Καρκίνος του Παχέος Εντέρου: Οι αμυντικές πεποιθήσεις πιθανότατα εμποδίζουν τους ανθρώπους να κάνουν εξετάσεις στο σπίτι που ελέγχουν για τη νόσο


Καρκίνος του Παχέος Εντέρου: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο θεραπεύσιμους καρκίνους, ειδικά αν ανιχνευθεί νωρίς- ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν υποβάλλονται στον συνιστώμενο έλεγχο, ακόμη και παρά τη διαθεσιμότητα των κιτ ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων στο σπίτι (FIT). Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Wiley online στο Cancer, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με κριτές, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που αντιδρούν αμυντικά στην πρόσκληση για προληπτικό έλεγχο είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν.

Για τη μελέτη, ο Nicholas Clarke, Ph.D., του Dublin City University στην Ιρλανδία, διεξήγαγε έρευνα σε άτομα στο Δουβλίνο που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων στο σπίτι FIT την περίοδο 2008-2012. Τα ερωτηματολόγια ταχυδρομήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 σε όλα τα άτομα που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν (σε δύο κύκλους προσυμπτωματικού ελέγχου) αλλά είχαν αρνηθεί και σε ένα τυχαίο δείγμα ατόμων που είχαν συμμετάσχει. Μετά από δύο υπενθυμίσεις, τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από 1.988 άτομα που συμμετείχαν στον έλεγχο και 311 που δεν συμμετείχαν. Τα άτομα που δεν συμμετείχαν στον έλεγχο με βάση την ανοσοχημική εξέταση κοπράνων στο σπίτι FIT είχαν περισσότερες πιθανότητες να δώσουν απαντήσεις που υποδήλωναν μεγαλύτερη αμυντικότητα. Αυτό ήταν εμφανές για όλες τις ερωτήσεις που αφορούσαν τους διάφορους τομείς αυτού που ονομάζεται αμυντική επεξεργασία πληροφοριών (DIP). Οι τέσσερις τομείς της αμυντικής επεξεργασίας πληροφοριών DIP περιλαμβάνουν:

την αποφυγή της προσοχής (μείωση της επίγνωσης του κινδύνου μέσω της αποφυγής),

αμβλύνσεις (ενεργός νοητική απεμπλοκή μέσω της αποφυγής και της αποδεκτής άρνησης),

καταστολή (αναγνώριση του κινδύνου των άλλων αλλά αποφυγή προσωπικών συμπερασμάτων μέσω πεποιθήσεων αυτοεξαίρεσης) και

αντεπιχείρημα (επιχειρηματολογία ενάντια στα στοιχεία).

“Οι άνθρωποι που αντιδρούν αμυντικά στην πρόσκληση για προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν, και αυτό φαίνεται να οφείλεται σε τέτοιες παρανοήσεις ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής ή οι τακτικές κινήσεις του εντέρου σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο. Ομοίως, ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η εξέταση μπορεί να καθυστερήσει, ενώ περιμένουν μια “καλύτερη” εξέταση (παρόλο που η τρέχουσα εξέταση λειτουργεί πολύ καλά) ή περιμένουν μέχρι να ελεγχθούν άλλες ανησυχίες για την υγεία τους”, εξήγησε ο Δρ Κλαρκ. “Ορισμένοι άνθρωποι αντιδρούν επίσης αμυντικά επειδή πιστεύουν ότι ο καρκίνος είναι πάντα θανατηφόρος, κάτι που δεν ισχύει. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αποφασίσουν να μην κάνουν το τεστ ελέγχου στο σπίτι”.

Ο Dr. Clarke σημείωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως ακόμη και οι καλά σχεδιασμένες εκστρατείες επικοινωνίας για την υγεία και τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου μπορεί να παρεμποδίζονται από τις αμυντικές πεποιθήσεις των ατόμων. “Τα μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατόμων που μπορεί να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη για να συμμετάσχουν σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου παγκοσμίως”, δήλωσε. “Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου χρειάζονται στρατηγικές για τη μείωση της αναβλητικότητας και την αντιμετώπιση των παρανοήσεων σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον προσυμπτωματικό έλεγχο”. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της προσπάθειας να γίνει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου κάτι που όλοι κάνουν συστηματικά όταν φτάσουν στη μέση ηλικία. Ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο από την Beverly Beth Green MD, MPH του Kaiser Permanente Washington και του Kaiser Permanente Washington Health Research Institute υποστηρίζει την διεξαγωγή πρόσθετης έρευνας για τη δοκιμή διαφορετικών στρατηγικών, όπως τα οικονομικά κίνητρα, για τη μείωση της DIP.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ