Γυναικολογικός Καρκίνος: Ανακούφιση του πόνου και του άγχους σε χειρουργική επέμβαση δίνει ο βελονισμός


Γυναικολογικός Καρκίνος: Ο βελονισμός και οι θεραπείες αφής και χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και του άγχους σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για γυναικολογικό καρκίνο Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου συχνά βιώνουν άγχος και πόνο. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο βελονισμός πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του άγχους και η συνέχιση αυτού με βελονισμό κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να προσφέρει ένα πρόσθετο όφελος, καθώς μειώνει τον έντονο πόνο. Η έρευνα δημοσιεύεται από την Wiley online στο Cancer, ένα περιοδικό με κριτές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Συνολικά 99 ασθενείς με γυναικολογικούς καρκίνους συμμετείχαν στη μελέτη με επικεφαλής τον Eran Ben-Arye, MD, του Ιατρικού Κέντρου Lin, στη Χάιφα του Ισραήλ-45 στην ομάδα Α, 25 στην ομάδα Β και 29 στην ομάδα Γ. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα Α έλαβαν θεραπείες αφής και χαλάρωσης που σχετίζονταν με βελονισμό, οι οποίες άρχισαν εντός 3 ωρών πριν από τη χειρουργική επέμβαση και συνεχίστηκαν μέχρι να αρχίσει η ασθενής να υποβάλλεται σε γενική αναισθησία- στη συνέχεια έλαβαν θεραπεία βελονισμού κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης που αφορούσε σημεία που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για τη μείωση του πόνου. Οι συμμετέχοντες της ομάδας Β έλαβαν μόνο προεγχειρητικό βελονισμό και οι συμμετέχοντες της ομάδας Γ έλαβαν τη συνήθη θεραπεία. Τόσο πριν όσο και μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που βαθμολογούσαν την ποιότητα της ανάρρωσής τους και περιλάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με τον πόνο, το άγχος και άλλες παραμέτρους ποιότητας ζωής. Οι μετεγχειρητικές βαθμολογίες συνολικά ήταν υψηλότερες στις ομάδες Α και Β – που υποδηλώνουν καλύτερη ανάρρωση – από τις βαθμολογίες της ομάδας Γ. Οι βαθμολογίες της ομάδας Α που αφορούσαν τον έντονο πόνο ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις βαθμολογίες της ομάδας Γ. Και οι δύο ομάδες παρέμβασης είχαν υψηλότερες βαθμολογίες από τις ομάδες ελέγχου όσον αφορά τις βαθμολογίες που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.

“Η συμπερίληψη προεγχειρητικής ολοκληρωμένης ιατρικής αφής και θεραπειών χαλάρωσης για το άγχος, μαζί με τον διεγχειρητικό βελονισμό για τον πόνο και άλλες ανησυχίες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής, θα πρέπει να εξετάζεται για τις ασθενείς που υποβάλλονται σε γυναικολογική ογκολογική χειρουργική επέμβαση”, δήλωσε ο Δρ Ben-Arye. “Η εκπαίδευση σε μια τέτοια “ολοκληρωμένη ογκολογία” είναι απαραίτητη για τους παρόχους συμπληρωματικής ιατρικής, τους βελονιστές, τους χειρουργούς, τους αναισθησιολόγους και τους νοσηλευτές του χειρουργείου, οι οποίοι πρέπει να συνεργάζονται και να επικοινωνούν με τους επαγγελματίες της ολοκληρωμένης ογκολογίας στο σύνθετο περιβάλλον του χειρουργείου”. Σε συνοδευτικό κύριο άρθρο σημειώνεται ότι η ολοκληρωτική ογκολογία κερδίζει την αποδοχή της ως κλινικός τομέας από τη δυτική ιατρική. Η συγγραφέας, Ana Maria Lopez, MD, MPH, MACP, FRCP, από το Sidney Kimmel Cancer Center, Thomas Jefferson University, στη Φιλαδέλφεια, τόνισε ότι αν και χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, τα δεδομένα προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σώμα βιβλιογραφίας που υποστηρίζει την αποζημίωση για παρεμβάσεις ολοκληρωτικής ογκολογίας, όπως ο βελονισμός.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ