Το να κρύβουμε συναισθήματα είναι επιβλαβές για την ψυχική μας υγεία


Είναι σίγουρα ανθρώπινο να θέλεις να αποφύγεις επώδυνα συναισθήματα. Η απόκρυψη ή η καταστολή των συναισθημάτων μας είναι ένας κοινός μηχανισμός αντιμετώπισης δύσκολων θεμάτων στη ζωή μας.

Το να πιέζουμε τα συναισθήματά μας μπορεί να φαίνεται σαν μια έξυπνη προσέγγιση για την αποφυγή σύγκρουσης ή πόνου, αλλά μπορεί να βλάψει την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Η συναισθηματική καταστολή μπορεί να ξεκινήσει στην παιδική ηλικία λόγω ποικίλων παραγόντων, όπως το στυλ ανατροφής των παιδιών, το οικογενειακό περιβάλλον και οι εμπειρίες ζωής.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα όπου η έκφραση συναισθημάτων αποδοκιμάζεται τα μεγάλα αγόρια δεν κλαίνε μπορεί να μάθουν ότι τα συναισθήματα είναι ντροπή και δεν πρέπει να εκφράζονται. Τα παιδιά μπορεί επίσης να μάθουν να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους εάν εκτεθούν σε πρότυπα που καταπιέζουν τα συναισθήματά τους.

Τα παιδιά που έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα μπορεί να καταστείλουν τα συναισθήματά τους ως μηχανισμός αντιμετώπισης για να αποφύγουν να ξαναζήσουν τραυματικές αναμνήσεις.

Η έκφραση των συναισθημάτων μπορεί να φέρει ένα άτομο σε μια κατάσταση σύγκρουσης ή να το κάνει να αισθάνεται ευάλωτο. Για πολλούς ανθρώπους, είναι πιο εύκολο να κλείσουν και να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις.

Η Κάθαρση χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία για να βοηθήσει τους πελάτες να απελευθερώσουν και να εκφράσουν συγκρατημένα συναισθήματα. Η Κάθαρση προέρχεται από την ελληνική λέξη για τον καθαρισμό ή τον καθαρισμό. Η έννοια της κάθαρσης είναι ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ανακούφιση και συναισθηματική απελευθέρωση απελευθερώνοντας και εκφράζοντας συναισθήματα. Η κάθαρση μπορεί να λάβει πολλές μορφές και διαφορετικές μέθοδοι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για διαφορετικούς ανθρώπους.

Το κλάμα, η κραυγή, το χτύπημα σε ένα μαξιλάρι ή η γραφή σε ένα ημερολόγιο είναι όλα παραδείγματα καθαρτικών τεχνικών. Ο στόχος είναι να βρεθεί ένας υγιής τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων και να απελευθερωθούν τα πνιγμένα συναισθήματα που μπορεί να προκαλούν δυσφορία.

Η Κάθαρση δεν είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά και δεν είναι μια μαγική λύση σε συναισθηματικά προβλήματα. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και εξάσκηση.

Το κλάμα είναι ένας φυσιολογικός και υγιής τρόπος για να δείξετε πώς νιώθετε και μπορεί επίσης να είναι καλό για την ψυχική και σωματική σας υγεία. Το κλάμα μας φέρνει πιο κοντά με τους ανθρώπους, επιτρέποντάς μας να έχουμε περισσότερη ενσυναίσθηση και να λάβουμε περισσότερη υποστήριξη από τους γύρω μας. Επιπλέον, το κλάμα μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση των συγκρατημένων συναισθημάτων, στη μείωση των συναισθημάτων του στρες και του άγχους και στη βελτίωση της συνολικής διάθεσής σας.

Το κλάμα απελευθερώνει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη και την ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση ωκυτοκίνη. Βοηθά επίσης στη μείωση των συναισθημάτων λύπης, θυμού και απογοήτευσης. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να κλάψουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανοί να νιώσουν συναισθήματα. Επιπλέον, το κλάμα δεν είναι ο μόνος τρόπος έκφρασης συναισθημάτων. άλλες μέθοδοι όπως η ομιλία, η γραφή, η τέχνη ή η άσκηση μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ