Στοματική υγεία: Πόσο ασφαλές είναι το φθόριο στην οδοντόκρεμα;


Το CDC αναγνωρίζει το φθόριο στην οδοντόκρεμα ως ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα δημόσιας υγείας του αιώνα. Το φθόριο ενισχύει τα δόντια, προλαμβάνει την τερηδόνα και ανανεώνει το σμάλτο των δοντιών στα αρχικά στάδια της τερηδόνας. Οι παράγοντες κατά της τερηδόνας στην οδοντόκρεμα περιλαμβάνουν μονοφθοροφωσφορικό νάτριο, φθοριούχο νάτριο και φθοριούχο κασσίτερο — και έχουν αποδεδειγμένη κληρονομιά οφέλη για την στοματική υγεία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς το φθόριο στην οδοντόκρεμα μπορεί να βοηθήσει τα δόντια και τη γενική στοματική υγεία.

Πώς το φθόριο προλαμβάνει την τερηδόνα

Η πλάκα, μια κολλώδης επικάλυψη μικροβίων, καλύπτει συνεχώς τα δόντια. Όταν ένα άτομο καταναλώνει γεύματα ή ποτά με ζάχαρη, τα βακτήρια στην πλάκα παράγουν οξύ, το οποίο προσβάλλει το σκληρό εξωτερικό σμάλτο του δοντιού, καταστρέφοντάς το τελικά. Τρύπες, που ονομάζονται κοιλότητες, αρχίζουν να εμφανίζονται στις πληγείσες περιοχές.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους το φθόριο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας:

  • Το φθόριο ενισχύει το σμάλτο των δοντιών βοηθώντας στην αναδόμηση του σμάλτου που έχει προσβληθεί από οξύ, αντιστρέφοντας τις ενδείξεις πρώιμης τερηδόνας. Το φθόριο προστατεύει τα δόντια από περαιτέρω τερηδόνα, ενθαρρύνοντας το σχηματισμό φθοραπατίτη, ενός οδοντικού σμάλτου υψηλής αντοχής στα οξέα και τα βακτήρια.
  • Το φθόριο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που περιορίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων και εμποδίζουν τα μικρόβια να προσκολληθούν στα δόντια.
  • Το φθόριο δεν μπορεί να επιδιορθώσει τις κοιλότητες που έχουν ήδη σχηματιστεί, αλλά μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό νέων κοιλοτήτων επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσονται. Οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν ένα βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα για την παροχή τακτικής παροχής τοπικού φθορίου στα δόντια.

Γιατί να προσθέσετε φθόριο στην οδοντόκρεμα;

Το φθόριο στην οδοντόκρεμα έρχεται σε άμεση επαφή με τα δόντια κατά το βούρτσισμα. Αυτό βοηθά στην ομοιόμορφη εφαρμογή φθορίου στο σμάλτο. Η έρευνα δείχνει ότι το βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι κρίσιμο για την πρόληψη της πρώιμης παιδικής τερηδόνας. Ομοίως, στους ενήλικες, η φθοριωμένη οδοντόκρεμα έχει συνδεθεί με δραστική πτώση της συχνότητας εμφάνισης τερηδόνας με την πάροδο των ετών.

Πώς να επιλέξετε την οδοντόκρεμά σας;

Η επιλογή της σωστής οδοντόκρεμας είναι εύκολη — οι οδοντίατροι συμβουλεύουν να αναζητήσετε τη Σφραγίδα Αποδοχής της ADA. Μια οδοντόκρεμα με σφραγίδα ADA πρέπει να περιέχει φθόριο – στα συνιστώμενα επίπεδα – και έχει δοκιμαστεί ως αποτελεσματική στην πρόληψη της τερηδόνας. Αναγνωρίζοντας το ρόλο του τοπικού φθορίου στη στοματική υγεία, η ADA έχει παράσχει στρατηγικά αυτή τη σφραγίδα μόνο σε οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο. Επιπλέον, η πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να συμπεριλάβει την οδοντόκρεμα με φθόριο στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων υπογραμμίζει τα οφέλη της οδοντόκρεμας με τη Σφραγίδα Αποδοχής της ADA.

Η οδοντόκρεμα με φθόριο πρέπει να πληροί τα πρότυπα του Συμβουλίου Επιστημονικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα στη μείωση της τερηδόνας. Οι παράμετροι δοκιμής ADA περιλαμβάνουν την ποσότητα του προσβάσιμου φθορίου, την ποσότητα φθορίου που απελευθερώνεται σε ένα λεπτό και τους ρυθμούς απορρόφησης φθορίου στο κανονικό και κατεστραμμένο σμάλτο των δοντιών.

Μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν φθοριούχες οδοντόκρεμες;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά την οδοντόκρεμα με φθόριο όταν εμφανίζεται το πρώτο δόντι του μωρού υπό την κατάλληλη επίβλεψη των γονέων. Η ADA και η AAP υποστηρίζουν τη χρήση παιδικής οδοντόκρεμας με 1.000 ppm, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι τα παιδιά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οδοντόκρεμα με φθόριο. Οι οδοντίατροι συνιστούν μια συγκεκριμένη ποσότητα οδοντόκρεμας για παιδιά κάτω των 3 ετών. Συνιστάται ένα επίχρισμα ή μέγεθος κόκκου ρυζιού για παιδιά κάτω των τριών ετών. Μόλις το παιδί φτάσει στην ηλικία των τριών ετών και μπορεί να φτύσει, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ποσότητα οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ