Σεισμός στην Τουρκία: Στους 6.000 οι νεκροί – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης και στη Συρία


Σεισμός στην Τουρκία: 38.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κυβερνητικά καταφύγια ή ξενοδοχεία έχουν καταφύγει σε στάδια, τζαμιά, εμπορικά κέντρα και κοινοτικά κέντρα

Τους 6.000 έφτασαν οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, σύμφωνα με το Associated Press, με τις έρευνες να συνεχίζονται, ενώ μέχρι στιγμής τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα συντρίμμια, ενώ 38.000 βρίσκονται σε καταφύγια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, όσοι δεν βρίσκονται σε κυβερνητικά καταφύγια ή ξενοδοχεία έχουν καταφύγει σε στάδια, τζαμιά, εμπορικά κέντρα και κοινοτικά κέντρα.

Όπως αναφέρει το Associated Press, πολλοί άνθρωποι έχουν δημοσιεύσει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσουν βοήθεια για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από ερείπια, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας που επικαλείται αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών να αναφέρει ότι όλες οι κλήσεις «συλλέγονται σχολαστικά» και πληροφορίες διαβιβάζονται σε ομάδες αναζήτησης.

Παράλληλα η Τουρκία έχει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στα σύνορα με τη Συρία, ενώ έχει αναθέσει στον στρατό να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης εγκαθιστώντας σκηνές για τους αστέγους αλλά και νοσοκομείο πεδίο στην επαρχία Χατάι.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως έχουν ήδη αναπτυχθεί μία ταξιαρχία ανθρωπιστικής βοήθειας με έδρα την Άγκυρα, καθώς και οκτώ στρατιωτικές ομάδες έρευνας και διάσωσης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 επαρχίες της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Η κυβέρνηση ανοίγει ξενοδοχεία στην περιοχή της Αττάλειας για όσους επλήγησαν, αφού σχεδόν 5.800 κτίρια καταστράφηκαν.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονται σε όλη την Τουρκία και τη Συρία.

Στους 1.712 οι νεκροί στη Συρία από τον φονικό σεισμό

Η Συρία ανακοίνωσε 1.712 νεκρούς σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες από τους μετασεισμούς που έχουν σημειωθεί.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από το συριακό καθεστώς, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 812 και οι τραυματίες 1.449.

Σύμφωνα εξάλλου με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 900 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.300. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται ότι «θα αυξηθούν δραματικά», προειδοποίησε η οργάνωση.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ