Τι είναι η διπλή πνευμονία και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;


Η πνευμονία προκαλείται από την εισπνοή ορισμένων βακτηρίων, ιών ή άλλων μικρόβιων

Η διπλή πνευμονία, όπως λέει και το όνομα της, προσβάλλει και τους δυο πνεύμονες.

Περισσότερο επιρρεπείς να εκδηλώσουν διπλή πνευμονία είναι:

η μεγάλη ηλικία (65+)ο υποσιτισμόςτο κάπνισμαχρόνια νοσήματα, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκειατο αδύναμο ανοσοποιητικό, για παράδειγμα λόγω HIV/AIDS ή αυτοάνοσης πάθησηςη λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικόμια πρόσφατη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού

Συμπτώματα:

Επειδή η διπλή πνευμονία προσβάλλει και τους δύο πνεύμονες, προκαλεί σημαντική δυσκολία στην αναπνοή. Πάντως, τα συμπτώματα της πνευμονίας και της διπλής πνευμονίας είναι παρόμοια και περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, ρίγη (σπανιότερα εκδηλώνεται υποθερμία)βήχας που επιδεινώνεταιπηχτά φλέματαδύσπνοια ακόμη και λόγω ήπιας σωματικής δραστηριότηταςπόνος στο στήθος από το βήχα ή ακόμη και με την αναπνοήναυτία, τάση προς έμετο ή διάρροια.

Να σημειωθεί ότι είναι δύσκολο να διακριθεί η απλή πνευμονία από τη διπλή πνευμονία μόνο με βάση τη συμπτωματολογία. Ο γιατρός μπορεί να κάνει ακριβή και αξιόπιστη διάγνωση με τη βοήθεια ακτινογραφίας, αιματολογικών εξετάσεων και κλινικής εξέτασης.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη αντιβιοτικών, όμως, αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, συνιστάται η εισαγωγή στο νοσοκομείο. Για την αποφυγή της αφυδάτωσης συνιστάται να πίνετε πολλά υγρά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ