Ανάρρωση: Πώς μπορείτε να αυτοεξυπηρετήστε στο σπίτι μετά από μία επέμβαση;


Μπορείτε να κάνετε την ανάρρωσή σας στο σπίτι να πάει πολύ πιο ομαλά αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να προγραμματίσετε εκ των προτέρων. Ρωτήστε το γιατρό σας τι δεν θα μπορείτε να κάνετε στην αρχή ενώ θεραπεύεστε και ζητήστε βοήθεια από φίλους και συγγενείς για να προετοιμάσετε τον χώρο διαβίωσής σας.

Χρειάζεται να κάνω αλλαγές στο σπίτι μου;

Αυτό εξαρτάται από το είδος της επέμβασης που έχετε. Εάν είναι περίπλοκο, όπως αντικατάσταση άρθρωσης ή χειρουργική επέμβαση στομάχου, μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε μερικά πράγματα:

  • Σκάλες. Εάν δεν μπορείτε να τα ανεβοκατεβείτε μετά την επέμβαση, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές. Για παράδειγμα, εάν η κρεβατοκάμαρά σας βρίσκεται στον επάνω όροφο, μπορεί να χρειαστεί να κοιμηθείτε σε έναν κάτω όροφο για λίγο. Ζητήστε από τους φίλους ή την οικογένειά σας να μετακινήσουν το κρεβάτι σας πριν πάτε στο νοσοκομείο ή ελέγξτε εάν το χρειάζεστε για να νοικιάσετε ένα κρεβάτι νοσοκομείου.
  • Αποθηκεύστε στο ντουλάπι σας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη δίαιτα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εφοδιαστεί με το σωστό φαγητό πριν επιστρέψετε στο σπίτι. Επειδή μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, ετοιμάστε μερικά γεύματα πριν την επέμβαση και βάλτε τα στην κατάψυξη.
  • Εξοπλισμός. Μετά από ορισμένους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε ειδικό εξοπλισμό στο σπίτι. Προγραμματίστε εκ των προτέρων εάν ο γιατρός σας σας πει ότι χρειάζεστε δεξαμενές οξυγόνου, υπερυψωμένες τουαλέτες, καθίσματα ντους, προμήθειες για τη φροντίδα της περικοπής σας ή άλλα αντικείμενα. Επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να δείτε αν είναι μέρος της κάλυψής σας.

Πώς μπορώ να μείνω ασφαλής στο σπίτι;

Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε πατερίτσες για να μειώσετε τον κίνδυνο διαρροής. Δοκιμάστε επίσης αυτές τις συμβουλές για να αποφύγετε τα παραπάτημα:

  • Κοιμηθείτε σε ένα υπνοδωμάτιο κοντά σε ένα μπάνιο.
  • Τοποθετήστε νυχτερινά φώτα στους διαδρόμους.
  • Απαλλαγείτε από την ακαταστασία στο σπίτι σας.
  • Φορέστε ίσια παπούτσια ή παντόφλες.

Θα χρειαστεί να προσλάβω κάποιον να με βοηθήσει;

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μεγάλη υπόθεση. Μερικές φορές μπορεί να μειώσει την ενέργειά σας για μέρες ή εβδομάδες μετά. Μπορεί να χρειαστείτε κάποια βοήθεια από την οικογένειά σας ή έναν επαγγελματία υγείας.

Κάντε ρυθμίσεις εκ των προτέρων εάν ο χειρουργός σας προτείνει να πάρετε μια νοσοκόμα, φυσιοθεραπευτή ή βοηθό υγείας. Μπορείτε να λάβετε συστάσεις από τους φίλους σας, το γιατρό, το τμήμα κατ’ οίκον νοσηλείας του νοσοκομείου ή την ασφαλιστική εταιρεία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προγραμματίσει την πρώτη επίσκεψη πριν φύγετε από το νοσοκομείο.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις κανονικές μου δραστηριότητες;

Όλοι θέλουν να επιστρέψουν σε μια κανονική ρουτίνα το συντομότερο δυνατό. Μερικά πράγματα που πιθανότατα αναρωτιέστε:

  • Οδήγηση. Δεν μπορείτε να πάτε πίσω από το τιμόνι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την επέμβαση. Πρέπει να περιμένετε έως ότου εξαφανιστεί πλήρως η αναισθησία, η οποία σας κράτησε χωρίς πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μετά από ορισμένους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων, θα χρειαστεί να σταματήσετε να οδηγείτε μέχρι να έχει ξεκινήσει η ανάρρωσή σας.
  • Ταξίδι. Εάν είχατε κάποιους τύπους χειρουργικής επέμβασης, όπως μια επέμβαση στο μάτι σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας προειδοποιήσει να μην πετάξετε. Η αλλαγή της πίεσης του αέρα μπορεί να είναι επιβλαβής.
  • Φύλο. Μπορεί να είστε σε θέση να απολαύσετε την ερωτική σας ζωή αμέσως μετά την επέμβαση, αλλά εξαρτάται από το είδος της επέμβασης που είχατε. Για παράδειγμα, εάν είχατε μια επισκευή κήλης ή μια σημαντική επέμβαση στην περιοχή της πυέλου σας, ίσως χρειαστεί να περιμένετε 2 έως 3 εβδομάδες. Μάθετε από το γιατρό σας πότε είναι ασφαλές να κάνετε ξανά σεξ.
  • Δουλειά. Ρωτήστε το γιατρό σας πότε μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά σας. Μετά την επιστροφή, όμως, πρέπει να είστε προσεκτικοί.

 

Ποιες επιπλοκές πρέπει να αναζητήσω;

Μερικές φορές μπορεί να έχετε μια οπισθοδρόμηση μετά από μια επέμβαση. Ωστόσο, εάν εντοπίσετε προβλήματα νωρίς, μπορείτε να αποφύγετε ορισμένα σοβαρά προβλήματα. Να είστε σε επιφυλακή για αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια:

  • Πυρετός
  • Πόνος που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου
  • Πόνος όταν ουρείτε
  • Ναυτία και έμετος που δεν υποχωρούν
  • Αγωνιστικοί παλμοί της καρδιάς

Η ανάρρωσή σας θα πάει πιο γρήγορα από όσο νομίζετε. Εάν έχετε κάνει την εργασία σας και έχετε κάνει σχέδια εκ των προτέρων, μπορείτε να προσβλέπετε σε μια γρήγορη και ασφαλή επιστροφή στην κανονική σας ρουτίνα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ