RDN, CDN, FAND, η πρόεδρος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας για την περίοδο 2022-2023. “Ιδιαίτερη σημασία για την Ακαδημία έχει η πρόσβαση σε εντατική συμπεριφορική θεραπεία από RDNs – τους ειδικούς σε θέματα διατροφής. Εξατομικεύουμε τις στρατηγικές θεραπείας ως μέρος μιας διεπιστημονικής ομάδας φροντίδας από εξειδικευμένους παρόχους για να βοηθήσουμε τους ασθενείς να επιτύχουν τους στόχους τους για την υγεία τους”. Οποιοδήποτε σχέδιο φροντίδας για την παχυσαρκία ξεκινά με την αντιμετώπιση των ασθενών με αξιοπρέπεια και σεβασμό από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που είναι γνώστες των τεκμηριωμένων θεραπευτικών επιλογών. Σύμφωνα με το STOP, σε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με αυξανόμενη διαστρωμάτωση μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων, η πρόσβαση στη φροντίδα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή κάλυψη της θεραπείας για όλους τους ασθενείς από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Μέχρι σήμερα, οι ασφαλιστές έχουν υιοθετήσει πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις για τον καθορισμό των θεραπευτικών υπηρεσιών που καλύπτονται για τα μέλη τους, με αποτέλεσμα μεγάλες ανισότητες στη φροντίδα, και γι’ αυτόν τον λόγο το προτεινόμενο από την STOP Ολοκληρωμένο Επίδομα Φροντίδας θα πρέπει να καθοδηγήσει τους ασφαλιστές κατά την ανάπτυξη των σχεδίων κάλυψης στο μέλλον. Οι έξι οργανώσεις είναι ενωμένες στην έκκλησή τους να καλέσουν άλλους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης, ιατρικά ιδρύματα, επαγγελματίες και υποστηρικτές να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια υιοθετώντας επίσημα τη δήλωση συναίνεσης και αναγνωρίζοντας δημόσια την παχυσαρκία ως ασθένεια. Οι έξι οργανώσεις σχεδιάζουν να συνεχίσουν να συναντώνται για να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη δυνατοτήτων και πόρων συνηγορίας, στην εκπαίδευση των ασθενών και των φορέων χάραξης πολιτικής και στη διεξαγωγή έρευνας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ