Ψυχροπολεμικό επεισόδιο ΗΠΑ – Κίνας ; «Κατασκοπευτικά μπαλόνια» και σιλό πυρηνικών πυραύλων


Σενάριο κατασκοπευτικού θρίλερ θυμίζει η αποκάλυψη για το κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το ύποπτο κινεζικό αερόστατο εντοπίστηκε πάνω από ευαίσθητες τοποθεσίες τις τελευταίες ημέρες, πυροδοτώντας δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας

Σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα με το «ύποπτο κινεζικό αερόστατο» επιτήρησης πάνω από τις ΗΠΑ και και τον Καναδά. Το Πεντάγωνο λέει ότι παρακολουθεί το «κατασκοπευτικό μπαλόνι» εδώ και λίγες ημέρες, αλλά αποφάσισε να μην το καταρρίψει για λόγους ασφαλείας

Αξιωματούχοι της άμυνας δήλωσαν ότι το αερόστατο εντοπίστηκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ σε μεγάλο ύψος πριν από μερικές ημέρες με διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών με πλήρωμα, και πιο πρόσφατα εντοπίστηκε να διασχίζει τη Μοντάνα, όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν πυρηνικούς πυραύλους σε σιλό. Για προληπτικούς λόγους, οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Billings Logan ανεστάλησαν την Τετάρτη (1/2).

Η απάντηση της Κίνας

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι το Πεκίνο «επαληθεύει» την κατάσταση. «Θα ήθελα να τονίσω ότι μέχρι να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα, οι εικασίες και η εκστρατεία δυσφήμισης δεν θα βοηθήσουν στη σωστή επίλυση του ζητήματος», είπε ο Μάο Νινγκ στην τακτική καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Μάο είπε ότι η Κίνα δεν είχε καμία πρόθεση να παραβιάσει το έδαφος και τον εναέριο χώρο οποιασδήποτε χώρας και ότι η κυβέρνηση ελπίζει να χειριστεί το θέμα με τις ΗΠΑ «ήρεμα», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Τα κρατικά μέσα ωστόσο χρησιμοποίησαν το περιστατικό για να χλευάσουν τις ΗΠΑ.

«Το ίδιο το μπαλόνι είναι ένας μεγάλος στόχος», έγραψε η υποστηριζόμενη από το κράτος εθνικιστική εφημερίδα Global Times. «Αν μπαλόνια από άλλες χώρες μπορούσαν πραγματικά να εισέλθουν ομαλά στις ηπειρωτικές ΗΠΑ ή ακόμα και να εισέλθουν στον ουρανό πάνω από ορισμένες πολιτείες, αποδεικνύει απλώς ότι το σύστημα αεράμυνας των ΗΠΑ είναι εντελώς διακοσμητικό και δεν μπορεί να το εμπιστευτεί κανείς».

Η China Daily είπε ότι οι ισχυρισμοί για κατασκοπευτικά μπαλόνια ήταν ψέματα. «Για να κατασκοπεύσει κανείς τις ΗΠΑ με ένα αερόστατο, πρέπει να έχει μείνει πολύ πίσω από τη χρήση μιας τεχνολογίας του 1940 και να είναι αρκετά προηγμένος ώστε να ελέγχει την πτήση του πέρα από τον ωκεανό. Αυτοί που κατασκευάζουν το ψέμα απλώς εκθέτουν την άγνοιά τους», ανέφερε.

Περιστατικό και στον Καναδά

Μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Καναδά είπε ότι είχε επίσης εντοπίσει ένα αερόστατο επιτήρησης σε μεγάλο υψόμετρο και «παρακολούθησε ένα πιθανό δεύτερο περιστατικό». Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ότι το αερόστατο ταξίδεψε πάνω από μέρος του Καναδά στο δρόμο του προς τη Μοντάνα.

Οι αμυντικές αρχές του Καναδά κατέστησαν σαφές ότι δεν υπήρχε δημόσιος κίνδυνος, προσθέτοντας: «Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Καναδά συνεργάζονται με Αμερικανούς εταίρους και συνεχίζουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών του Καναδά από απειλές ξένων πληροφοριών».

Το Πεντάγωνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Το αερόστατο ταξιδεύει αυτή τη στιγμή σε υψόμετρο πολύ πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και δεν αποτελεί στρατιωτική ή φυσική απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος. Αυτού του είδους δραστηριότητες μπαλονιών έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν τα τελευταία χρόνια. Μόλις εντοπίστηκε το μπαλόνι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενήργησε αμέσως για να αποτρέψει τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών».

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα

Το περιστατικό σημειώνεται λίγο πριν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επισκεφθεί την Κίνα αυτό το Σαββατοκύριακο για να συναντήσει τον πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. Το ταξίδι δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά τόσο το Πεκίνο όσο και η Ουάσιγκτον μιλούν για την επικείμενη άφιξή του.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν, εν μέσω της αμοιβαίας προσπάθειας αποκατάστασης των σχέσεων, συνέπεσε επίσης με άλλα σημεία τριβής. Το Πεκίνο αυτή την εβδομάδα αντιτάχθηκε έντονα σε μια κρίσιμη συμφωνία μεταξύ των Φιλιππίνων και των ΗΠΑ, στην οποία η Μανίλα παραχώρησε στις ΗΠΑ διευρυμένη πρόσβαση στις στρατιωτικές της βάσεις. Με βάση τη συμφωνία, οι ΗΠΑ θα έχουν πρόσθετη πρόσβαση στις βάσεις των Φιλιππίνων για κοινή εκπαίδευση, αποθήκευση εξοπλισμού και προμηθειών και κτηριακές εγκαταστάσεις, αν και όχι για να δημιουργήσουν μόνιμη παρουσία.

Οι αναλυτές είπαν ότι η συμφωνία καλύπτει ένα κρίσιμο κενό στη στρατιωτική θέση των ΗΠΑ στην περιοχή, ενισχύοντας την ικανότητά τους να παρακολουθούν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και γύρω από την Ταϊβάν. Και οι δύο είναι σημαντικοί τομείς ανησυχίας σχετικά με τις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες. Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «επιτείνουν την περιφερειακή ένταση και θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» με τη συμφωνία.

Υπήρξαν έντονες εικασίες μεταξύ των αναλυτών την Παρασκευή, σχετικά με το πώς η Κίνα θα μπορούσε να εξηγήσει το κατασκοπευτικό μπαλόνι. Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν «εμπλακεί» με Κινέζους αξιωματούχους μέσω πολλαπλών καναλιών σχετικά με τη σοβαρότητα του θέματος.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι υπήρχε «μεγάλη εμπιστοσύνη» πως το μπαλόνι ήταν κινέζικο και ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε ενημερωθεί για την κατάσταση. Ο πρόεδρος ζήτησε στρατιωτικές επιλογές, αλλά αποφασίστηκε ότι υπήρχε πολύ μεγάλος κίνδυνος τα συντρίμμια να βλάψουν τους ανθρώπους στο έδαφος εάν οροχωρούσαν σε ανάλογη κίνηση.

Συναγερμός για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Το «μπαλόνι» έκριναν επίσης Αμερικανοί ειδικοί παρόλο που πετούσε πάνω από ευαίσθητες πυρηνικές τοποθεσίες στη Μοντάνα, δεν φαίνεται να συγκέντρωνε πληροφορίες που να μπορούν να συλλεχθούν από δορυφόρους. Η Μοντάνα φιλοξενεί ένα από τα τρία σιλό πυρηνικών πυραύλων της χώρας στην αεροπορική βάση του Μάλμστρομ.

Όλη η εναέρια κυκλοφορία διακόπηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Billings Logan της Μοντάνα από τις 1:30 έως τις 15:30 (τοπική ώρα) την Τετάρτη, καθώς ο στρατός ετοίμαζε μαχητικά αεροσκάφη και παρείχε επιλογές στον Λευκό Οίκο. Οι ηγέτες του Κογκρέσου ενημερώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (2/2). Ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, έγραψε στο Twitter: «Η θρασύδειλη περιφρόνηση της Κίνας για την κυριαρχία των ΗΠΑ είναι μια αποσταθεροποιητική ενέργεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Ο κυβερνήτης της Μοντάνα, Γκρεγκ Τζιανφόρτε, είπε ότι ενημερώθηκε για την κατάσταση αφού η εθνική φρουρά της πολιτείας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στον εναέριο χώρο της, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνήτη και της εκπροσώπου υου Μπρουκ Στρόικ. Το «αντικείμενο» πέταξε πρώτα πάνω από τις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας και τον Καναδά πριν εμφανιστεί πάνω από το Billings την Τετάρτη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τι ειναι τα «κατασκοπευτικά μπαλόνια»

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η χρήση μπαλονιών σε μεγάλο υψόμετρο είναι πιθανό να αυξηθεί. Είναι φθηνότερα από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους, είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τα ραντάρ και δύσκολα καταρρίπτονται, μερικές φορές παραμένουν για μέρες μετά τη διάτρησή τους.

Μπορούν να «κατευθύνουν» αλλάζοντας υψόμετρα, χρησιμοποιώντας υπολογιστές για να υπολογίσουν πώς να χρησιμοποιούν τους ανέμους που πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις σε διαφορετικά στρώματα της ατμόσφαιρας. Εκτός από την επιτήρηση, θα μπορούσαν επίσης να φέρουν βόμβες σε περιόδους σύγκρουσης.

Το 2019, ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε έως και 25 πειραματικά ηλιακά μπαλόνια μεγάλου υψομέτρου για τη διεξαγωγή δοκιμών επιτήρησης ευρείας περιοχής σε έξι μεσοδυτικές πολιτείες. Τα μπαλόνια ήταν εξοπλισμένα με ραντάρ υψηλής τεχνολογίας σχεδιασμένα για να παρακολουθούν ταυτόχρονα πολλά μεμονωμένα οχήματα μέρα ή νύχτα, σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες, και προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της διακίνησης ναρκωτικών και πιθανών απειλών για την εσωτερική ασφάλεια.

Οι εντάσεις με την Κίνα είναι υψηλές σε ζητήματα που κυμαίνονται από την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα στη δυτική περιοχή Xinjiang της Κίνας και την καταστολή των ακτιβιστών στο Χονγκ Κονγκ. Άλλοι παράγοντες έντασης είναι η σιωπηρή υποστήριξη της Κίνας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η άρνησή της να χαλιναγωγήσει το διευρυνόμενο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και οι συνεχιζόμενες διαμάχες για το εμπόριο και την τεχνολογία.

Κάποιοι κάτοικοι της Μοντάνα ανέφεραν ότι είδαν ένα ασυνήθιστο αντικείμενο στον ουρανό κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας του αεροδρομίου, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό που είδαν ήταν το μπαλόνι. Από ένα παράθυρο γραφείου στο Billings, ο κάτοικος της περιοχής Τσέιζ Ντόουκ είπε ότι είδε έναν «μεγάλο λευκό κύκλο στον ουρανό» που είπε ότι ήταν πολύ μικρός για να είναι το φεγγάρι. Τ

ράβηξε μερικές φωτογραφίες, μετά έτρεξε στο σπίτι για να πάρει μια κάμερα με πιο δυνατό φακό και τράβηξε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο. Μπορούσε να το δει για περίπου 45 λεπτά και φαινόταν ακίνητο, αλλά όπως είπε το βίντεο υποδηλώνει ότι κινούνταν αργά. «Σκέφτηκα ότι ίσως ήταν ένα νόμιμο UFO», είπε. «Έτσι ήθελα να βεβαιωθώ ότι το τεκμηρίωσα και έβγαλα όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούσα».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ