Καρκίνος: 5 κοινά προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου στους νέους


Η συγκλονιστική έρευνα αποκάλυψε ότι λιγότεροι από τους μισούς νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών μπορούν να αναγνωρίσουν σωστά οποιοδήποτε από τα πέντε κύρια προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου στους νέους. Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, νέα έρευνα από το Teenage Cancer Trust διαπίστωσε ότι η ευαισθητοποίηση για τα συμπτώματα του καρκίνου είναι ανησυχητικά χαμηλή μεταξύ των νέων. Το πιο αναγνωρισμένο σημάδι καρκίνου σε άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών ήταν εξογκώματα και πρηξίματα, αλλά το 56% δεν ήταν ακόμα σε θέση να το αναγνωρίσουν ως πιθανή κόκκινη σημαία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα στην ηλικιακή ομάδα δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα άλλα κύρια συμπτώματα του καρκίνου, όπως:

  • Το 58% δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τις αλλαγές των σπίλων ως αιτία ανησυχίας
  • Το 62% δεν αναγνώρισε ότι η σημαντική αλλαγή βάρους θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια προειδοποίηση
  • Το 61% της ανεξήγητης κούρασης μπορεί να είναι σύμπτωμα
  • Το 61% δεν κατάλαβε ότι ο επίμονος πόνος μπορεί να είναι σημάδι

Η επίγνωση και των πέντε προειδοποιητικών σημείων – εξογκώματα και πρηξίματα, ανεξήγητη κούραση, αλλαγές κρεατοελιών, πόνος και σημαντική αλλαγή βάρους – ήταν χαμηλή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα, με το 55% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου να μην μπορούν να αναγνωρίσουν και τα πέντε, αυξάνοντας στο 82% μεταξύ 18 σε 24χρονους.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 47% των νέων έχει αναβάλει να πάει στον γιατρό του για λόγους υγείας, με το ένα τρίτο να παραδέχεται ότι είχε αναβάλει το ραντεβού του περισσότερες από μία φορές. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που αναφέρθηκαν από τους νέους για την αναβολή μιας επίσκεψης ήταν η υπερβολική ταλαιπωρία για να κλείσουν ένα ραντεβού (47%) και η ανησυχία για τη σπατάλη του χρόνου του γιατρού (45%). Όμως, ανησυχητικό είναι ότι το 34% είχε καθυστερήσει καθώς ήταν πολύ φοβισμένοι για να μάθουν τι τους έφταιγε, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.

Η Dr Louise Soanes, Chief Nurse, Teenage Cancer Trust, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε επειγόντως τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να αναπτύξουν συγκεκριμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για τους καρκίνους που βιώνουν οι νέοι. Μπορεί να είναι τρομακτικό να σκέφτεσαι τον καρκίνο, ιδιαίτερα αν είσαι νέος, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας. Να ακούτε πάντα το σώμα σας και αν έχετε ανησυχίες μην φοβάστε ποτέ να αναζητήσετε βοήθεια – το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται για καρκίνο, αλλά είναι πάντα καλύτερο να το ελέγχετε».

Πέντε κοινά προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου στους νέους

  • Ασυνήθιστα εξογκώματα ή πρήξιμο οπουδήποτε: Φροντίστε να προσέχετε για ασυνήθιστο εξόγκωμα ή πρήξιμο στο σώμα. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε για εξογκώματα στους μαστούς ή τους όρχεις είναι να τα αισθανθείτε στο ντους. Οι όρχεις θα πρέπει να αισθάνονται λείοι, χωρίς εξογκώματα, και σταθεροί αλλά όχι σκληροί. Το Πρόγραμμα Ελέγχου Μαστού του NHS έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο πέντε σημείων για την επίγνωση του μαστού.
  • Κρεατοελιές: Οι κρεατοελιές, οι οποίες είναι ως επί το πλείστον αβλαβείς, θα μπορούσαν να φιλοξενούν καρκινικά κύτταρα. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη μέθοδο ABCDE για τον έλεγχο των σπίλων: ασυμμετρία, αλλαγές συνόρων, αλλαγές χρώματος, αλλαγές διαμέτρου (όπως αύξηση μεγέθους) και ανύψωση ή εξέλιξη (αύξηση που έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου). Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή την ανύψωση μιας κηλίδας στο δέρμα σας ή οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα σε αυτό, όπως αιμορραγία, φαγούρα ή κρούστα, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό.

  • Αλλαγές βάρους: Εάν κάνατε δίαιτα ή αυξήσατε τα επίπεδα άσκησής σας, τότε φυσικά θα χάσετε βάρος, αλλά αν δεν έχετε κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και το βάρος συνεχίζει να πέφτει, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Ορισμένοι όγκοι μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του βάρους, ίσως λόγω του μεγέθους τους, και κατακράτηση υγρών ή δυσκοιλιότητα.
  • Κούραση: Ο καρκίνος χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά του σώματός σας για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί, επομένως αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν αναπληρώνουν πλέον το σώμα σας. Αυτή η «κλοπή θρεπτικών συστατικών» μπορεί να σας κάνει να νιώσετε εξαιρετικά κουρασμένοι.
  • Επίμονος πόνος: Ο πόνος είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Καθώς μεγαλώνουμε, είναι πιο συνηθισμένο να νιώθουμε πόνους και πόνους – αλλά ο ανεξήγητος ή επίμονος πόνος οπουδήποτε στο σώμα μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, λέει η Cancer Research UK.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ