Σήψη: Αυξάνεται η καρδιακή νόσος μετά από νοσηλεία στη σήψη

Οι ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο μετά από νοσηλεία στη σήψη έχουν αυξημένο κίνδυνο για κάθε αιτία θνησιμότητας και επανεισαγωγής και καρδιαγγειακής νοσηλείας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά την 1η Φεβρουαρίου στο Journal of the American Heart Association.

Σήψη

Ο Jacob C. Jentzer, M.D., από την Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της σήψης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και του επακόλουθου θανάτου και επανεισαγωγής σε ασθενείς που επέζησαν από ιατρική/μη χειρουργική νοσηλεία που διήρκεσε τουλάχιστον δύο νύχτες. Συμπεριλήφθηκαν δεδομένα για 2.258.464 επιζώντες μη χειρουργικών νοσηλειών με 5.396.051 ασθενείς-έτη παρακολούθησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 808.673 ασθενείς (35,8 τοις εκατό) είχαν νοσηλεία σήψης, συμπεριλαμβανομένων 448.644, 124.841 και 235.188 μόνο με σιωπηρή σηψαιμία, ρητή σήψη μόνο και αμφότερες, αντίστοιχα. Οι κίνδυνοι για θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, επανεισαγωγή σε νοσοκομείο και καρδιαγγειακή νοσηλεία, ειδικά νοσηλεία σε καρδιακή ανεπάρκεια, αυξήθηκαν για ασθενείς με σήψη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας (προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου, 1,27, 1,38, 1,43 και 1,51, αντίστοιχα). Υψηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε για ασθενείς με έμμεση έναντι ρητής σήψης. Σύμφωνα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν για την καρδιαγγειακή νοσηλεία σε μια ανάλυση ευαισθησίας χρησιμοποιώντας την πρώτη νοσηλεία και σε μια ανάλυση σταθμισμένης τάσης (προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου, 1,78 και 1,52, αντίστοιχα).

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι μετά τη νοσηλεία με σήψη, η στενή παρακολούθηση είναι σημαντική και μπορεί να είναι πολύτιμη η εφαρμογή θεραπειών καρδιαγγειακής πρόληψης με στενή επίβλεψη», δήλωσε ο Jentzer σε δήλωση. «Οι επαγγελματίες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα άτομα που είχαν στο παρελθόν σήψη διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και ότι μπορεί να χρειαστεί να τους συμβουλεύσουμε να αυξήσουν την ένταση της καρδιαγγειακής τους πρόληψης».

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ