Σεισμός στην Τουρκία: Νεκροί και καταστροφές – Ξύπνησαν μνήμες από το «μαύρο 1999»


Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές από τον φονικό σεισμό που «χτύπησε» τα ξημερώματα Τουρκία και Συρία και έγινε αισθητός μέχρι το Κάϊρο και την Κύπρο, όπου προκάλεσε «μικρά τσουνάμι». Στις πληγείσες περιοχές αναμένεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Τις «πληγές» τους μετρούν Τουρκία και Συρία απο τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή, προκαλώντας χάος και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ τουλάχιστον 42 μετασεισμοί έγιναν αισθητοί στην Τουρκία, ανακοίνωσε το υπουργείο Καταστροφών και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας. Ισχυρές δονήσεις συγκλόνιζαν τη χώρα τις πρώτες δύο ώρες μετά τον αρχικό σεισμό, ενώ στην πληγείσα περιοχή αναμένεται να φτάσει μέσα στις επόμενες ώρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα αεροδρόμια στο Γκαζιαντέπ και στο Χατάι έχουν κλείσει, καθιστώντας δύσκολο για τους ανθρώπους να ταξιδεύουν μέσα και έξω από αυτές τις πόλεις. Ομάδες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών κατευθύνονταν στη σεισμόπληκτη περιοχή για να βοηθήσουν στη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου, από το οποίο ο πληθυσμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

Τα σχολεία σε 10 επαρχίες θα παραμείνουν κλειστά για μια εβδομάδα, ανακοίνωσαν οι αρχές, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για μέρες, ενδεχομένως και μήνες. Οι μετασεισμοί μετά από έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να συνεχιστούν για «αρκετές ημέρες, αρκετές εβδομάδες, ίσως και αρκετούς μήνες», δήλωσε στο Al Jazeera ο Κρις Έλντερς καθηγητής στη Σχολή Γης και Πλανητικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Curtin στο Περθ της Αυστραλίας.

«Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αισθάνονται τις επιπτώσεις του σεισμού για κάποιο χρονικό διάστημα σε αυτήν την περιοχή», είπε ο Έλντερς. Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη καταγραφεί πολλαπλοί μετασεισμοί μεγέθους τεσσάρων ή πέντε βαθμών. Αν και ήταν μικρότερης έντασης σε σύγκριση με τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, το φαινόμενο παραμένει ακόμα «πολύ ανησυχητικό».

Ο σεισμός σημειώθηκε σε σχετικά μικρό εστιακό βάθος περίπου 17 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, πράγμα που σημαίνει ότι έγινε αισθητός με «πολύ μεγαλύτερη ένταση από ό,τι αν ήταν πιο βαθιά στον φλοιό», είπε ο Έλντερς. Οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ξεπερνούν τους 568 όπως μετέδωσε το Sky News, περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές μεγάλες πόλεις.

«Πλημμύρισαν» τα νοσοκομεία στη Συρία

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Συρία «κατακλύζεται» από τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική φροντίδα, ενώ ορισμένα νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό, δήλωσε στο Al Jazeera ο Mazen Kiwara, περιφερειακός διευθυντής Μέσης Ανατολής της Συροαμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας.

Η ομάδα του είπε έπρεπε να εκκενώσει ένα μαιευτήριο στο Αφρίν και ανέφερε τουλάχιστον πέντε θανάτους, ανάμεσά τους και μία έγκυος. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κρίση, εκτός από τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες και τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει», είπε. «Η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική βοήθεια, ειδικά στα καταφύγια για την προστασία του πληθυσμού άνω του 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων στη βορειοδυτική Συρία μόνο».

Οι διασώστες αναζητούν μανιωδώς επιζώντες καθώς δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες παγιδευμένους κάτω από κουβάρια μετάλλου και κομμάτια σκυροδέματος σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Τουρκία και τη Συρία. Ο σεισμός σημειώθηκε την ώρα που η περιοχή βιώνει σφοδρή χιονοθύελλα που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη.

Ο Μάρτιν Μάι, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο King Abdullah, είπε στο Al Jazeera ότι ο αριθμός των νεκρών από «έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς που σημειώθηκαν [στην περιοχή] εδώ και εκατοντάδες χρόνια» είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες. «Στο παρελθόν, αυτοί οι σεισμοί στην Τουρκία οδήγησαν σε περίπου 13.000 θανάτους λόγω του στυλ κατασκευής κτιρίων. Το τεράστιο μέγεθος αυτής της δόνησης θα έχει επίσης βαθύ οικονομικό αντίκτυπο», είπε

Ο σεισμός ξύπνησε μνήμες από τον φονικό Εγκέλαδο του 1999 στη χώρα όπου έχασαν τη ζωή τους 18.373 άνθρωποι ενώ μισό εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Ο σεισμός του Μαρμαρά αποτέλεσε μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της γείτονος, καθώς οι απώλειες ήταν βαρύτατες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ