Τουρκία: Ο σεισμός και η εξίσωση των εκλογών που πρέπει να λύσει ο Ερντογάν


Ζητήματα διαχείρισης της ανθρωπιστικής  κρίσης που έχει πλήξει την Τουρκία, μετά τους σεισμούς, τίθενται σταδιακά στην χώρα, όσο ο χρόνος περνά αμείλικτος και οι Τούρκοι μετρούν τις πληγές τους, με τις εκλογές να πλησιάζουν ημέρα με την ημέρα.

Η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να αναθέσει το έργο της διάσωσης και της  ανακούφισης των σεισμοπαθών στην ΑΦΑΝΤ, την αρχή διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Είναι μια υπηρεσία με  25.000 προσωπικό, το οποίο όμως τώρα θα πρέπει να διαχειριστεί μια καταστροφή που εκτείνεται σε δέκα πόλεις, με 13.5 εκατομμύρια κατοίκους και με τους νεκρούς να πλησιάζουν τους 5.500, ενώ τα γκρεμισμένα κτίρια είναι περίπου 50.000.  Το αποτέλεσμα είναι  να μην επαρκεί το προσωπικό για το έργο της διάσωσης και να εκδηλώνονται συναισθήματα οργής για την κρατική αντιμετώπιση και για την διαχείριση της κρίσης.

Το θέμα δεν άργησε να πάρει πολιτικές διαστάσεις, με τους σεισμολόγους και την αντιπολίτευση να ζητούν να εμπλακεί και ο στρατός στη διάσωση, με το εξειδικευμένο προσωπικό και την τεχνική υποδομή που έχει για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες. Ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε τελικώς τον στρατό ή έστω κάποιες μονάδες του, και κήρυξε τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες. Οι σημερινές εικόνες που μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, με τους παγιδευμένους στα συντρίμμια των κτιρίων να φωνάζουν για βοήθεια, αλλά να μην υπάρχουν σωστικά συνεργεία για να τους απεγκλωβίσουν δημιούργησαν ακόμα έναν πονοκέφαλο στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ έχει επιπλέον ένα βαρύ ζήτημα να διαχειριστεί.

Μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο λογαριασμό περί τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση των ζημιών και την στήριξη του πληθυσμού. Η αντιπολίτευση πλέον εκμεταλλεύεται την λαϊκή αγανάκτηση και θεωρείται βέβαιο ότι θα το κάνει όλο και περισσότερο όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει στο παρελθόν δείξει πόσο επιδέξιος μπορεί να είναι στην διαχείριση των πολιτικών του αντιπάλων. Η διαφορά σήμερα είναι ότι οι σεισμοί ήρθαν πολύ κοντά στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο και ο απόηχός τους θα είναι μακρύς. Επιπλέον η τουρκική οικονομία δεν είναι και στα καλύτερά της, που σημαίνει ότι ένα κονδύλιο της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι εύκολη εξίσωση.

Και είναι προφανές ότι ο Ερντογάν θεωρεί πλέον ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τις εκλογές, εκτός από ένα. Να τις χάσει.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ