Αυτοφροντίδα: 8 Τρόποι για να φροντίσετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν καλύτερα


Οι καλύτερες ιδέες αυτοφροντίδας για το άγχος σας επιτρέπουν να κάνετε ένα διάλειμμα από τις καθημερινές σας υποχρεώσεις. Η αυτοφροντίδα σάς επιτρέπει να ξεκουράζετε το σώμα σας και να ανακτάτε την ψυχή σας. Μπορείτε να στραφείτε στις αγαπημένες σας δραστηριότητες ή να βυθιστείτε σε κάτι νέο.

Φροντίστε τον εαυτό σας από τα αρνητικά σας συναισθήματα

1. Αξιοποιήστε τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και επιθυμίες σας. Η αυτοφροντίδα είναι προσωπική. Μερικοί άνθρωποι λατρεύουν να κάνουν γιόγκα ή να περνούν μια ώρα σε ένα σταυρόλεξο. Μερικοί άνθρωποι δεν το κάνουν. Επίσης, να θυμάστε ότι οι εξαιρετικά αγχωτικές περίοδοι της ζωής συνήθως περιλαμβάνουν αλλαγές στις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σας που θέτετε για τον εαυτό σας ή την οικογένειά σας. Είναι χαρακτηριστικό για αυτά να συνεχίζουν να εξελίσσονται. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ελέγχετε περιοδικά τον εαυτό σας για να μάθετε ποιες δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης θα σας τροφοδοτούσαν περισσότερο.

2. Αφιερώστε χρόνο για τα αγαπημένα σας χόμπι. Μπορείτε να βυθιστείτε τόσο σε χόμπι που να βιώσετε μια κατάσταση ροής, όπου βρίσκεστε στη ζώνη και δεν σκέφτεστε τους στρεσογόνους παράγοντες σας. Σκεφτείτε τα χόμπι για τα οποία δεν νιώθετε ότι έχετε αρκετό χρόνο ή δεν αγαπάτε ως παιδί. Προγραμματίστε έναν αδιαπραγμάτευτο χρόνο για να τα κάνετε μία φορά την εβδομάδα. Ακόμα καλύτερα, εάν πρόκειται για ομαδικές δραστηριότητες, απευθυνθείτε σε φίλους ή εγγραφείτε σε ένα πρωτάθλημα, ώστε να είστε περισσότερο υπόλογοι στο ημερολόγιο αυτοεξυπηρέτησής σας.

3. Να προσέχετε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, η συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται:

  • μοναξιά
  • κατάθλιψη
  • ανησυχία
  • κακή ποιότητα ύπνου

Εάν παρατηρήσετε ότι αντιμετωπίζετε αυτά τα προβλήματα, εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε λιγότερη κύλιση στο τηλέφωνό σας. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λίγες μέρες ή να καταργήσετε την παρακολούθηση λογαριασμών που προκαλούν αρνητικότητα.

4. Φροντίστε τις βασικές σας ανάγκες. Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει τη φροντίδα των βασικών σωματικών και συναισθηματικών αναγκών σας. Εάν δεν ικανοποιείτε αυτές τις ανάγκες, το άγχος στη ζωή σας μπορεί να γίνει συντριπτικό. Σιγουρέψου ότι:

  • τρώτε μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή
  • μετακινήστε το σώμα σας
  • πίνετε άφθονο νερό
  • ξεκουραστείτε αρκετά
  • κάντε ντους και φόρεσε φρέσκα ρούχα
  • φροντίδα του δέρματος, όπως το να βάζετε αντηλιακό
    οδοντική υγιεινή

5. Περάστε χρόνο με φίλους και οικογένεια. Το να μιλάτε στο τηλέφωνο ή να στέλνετε μηνύματα κειμένου με τους αγαπημένους σας είναι ωραίο, αλλά μερικές φορές δεν είναι αρκετό. Το να περνάτε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας μπορεί να μειώσει το άγχος και να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

6. Αντιμετωπίστε τον συνεχιζόμενο στρεσογόνο παράγοντα σας. Γνωρίζετε τι σας προκαλεί το καθημερινό άγχος — ίσως σε σημείο που το αποφεύγετε ή βρίσκεται στη λίστα με τις υποχρεώσεις σας για μήνες. Για παράδειγμα, τα οικονομικά ζητήματα μπορεί να προκαλέσουν πολύ άγχος και το να τα ελέγχετε και να σχεδιάζετε για το μέλλον είναι μια πράξη αυτοφροντίδας. Είστε έτοιμοι για τα οικονομικά, αλλά ένα ακατάστατο σπίτι ή ο προγραμματισμός των μακροπρόθεσμων ραντεβού με τον γιατρό σας εξουδετερώνει το άγχος; Σκεφτείτε να σχεδιάσετε να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε είναι και να το ολοκληρώσετε — είτε καθαρίζετε ένα δωμάτιο την ημέρα είτε οργανώνετε το συρτάρι των σκουπιδιών σας.

7. Απολαύστε τη φύση. Η έρευνα δείχνει στην αξιόπιστη πηγή ότι το να περάσετε μόνο 20 λεπτά στη φύση μπορεί να μειώσει το άγχος και να προωθήσει την επούλωση. Σας βοηθά να αποσυνδεθείτε από τις αγχωτικές πτυχές της ημέρας σας και να αγκαλιάσετε την ομορφιά γύρω σας. Το να περνάς χρόνο στη φύση σε βοηθά να βιώσεις την αίσθηση του κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου. Με αυτή τη συνειδητοποίηση, μπορείτε να εστιάσετε στα σημαντικά πράγματα στη ζωή σας. Μπορεί να θέλετε να κάνετε μια πεζοπορία, να καθίσετε σε ένα παγκάκι σε ένα πάρκο ή απλά να πιείτε τον καφέ σας στο μπαλκόνι σας.

8. Ζητήστε βοήθεια. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει την αφαίρεση των συντριπτικών ή εξαντλητικών δραστηριοτήτων από το πιάτο σας. Μερικές πρακτικές στρατηγικές για την ελάφρυνση του φορτίου σας περιλαμβάνουν:

  • αναθέστε σε άλλους — στη δουλειά και στο σπίτι
  • ιεραρχήστε τις εργασίες
  • αποφασίστε τι δεν χρειάζεται να κάνετε και βγάλτε τα από τη λίστα σας
  • απευθυνθείτε στην οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους για βοήθεια
  • προσλάβετε κάποιον, όπως έναν περιπατητή σκύλων ή έναν καθαριστή σπιτιού, για να ελευθερώσετε χρόνο αυτοεξυπηρέτησης

Εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να διαχειριστείτε αυτήν την αγχωτική περίοδο στη ζωή σας, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή για υποστήριξη και εργαλεία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ