Μίνα Γκάγκα: Θα δώσουμε αντιφυματικά φάρμακα χωρίς συμμετοχή


‘’Έχουμε αίτημα από τον ΕΟΠΥΥ να δώσουμε  φάρμακα αντιφυματικά χωρίς συμμετοχή και θα τα δώσουμε , για να γίνουν καλά οι ασθενείς και για να μην μολύνουν κανέναν άλλον.’’ τονίζει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα στην συνέντευξη που παραχώρησε  στο healthweb και την διαδικτυακή  εκπομπή Opinion Health. Παράλληλα , μας αποκάλυψε ότι θα συνδεθούν  δύο ιδιωτικές δομές με το Αττικό νοσοκομείο αλλά και  το Γενικό Κρατικό και επίσης συζητούν και  για το ‘’Λαϊκό’’ νοσοκομείο .

‘’Τα αντιφυματικά είναι φάρμακα που θέλουμε να δώσουμε για να γίνουν καλά οι ασθενείς αλλά και για να μην μολύνουν κανέναν άλλον. Δεν θέλουμε να επιβαρυνθεί ο πολίτης. Θέλουμε όμως να έχουν οι πολίτες στη διάθεσή τους τα φάρμακα που χρειάζονται.’’ εξηγεί η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.Παράλληλα , η κυρία Μίνα Γκάγκα συνομίλησε με την δημοσιογράφο Νικολέτα Ντάμπου για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και για το όραμα που έχει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς και για τις ελλείψεις των φαρμάκων.

Κυρία Γκάγκα, ας ξεκινήσουμε  από την επικαιρότητα και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στα δημόσια νοσοκομεία. Σε ό,τι αφορά στην επισκεψιμότητα, διότι τώρα οι αναπνευστικές λοιμώξεις βρίσκονται σε άνοδο αυτή την περίοδο στη χώρα μας, δυσχεραίνοντας ακόμα την κατάσταση του επιβαρυμένου ΕΣΥ. Υπάρχουν ασθενείς σε ράντζα, σε φορεία και λοιπά στις εφημερίες. Πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε αυτό; Πώς το αντιμετωπίζετε;

Να σας απαντήσω. Καταρχήν, τα ράντζα τα βλέπουμε βασικά σε 3-4 νοσοκομεία Δεν τα βλέπουμε σε όλα τα νοσοκομεία. Είναι τα νοσοκομεία τα μεγάλα, τα νοσοκομεία κορμού που εμπιστεύεται περισσότερος κόσμος και στις εφημερίες τους μπορεί να δουν και 1000, 1200 ή και 1400 άτομα. Άρα είναι μια μέρα που ξαφνικά μπορεί να γίνουν 300 εισαγωγές και άρα σε ένα βαθμό το βλέπαμε όλα τα χρόνια, πάντα. Είμαι 30 χρόνια στο ΕΣΥ. Τα ράντζα το χειμώνα τα είχαμε. Τώρα έχουμε αρχίσει ήδη και μειώνουμε τα ράντζα. Καταρχήν κάνουμε μια πολύ καλή διαχείριση, κάνουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων μαζί με τους διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών και όλο το προσωπικό για τη γρήγορη διακίνηση, σωστή διακίνηση, καλή διακίνηση των ασθενών. Και επειδή πράγματι αυτοί οι μήνες Ιανουάριος Φεβρουάριος, Μάρτιος είναι οι χειρότεροι για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, πάντα, όλα τα χρόνια έχουμε κάνει και μία συζήτηση με ιδιωτικά νοσοκομεία, ώστε όταν υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία και δεν υπάρχουν κλίνες ελεύθερες να μπορούν να μεταφέρονται και να νοσηλεύονται με δικές μας δαπάνες του Υπουργείου Υγείας και όχι των ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές και να είναι σε καλές συνθήκες.

 Αυτό το έχετε προβλέψει, δηλαδή έχετε κάνει κάποια συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές, όπως και παλιά στο Covid;

Ξεκίνησε μία συνεργασία  του νοσοκομείου ‘’Ευαγγελισμός ‘’ με τον ΝΙΜΙΤΣ που δεν είναι ιδιωτικό, είναι στρατιωτικό νοσοκομείο και άρα ήδη ξεκίνησε αυτό και δουλεύει πολύ καλά.

  • Συνδέουμε με άλλες δύο ιδιωτικές δομές το Αττικό για το Γενικό Κρατικό που είναι τα νοσοκομεία που έχουν κυρίως επικουρικές κλίνες και επίσης συζητάμε για το Λαϊκό, αυτά είναι τα νοσοκομεία που έχουν βασικά πρόβλημα. Αλλιώς πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε πόλεις όπως είναι το Ηράκλειο, ή η Λάρισα δεν έχουν επικουρικές κλίνες, δηλαδή η διαχείριση γίνεται σωστά και οι ασθενείς είναι πάντα σε κανονικά δωμάτια.

Έχουν ξεκινήσει, ας πούμε, οι πρώτοι ασθενείς να πηγαίνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία;

Ναι τώρα, αλλά ήδη τα ράντζα είναι λιγότερα, δηλαδή θα δείτε ότι ο Ευαγγελισμός ας πούμε χθες έληξε με πολύ λιγότερες επικουρικές κλίνες που θα απορροφηθούν την επόμενη της εφημερίας και θα είναι καλύτερα για όλους τους ασθενείς και φυσικά και για το προσωπικό. Γιατί για κανέναν δεν είναι ευχάριστο να υπάρχουν ασθενείς στους διαδρόμους ούτε για τους ίδιους τους ασθενείς, ούτε είναι σωστό, αλλά ούτε για το προσωπικό των νοσοκομείων.

Ναι φυσικά, διότι και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και λοιπά έχουν σήμερα μια πίεση και κούραση. Κυρία Γκάγκα, θα κάνετε και νέες προσλήψεις για τα νοσοκομεία σε γιατρούς, νοσηλευτές ;

Γιατροί θα ξεκινήσουν τώρα, δηλαδή μέσα στον Φεβρουάριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις νέες προσλήψεις; Όπως ξέρετε, περάσαμε ένα νομοσχέδιο πριν από ένα μήνα περίπου, που αλλάζει λίγο τα πράγματα στο ΕΣΥ. Ο στόχος μας είναι να έχουμε έναν πιο ισχυρό δημόσιο τομέα που να μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους ασθενείς και να δουλεύει περισσότερες ώρες να είναι ανοιχτά, δηλαδή τα νοσοκομεία σε τακτική λειτουργία, πρωί και απόγευμα. Αυτό είναι κάτι που ισχύει ήδη για παθολογικά ιατρεία, τα ιατρεία των παθολογικών ειδικοτήτων. Δεν ισχύει όμως για χειρουργικές ειδικότητες για χειρουργεία, πράγμα που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί έχουμε λίστες για τα χειρουργεία. Και βέβαια και ένα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών που για να εξυπηρετηθεί φεύγει στον ιδιωτικό τομέα. Όποιος θέλει και πάλι μπορεί να φύγει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θέλουμε να μπορεί να εξυπηρετείται περισσότερος κόσμος στο δημόσιο. Άρα ξεκινάμε αυτή τη διαδικασία με τα απογευματινά χειρουργεία.

Επεξεργαζόσαστε στο Υπουργείο Υγείας να δώσετε κάποια νέα κίνητρα στους γιατρούς, έτσι ώστε να γίνουν αιτήσεις για προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία ;

Να σας απαντήσω. Ξεκινήσαμε μια μικρή για φέτος αύξηση γιατί είναι δύσκολη χρονιά και στόχος μας είναι να γίνουνε πιο καλές αυξήσεις και στους γιατρούς, αλλά και στο νοσηλευτικό, γενικά στο προσωπικό.

  • Συζητάμε επίσης με τις πανεπιστημιακές κλινικές και τις μεγάλες κλινικές των κέντρων, να υπάρχει μια επιστημονική διασύνδεση που νομίζω ότι θέλουν όλοι για να υπάρχουν περισσότερες εκπαιδευτικές άδειες, μεγαλύτερη δυνατότητα δηλαδή για επιστημονική εξέλιξη.
  • Δίνουμε περισσότερες θέσεις μεγαλύτερης ευθύνης, υψηλότερα κλιμάκια, δηλαδή επιμελητών Α ή και Διευθυντών.
  • Συνεργαζόμαστε με τις περιφέρειες και τους δήμους για στέγη και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και τώρα μέχρι να βγουν οι προκηρύξεις αλλά και το καλοκαίρι που σε ορισμένες περιοχές έχουμε πολύ περισσότερη κίνηση και δουλειά, δίνουμε οικονομικά κίνητρα για την μικρού χρόνου μετακίνηση προσωπικού προς μονάδες που έχουν ανάγκη.

Πού πιστεύετε ότι προκύπτει κάποιο θέμα και βλέπουμε ότι  τα νοσοκομεία, κάποια από αυτά, πιέζονται αυτή την στιγμή στις εφημερίες περισσότερο;

Τα νοσοκομεία, πιθανώς κάποια στην περιφέρεια έχουμε προβλήματα, ειδικά σε ορισμένες ειδικότητες που έχουν αρχίσει και είναι λιγότεροι οι γιατροί. Βλέπουμε θέματα στην αναισθησιολογία, όπως ξέρετε, στην ακτινολογία, τελευταία παθολογική ανατομική. Έχουμε και κάποια θέματα με παθολόγους. Άρα για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό και το συζητάμε και με τους φοιτητές, έχουμε ξεκινήσει, να δίνουμε ειδικότητες με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων, γιατί αυτό είναι διπλά καλό. Εξυπηρετούμε όλους τους πολίτες και βέβαια είναι και μια εργασιακή ασφάλεια για τους γιατρούς που οι σπουδές είναι πολύ μακροχρόνιες για να μπορείς να κάνεις κάτι που θα σπουδάζεις 15 χρόνια, 12 χρόνια για να μην είσαι ευχαριστημένος με τις συνθήκες δουλειάς στο τέλος.

Κυρία Υπουργέ, εσείς προωθείτε τα κέντρα υγείας και προτρέπετε τους πολίτες να τα επισκέπτονται και τελευταία είχατε βγάλει και μια ανακοίνωση για 30 κέντρα υγείας που μπορούν να τα επισκέπτονται οι γονείς για να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους να ώστε να αντιμετωπίζουν τις ιογενείς λοιμώξεις. Υπάρχουν σε αυτά τα κέντρα υγείας και παιδίατροι;

Υπάρχουν κέντρα υγείας που υπάρχουν παιδίατροι και δώσαμε και τα ωράρια που είναι παιδίατροι εκεί. Τα περισσότερα λειτουργούν. Πολλά, τα περισσότερα έχουν 24ωρη λειτουργία. Αλλά εμείς αυτό που δώσαμε είναι πού υπάρχουν ειδικοί παιδίατροι και ποια ωράρια υπάρχουν ειδικοί παιδίατροι για να μπορεί ο γονιός να ξέρει πού θα πάει . Δηλαδή ότι σήμερα που είναι Δευτέρα ως τις 8 υπάρχει παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας δίπλα μου άρα το παιδί μπορώ να το πάω. Κάθε πρωί Υπάρχουν παιδίατροι στα κέντρα υγείας που έχουμε δώσει, σε πάρα πολλά υπάρχουν μέχρι αργά. Άρα είναι σημαντικό να μην ταλαιπωρηθούν ούτε τα παιδιά ούτε οι γονείς τους.

Έχουν ενισχυθεί τα κέντρα υγείας γενικότερα και με περισσότερους γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό αυτή τη στιγμή που μιλάμε;

Τα τελευταία 3 χρόνια ήρθε πάρα πολύς κόσμος κυρίως ως επικουρικό προσωπικό και γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, γενικά σε κάθε κλάδο. Τώρα αυτό που κάνουμε είναι προκηρύσσουμε τις μόνιμες θέσεις.

  • Ήδη τώρα την επόμενη εβδομάδα θα βγούμε με περισσότερες από 500 θέσεις γιατρών. Έχουμε ήδη δώσει περίπου 400 το καλοκαίρι για τα περιφερικά νοσοκομεία και τώρα συνεχίζουμε και τα κεντρικά νοσοκομεία. Έχουμε ήδη επίσης θέσεις νοσηλευτών που είναι στο ΑΣΕΠ. Ελπίζω ότι θα βγουν προσωρινά αποτελέσματα τώρα κοντά, είναι 4000 θέσεις. Έχει φύγει προς το ΑΣΕΠ και το λοιπό προσωπικό και τα νοσοκομεία που και εδώ πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες γρήγορα.

Ναι, είναι σημαντικό να ενισχυθούν και τα Κέντρα Υγείας περισσότερο, γιατί  ξέρετε, κυρία Γκάγκα είναι μία λύση όταν βρίσκεται κοντά στο σπίτι μας. Και εγώ πρόσφατα ας  πούμε το χρειάστηκα και πήγα στο Κέντρο Υγείας και όλα ήταν πολύ ωραία, μπορώ να πω, πολύ άμεση εξυπηρέτηση και είδα και εγώ την αναβάθμιση που λέτε . Κυρία Γκάγκα, για πάμε λίγο στις ελλείψεις των φαρμάκων, γιατί είναι ένα σημαντικό θέμα για τους ασθενείς. Η ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι ένα τωρινό πρόβλημα. Υπάρχει τουλάχιστον τα τελευταία 10-12 χρόνια. Αυτή τη στιγμή γιατί πιστεύετε ότι είναι τόσο έντονο και ποια πιστεύετε ότι είναι η λύση;

Να σας απαντήσω. Δεν είναι πια τόσο έντονο, δηλαδή έχει αρχίσει και ομαλοποιείται ήδη. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι υπήρξε ένα κύμα μεγάλο λοιμώξεων αναπνευστικού που χρειάστηκε πανευρωπαϊκά ορισμένα φάρμακα. Άρα η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη και η παραγωγή ήταν σχετικά πιο μικρή. Η παραγωγή ήταν σχετικά πιο μικρή, γιατί η Ευρώπη, όχι η Ελλάδα, η Ευρώπη δεν κάνει πρωτογενή παραγωγή, άρα υπήρχαν θέματα και πολλές πρώτες ύλες έρχονται από την Κίνα, όπου υπήρχαν τα θέματα με τον κορωνοϊό και από την Ινδία. Και γιατί χρειάστηκαν να κρατήσουν πολλές φορές στις πρώτες ύλες εκεί. Εμείς έχουμε ευτυχώς μια πολύ καλή φαρμακοβιομηχανία με δική μας παραγωγή εδώ στην Ελλάδα και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Άρα ήδη και αντιπυρετικά και εισπνεόμενα έχουν βγει στην αγορά από τους δικούς μας.

Από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ναι.  Πρόκειται να αυξηθούν οι τιμές σε κάποια γενόσημα φάρμακα, όπως είχε ανακοινώσει και ο κύριος Πλεύρης παλαιότερα;

Να σας πω σε φάρμακα που ουσιαστικά είναι κάτω από το κόστος, ή τόσο κοντά στο κόστος που δεν αξίζει να τα κάνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ή να τα εισάγει η φαρμακοβιομηχανία, αξίζει τον κόπο να ανεβάσουμε λίγο ώστε να έχουμε τις τιμές των ελληνικών φαρμάκων, Γιατί αν φύγουμε από την Ελλάδα που έχουμε ένα φάρμακο παραδείγματος χάρη με 3 ή 4 € και το πάρουμε από τη Γερμανία θα το πάρουμε με 20 ή 25 ευρώ . Άρα προτιμάμε να ανεβάσουμε λίγο και να έχουμε να κρατήσουμε τις τιμές στο φάρμακο που έχει ο Έλληνας στη διάθεσή του και που είναι πολύ, πολύ φθηνότερες από το μέσο ευρωπαϊκό και από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Άρα νομίζω ότι η διαδικασία είναι αυτή. Θέλουμε να έχουμε φάρμακα και για όλους τους ασθενείς και φάρμακα φτηνά, να μπορεί να αγοράζει ο καθένας, ακόμη και αν δεν συνταγογραφούνται. Επίσης, να σας πω ότι παραδείγματος χάρη σήμερα είχαμε ένα αίτημα από τον ΕΟΠΥΥ αν μπορούμε να δίνουμε φάρμακα αντιφυματικά παραδείγματος χάρη, χωρίς συμμετοχή. Η αλήθεια ότι μπορούμε να τα δίνουμε και πρέπει να τα δίνουμε. Είναι φάρμακα που θέλουμε να δώσουμε για να γίνουν καλά οι ασθενείς αλλά και για να μην μολύνουν κανέναν άλλον. Δεν θέλουμε να επιβαρυνθεί ο πολίτης. Θέλουμε όμως να έχουν οι πολίτες στη διάθεσή τους τα φάρμακα που χρειάζονται.

 Ποιο είναι το όραμά σας για τα επόμενα ας πούμε 4 χρόνια;

Βασικά θέλω ένα σύστημα υγείας που να αισθάνεται κάθε άνθρωπος που ζει στην Ελλάδα και το χρειάζεται ή που δεν το χρειάζεται, αλλά πρέπει να κάνει προληπτικές εξετάσεις και μπορεί και να μην το ξέρει, να είναι ευχαριστημένος, να αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια, αλλά το ίδιο να αισθάνονται και όσοι δουλεύουν στο σύστημα υγείας για να πω κάτι, θεωρώ ότι έχουμε ένα ενιαίο σύστημα υγείας, δηλαδή πιστεύω στο δημόσιο σύστημα. Πιστεύω στο δημόσιο τομέα. Έχω δουλέψει 30 χρόνια στο ΕΣΥ. Αλλά θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει επιλογή. Είναι σημαντικό να έχουμε όλη τη φροντίδα που έχουμε.

Καλύτερη η φροντίδα στην Ελλάδα από ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης

Στην Ελλάδα πιστεύω απόλυτα ότι έχουμε καλύτερη φροντίδα από ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και οι γιατροί μας ήταν εκεί για όλους τους ασθενείς και στην πανδημία. Να σας πω προσωπικά επειδή δούλευα ακόμη στο νοσοκομείο είχα τηλέφωνα από κάθε χώρα της Ευρώπης και από την Αμερική, γιατί οι άνθρωποι εκεί δεν μπορούσαν να βρουν γιατρό. Εδώ δεν υπήρξε άρρωστος που να μην μπορέσει να βρει γιατρό, άρα αυτό είναι σημαντικό. Πιστεύω λοιπόν σε ένα σύστημα που είναι καλό για όλους, που δουλεύει με συνεργασία, που δουλεύει με σεβασμό στον ασθενή και στον πολίτη και στον εργαζόμενο, και που μαζί συναινετικά κάνουμε πλάνα για το μέλλον.  Έχουμε κάνει ήδη αλλαγές και νομίζω ότι η μεγαλύτερη είναι αυτή. Ξεκινώντας από την εκπαίδευση, την ιατρική που την αλλάζουμε.

  • Το στόχο για τις ειδικότητες ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για να υπάρχει εργασιακή ασφάλεια και βέβαια ένα ΕΣΥ που μπαίνει και απορροφάει κάθε καινούργια τεχνολογία και μπορεί και την αποδίδει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Προχτές στην Αλεξανδρούπολη, όπου εκεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχει μπει ένα κέντρο για την εκπαίδευση των νέων γιατρών και των ειδικευμένων και των φοιτητών αν θέλετε σε λαπαροσκοπικές τεχνικές που δουλεύει με εικονική πραγματικότητα. Πραγματικά είναι εξαιρετικό.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να βάλουμε σε όλη την Ελλάδα και που θα το κάνουμε μέσω του υπουργείου και με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και θεωρώ ότι η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας αλλά και η πληρότητα εκπαίδευσης κάθε γιατρού επανεκπαίδευσης και πιστοποίησης είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να γίνουν μέσα στο ΕΣΥ.

 Ναι, η τηλεϊατρική βοηθάει πάρα πολύ ειδικά τις περιοχές εκτός Αττικής. Κυρία Γκάγκα τα τελευταία 4 χρόνια που ζούμε  την πανδημία του COVID τι πιστεύετε ότι έχει βελτιωθεί στα νοσοκομεία; Να πούμε και κάποια  πράγματα τα οποία είναι θετικά. Υπάρχει βελτίωση και αν ναι σε ποια σημεία;

Καταρχήν υπήρξε πολλή πίεση και υπάρχει πολλή κούραση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό και είναι δίκαιο. Και αν δείτε στις άλλες χώρες υπάρχουν ομαδικές παραιτήσεις γιατρών, οι Άγγλοι φεύγουν στη Νέα Ζηλανδία. Άλλοι φεύγουν τελείως από το σύστημα, άρα κούραση υπάρχει. Η πανδημία δηλαδή δεν ήταν αστείο, ήταν μια πολύ μεγάλη και αν θέλετε. Τέλος πάντων, μας έκανε να ξανασκεφτούμε από την αρχή πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε πράγματα όταν δεν ξέρουμε και όταν δεν μπορούμε, όταν είναι αχαρτογράφητα νερά. Αλλά σε αυτό το διάστημα ήρθε προσωπικό, ήρθε πάρα πολύς ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.

  • Έγιναν περίπου διπλάσια, ίσως και λίγο παραπάνω κρεβάτια μονάδας, που μπορεί να μην τα χρειαζόμαστε όλα αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχει η δυνατότητα τα έχουμε αν ο μη γένοιτο, θα χρειαστούν.
  • Αυτή τη στιγμή δηλαδή έχουμε κενά κρεβάτια. Αλλά είναι σημαντικό το ότι έχει γίνει ότι ιατροτεχνολογικά και είχαμε και από πλευράς υπουργείου αρκετά χρήματα και έχουμε ακόμη περισσότερα τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και πολύ σημαντικές δωρεές που σίγουρα όλα αυτά βοηθούν το εθνικό σύστημα. Άρα έχουμε αναβαθμίσεις στις υποδομές και θα έχουμε πολύ περισσότερες.
  • Έχουν μπει στο ΕΣΠΑ ήδη ενεργειακές αναβαθμίσεις που προχωράνε. Εμείς βάζουμε καινούργια ΤΕΠ, βάζουμε ανακαινίσεις θαλάμων, δηλαδή πράγματα που είναι απαραίτητα σήμερα, το 2023, για τη νοσηλεία των ασθενών. Αλλά και τη δουλειά όσων εργάζονται στο ΕΣΥ που δεν τα είχαμε και τώρα τα έχουμε και θα τα έχουμε καλύτερα ακόμη σιγά σιγά όσο περνάει ο καιρός.

Κυρία Γκάγκα, κλείνοντας να σας ρωτήσω, κάνετε αρκετές επισκέψεις σε διάφορα νοσοκομεία γιατί θέλετε να είστε πάντα δίπλα στους γιατρούς και στους εργαζόμενους. Ποια είναι η εικόνα που έχετε πάρει τελευταία από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τα νοσοκομεία μας;

Εντάξει, έχουμε νοσοκομεία που αισθάνονται ότι έχουν πάει πολύ μπροστά. Έχουμε νοσοκομεία που αισθάνονται, που υπήρχαν τοπικά προβλήματα, αν θέλετε, και μαζί με την κούραση υπάρχει μια κούραση και μια αν θέλετε. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό το να συζητάμε το να βλέπουμε από κοντά τα νοσοκομεία και πραγματικά θεωρώ ότι είναι τελείως διαφορετικό να βλέπεις στα χαρτιά στο υπουργείο τι κάνει ένα νοσοκομείο και τελείως διαφορετικό να πας επιτόπου, να δεις τους ανθρώπους, να δεις τους συναδέλφους, να δεις τον κόσμο, να δεις τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να έχεις μια εικόνα για το τι γίνεται. Βοηθάει πάρα πολύ αυτό. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι και οι αλλαγές που έχουν γίνει στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις είναι ευχαριστημένοι. Ξαναλέω και πάλι κούραση υπάρχει, θα περάσει σιγά σιγά τα πράγματα βελτιώνονται και θα βελτιωθούν.

Είναι ευχαριστημένοι οι γιατροί του ΕΣΥ από την συνεργασία του ιδιωτικού με  τον δημόσιο τομέα. Τι σας λένε;

Οι περισσότεροι γιατροί είναι ευχαριστημένοι. Έχει σχέση βέβαια με αν θέλετε και τα πολιτικά πιστεύω και τα τοπικά θέματα. Δεν είναι όλα παντού το ίδιο. Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι αυτό που λαμβάνω εγώ πηγαίνοντας στα νοσοκομεία, θεωρούν ότι είναι αλλαγές θετικές. Αυτό είναι αυτό που αποκομίζω εγώ από τις επισκέψεις.

 Είναι σημαντικό για να μπορέσουν να το αγκαλιάσουν έτσι ώστε να έχει και στην πράξη την κατάλληλη επιτυχία. Κυρία Γκάγκα, θέλετε να προσθέσετε κάτι;

Πιστεύω ότι όσο προχωράει ο καιρός θα το δούμε και οι άνθρωποι και οι εργαζόμενοι μέσα στα νοσοκομεία ότι οι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι εμείς θέλουμε πάρα πολύ να δουλέψει περισσότερο, να βελτιωθεί το αποτέλεσμα που δίνει ο δημόσιος τομέας που είναι καλός, αλλά μπορεί να γίνει καλύτερος για να αισθάνονται και εργασιακή ασφάλεια και απολαβές καλύτερες και γενικά μια μεγαλύτερη ελευθερία στις σχέσεις με αξιοπρέπεια, με σεβασμό στον εργαζόμενο και κυρίως στον άρρωστο.

  • Ναι, γιατί όλο αυτό βγαίνει και στους ασθενείς, το αντιλαμβάνονται και οι ασθενείς, κυρία Γκάγκα, οπότε να αισθανόμαστε και όλοι μας μια μεγαλύτερη ασφάλεια. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας στο Opinion Health και που ήσασταν ξανά κοντά μας.
  • Μ.Γ. Ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ