Καλιφόρνια: Δεν θα απαιτήσει το εμβόλιο covid για τη φοίτηση στα σχολεία


Καλιφόρνια: Τα παιδιά στην Καλιφόρνια δεν θα χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για να φοιτήσουν στα σχολεία, επιβεβαίωσαν την Παρασκευή οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας της πολιτείας, τερματίζοντας έναν από τους τελευταίους σημαντικούς περιορισμούς της πανδημίας στην πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας. Ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πολιτική αυτή το 2021, λέγοντας ότι τελικά θα εφαρμοστεί σε όλους τους 6,7 εκατομμύρια μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της Καλιφόρνιας. Αλλά από τότε, η κρίση που προκλήθηκε για πρώτη φορά από έναν μυστηριώδη ιό στα τέλη του 2019 έχει ως επί το πλείστον υποχωρήσει από τη συνείδηση του κοινού. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένος, αλλά η διαθεσιμότητα πολλαπλών εμβολίων έχει μειώσει τις επιπτώσεις των ιών για πολλούς -προσφέροντας ανακούφιση σε ένα υπερφορτωμένο σύστημα δημόσιας υγείας.

Σχεδόν όλοι οι πανδημικοί περιορισμοί που έθεσε σε ισχύ ο Νιούσομ έχουν αρθεί και δεν θα μπορεί να εκδώσει νέους μετά τις 28 Φεβρουαρίου, όταν λήγει επίσημα η κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό στην πολιτεία. Ένα από τα τελευταία εναπομείναντα ερωτήματα ήταν τι θα συνέβαινε με την πολιτειακή εντολή εμβολιασμού των μαθητών, μια πολιτική που προήλθε από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας και δεν επηρεάστηκε από την άρση της κήρυξης έκτακτης ανάγκης. Την Παρασκευή, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας επιβεβαίωσε ότι υπαναχωρεί από το αρχικό του σχέδιο. “Το CDPH δεν διερευνά επί του παρόντος τη θέσπιση κανόνων έκτακτης ανάγκης για την προσθήκη του κορωνοϊού στον κατάλογο των απαιτούμενων εμβολιασμών στα σχολεία, αλλά συνεχίζουμε να συνιστούμε σθεναρά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 για τους μαθητές και το προσωπικό, ώστε να είναι όλοι πιο ασφαλείς στην τάξη”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. “Οποιεσδήποτε αλλαγές στους απαιτούμενους εμβολιασμούς των Κ-12 αντιμετωπίζονται κατάλληλα μέσω της νομοθετικής διαδικασίας”. Η ανακοίνωση ήταν ευπρόσδεκτη είδηση για τον Jonathan Zachreson, πατέρα τριών παιδιών που ζει στο Roseville. Ο Zachreson ίδρυσε την ομάδα Reopen California Schools για να αντιταχθεί σε πολλές από τις πολιτικές της πολιτείας για τον κορωνοϊό.

Ο ακτιβισμός του οδήγησε στην εκλογή του στο συμβούλιο της σχολικής περιφέρειας της πόλης Roseville τον Νοέμβριο. “Αυτό έχει καθυστερήσει εδώ και πολύ καιρό. … Πολλές οικογένειες έχουν αγχωθεί από αυτή την απόφαση και ανησυχούν γι’ αυτήν εδώ και αρκετό καιρό”, δήλωσε. “Εύχομαι το CDPH να κάνει μια μεγαλύτερη δημόσια δήλωση ή ο Newsom να κάνει μια δημόσια δήλωση … για να γνωρίζουν οι οικογένειες και οι σχολικές περιφέρειες ότι αυτό δεν θα είναι πλέον θέμα γι’ αυτούς”. Εκπρόσωποι του Newsom δεν απάντησαν σε ηλεκτρονικό μήνυμα που ζητούσε σχόλια. Η Καλιφόρνια είχε μεγάλη επιρροή στις πολιτικές της χώρας για την πανδημία. Ήταν η πρώτη πολιτεία που εξέδωσε κρατική εντολή παραμονής στο σπίτι -και άλλες πολιτείες ακολούθησαν γρήγορα. Όμως, οι περισσότερες πολιτείες δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της Καλιφόρνιας όσον αφορά την εντολή εμβολίων για τα δημόσια σχολεία. Οι αξιωματούχοι στη Λουιζιάνα ανακοίνωσαν μια παρόμοια εντολή, αλλά αργότερα έκαναν πίσω. Τα σχολεία στην Περιφέρεια της Κολούμπια σχεδιάζουν να απαιτήσουν το εμβόλιο COVID-19 από το φθινόπωρο. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κέβιν Κάιλι, πρώην μέλος της πολιτειακής συνέλευσης που αμφισβήτησε τον Νιούσομ σε μια αποτυχημένη προσπάθεια ανάκλησης το 2021 λόγω των πολιτικών του για την πανδημία, δημοσίευσε μια ανάρτηση σε ιστολόγιο στην οποία δηλώνει: “Κερδίσαμε. Προς τον Γκάβιν Νιούσομ: Χάσατε”.

Ο Κέβιν Γκόρντον, λομπίστας που εκπροσωπεί τις περισσότερες σχολικές περιφέρειες της πολιτείας, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η αλλαγή πολιτικής ήταν αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά αντιθέτως αντανάκλαση της επιβράδυνσης των ρυθμών μετάδοσης του ιού. “Η όρεξη του κοινού για τέτοιου είδους εντολές σίγουρα δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε”, δήλωσε. “Αν αρχίσετε τώρα να επιβάλλετε μια βαριά εντολή όταν η ποσότητα μετάδοσης είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι ήταν σε εθνικό επίπεδο, μια λύση ενός μεγέθους για όλους δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ