Σελινόριζα: Τι είναι η σελινόριζα και γιατί οφείλετε να την εντάξετε στην διατροφή σας


Η σελινόριζα έχει πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να σας εκπλήξει να ξέρετε ότι αυτό το λαχανικό δεν είναι το ίδιο με το σέλινο που βυθίζετε σε φυστικοβούτυρο ή σιγοβράζετε στη σπιτική σούπα με νουντλς κοτόπουλου. Είναι ένα λαχανικό ρίζας, που το τοποθετεί στην ίδια κατηγορία με τα γογγύλια, τις παστινάδες και τα νεροκάστανα.

Τι είναι η σελινόριζα και πώς χρησιμοποιείται στη μαγειρική;

Η ρίζα του σέλινου ονομάζεται επίσης “σέλινο με πόμο”, λόγω των κομματιών, των ριζών που μοιάζουν με μπάλα ή “σελινόριζα”. Έχει μια ήπια, ευχάριστη γεύση που μπορεί να προσφερθεί σε πολλά πιάτα και συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο πατάτας. Όταν μαθαίνετε πώς να μαγειρεύετε σελινόριζα, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε συνταγές ψεύτικης πατάτας, όπως πουρέ σελινόριζας με αλμυρά καρυκεύματα όπως αλάτι, πιπέρι και τυρί, ή απλώς απολαύστε το μαγειρεμένο λαχανικό αφού το σοτάρετε, το βράσετε ή το κάνετε πουρέ.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η ρίζα του σέλινου μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας;

Ενώ η σελινόριζα μπορεί στην αρχή να φαίνεται σαν μια περίεργη προσθήκη για το γεύμα, μόλις μάθετε πώς να τη μαγειρεύετε, μπορεί να καταλήξετε να προτιμάτε την ήπια γεύση της σελινόριζας από άλλα, πιο αμυλώδη τρόφιμα. Τα παρακάτω είναι μερικά μόνο από τα πολλά οφέλη για την υγεία της σελινόριζας:

  • Τα ριζώδη λαχανικά είναι χορταστικά. Ένα φλιτζάνι σελινόριζα περιέχει μόνο 65,5 θερμίδες αλλά έχει 2,81 γραμμάρια φυτικών ινών (ΗΠΑ). Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση της κακής χοληστερόλης. Εν τω μεταξύ, τα ινώδη τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως η σελινόριζα, μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτάτοι, ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να συνεχίσετε να τρώτε σνακ.
  • Η σελινόριζα περιέχει «καλούς» υδατάνθρακες. Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση εκεί έξω για τους υδατάνθρακες. Ορισμένες πηγές αυτού του μακροθρεπτικού συστατικού, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα, μπορεί να είναι υγιεινές, ενώ άλλες, όπως τα επεξεργασμένα σάκχαρα και το λευκό ρύζι, μπορεί να ανεβάσουν το σάκχαρο στο αίμα σας και να σας αφήσουν να πεινάσετε νωρίτερα από όσο θα θέλατε.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της σελινόριζας για την υγεία σας;

Σε αντίθεση με τη σόγια ή το σιτάρι, η ρίζα του σέλινου δεν είναι γνωστό ότι είναι μια κοινή αιτία τροφικών αλλεργιών και μπορεί πιθανώς να την απολαύσει με ασφάλεια η πλειοψηφία των υγιών ανθρώπων. Μάθετε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ενσωμάτωσης της σελινόριζας στη διατροφή σας:

  • Πλεονεκτήματα. Η σελινόριζα είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές, να καρυκευτεί με διάφορους τρόπους και να ενσωματωθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Είναι σχετικά εύκολο να βρείτε αυτό το λαχανικό στο παντοπωλείο. Είναι επίσης φθηνό και περιέχει πολλά ζωτικά θρεπτικά συστατικά.
  • Μειονεκτήματα. Η έναρξη μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες, ακόμα κι αν το κάνετε για να γίνετε πιο υγιείς, μπορεί να είναι σκληρό για το στομάχι σας και να προκαλέσει επιπλέον αέρια στην αρχή. Εάν δεν συνηθίζετε να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα σέλινου προτού επιλέξετε να το σερβίρετε ως συνοδευτικό στο δείπνο ή να το αντικαταστήσετε με πουρέ πατάτας. Η αμυλώδης σελινόριζα μπορεί επίσης να έχει πάρα πολλούς υδατάνθρακες για να απολαμβάνουν τα άτομα με προβλήματα σακχάρου στο αίμα ως μεγάλο μέρος της διατροφής τους.
    Ποια θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στη ρίζα του σέλινου;

Εκτός από καλή πηγή φυτικών ινών, η ρίζα του σέλινου περιέχει πολλές άλλες απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που απαιτούνται για μια υγιεινή διατροφή. Όταν τρώτε 1 κούπα σελινόριζα, καταναλώνετε τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Βιταμίνη C. Αυτή η αντιοξειδωτική βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς βοηθά στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών, επιβλαβών ενώσεων που σχηματίζονται ως απόκριση σε φυσιολογικές σωματικές διεργασίες, ακτινοβολία και ρύπανση. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα. Η διατροφή της σελινόριζας περιλαμβάνει περίπου 12,5 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ανά μερίδα, η οποία είναι μια σταθερή ποσότητα από τα 75 χιλιοστόγραμμα (για τις γυναίκες) ή τα 90 χιλιοστόγραμμα (για τους άνδρες) που θα έπρεπε ιδανικά να λαμβάνετε από τη διατροφή σας κάθε μέρα.

  • Βιταμίνη Κ. Η ρίζα του σέλινου είναι μια εξαιρετική πηγή αυτής της θρεπτικής ουσίας. Η βιταμίνη Κ βοηθά στο σχηματισμό θρόμβων αίματος, κάτι που είναι σημαντικό αν τραυματιστείτε ποτέ. Εάν παίρνετε αντιπηκτικά αίματος, ωστόσο, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την κατανάλωση σελινόριζας, εάν το απολαμβάνετε ή σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε πολύ στο νέο σας διατροφικό πρόγραμμα. Θα χρειαστείτε περίπου 90 μικρογραμμάρια K την ημέρα αν είστε γυναίκα και 120 αν είστε άνδρας. Η ρίζα σέλινου παρέχει 64 μικρογραμμάρια ανά μερίδα ενός φλιτζάνι.
  • Μαγνήσιο. Αυτό το ορυκτό συχνά κυκλοφορεί στο εμπόριο ως θεραπεία για το στρες λόγω της ικανότητάς του να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βοηθά το νευρικό σας σύστημα να λειτουργεί σωστά. Αν και συχνά δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνετε συμπληρώματα μαγνησίου, μπορεί να ανησυχείτε ότι δεν λαμβάνετε αρκετό στη διατροφή σας. Λαχανικά όπως το σέλινο μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη αυτού του κενού με 31,2 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου ανά μερίδα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ