Συνταγογράφηση: Οι ερευνητές ζητούν τη μείωση του τέλους για τα άτομα σε περιοχές με υψηλή κοινωνικοοικονομική αποστέρηση


Συνταγογράφηση: Η κατάργηση του τέλους συνταγογράφησης των 5 δολαρίων για τα άτομα σε περιοχές με υψηλή κοινωνικοοικονομική αποστέρηση μειώνει τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τη διάρκεια παραμονής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Pauline Norris του Va’a o Tautai-Center for Pacific Health του Πανεπιστημίου του Otago, συνιστούν να καταργηθούν οι χρεώσεις για τα άτομα με υψηλές ανάγκες υγείας και χαμηλά εισοδήματα ή να καταργηθούν εντελώς. Ο καθηγητής Norris λέει ότι η χρέωση εμποδίζει ορισμένους ανθρώπους να πάρουν τα φάρμακά τους, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε εισαγωγή στο νοσοκομείο. “Ορισμένοι άνθρωποι έχουν τόσο χαμηλά εισοδήματα και υψηλές δαπάνες υγείας, που η χρέωση των 5 δολαρίων ανά φάρμακο αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο”, λέει ο καθηγητής Norris. “Δεν παίρνουν τα φάρμακά τους, με αποτέλεσμα τα προβλήματα υγείας τους να επιδεινώνονται και να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτό είναι κακό για τους ίδιους, τους whānau τους και το σύστημα υγείας”. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές της Αοτεαρόα και οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που απαιτούν φαρμακευτική αγωγή έλαβαν μέρος στη μελέτη διάρκειας ενός έτους.

Τους κατανεμήθηκε τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες ελέγχου ή παρέμβασης. Τα άτομα της ομάδας ελέγχου έπρεπε να πληρώσουν κανονικά το αντίτιμο των 5 δολαρίων, ενώ εκείνα της ομάδας παρέμβασης όχι. Αντιθέτως, τα φαρμακεία χρέωναν τους συγγραφείς της μελέτης. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο διεθνές περιοδικό BMC Health Services Research, αποκαλύπτουν ότι για κάθε 100 άτομα που έλαβαν δωρεάν συνταγές, 33 εισήχθησαν στο νοσοκομείο και παρέμειναν για 208 ημέρες. Για κάθε 100 άτομα που εξακολουθούσαν να πληρώνουν τη χρέωση των 5 δολαρίων, 41 εισήχθησαν στο νοσοκομείο και παρέμειναν για 326 ημέρες. Η κατάργηση της χρέωσης είχε σημαντική επίδραση στις πιθανότητες νοσηλείας κατά τη διάρκεια του έτους μελέτης, μείωσε τον αριθμό των εισαγωγών για προβλήματα ψυχικής υγείας, τον αριθμό των εισαγωγών για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τη διάρκεια παραμονής για εισαγωγές για ΧΑΠ. “Γνωρίζαμε από προηγούμενες μελέτες ότι οι άνθρωποι δεν παίρνουν τα φάρμακά τους λόγω κόστους και πολλοί άνθρωποι μας είχαν πει ότι η υγεία τους υπέφερε και μερικές φορές κατέληγαν στο νοσοκομείο πριν από αυτό”, λέει ο καθηγητής Norris. “Ωστόσο, εκπλήσσομαι με το πόση διαφορά έκαναν τα δωρεάν φάρμακα- ήταν πραγματικά δραματική”. Ελπίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταργήσουν τις χρεώσεις για τους ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις πληρώσουν. “Αυτός θα ήταν ένας απλός τρόπος να μειωθούν οι ανισότητες στην υγεία. “Αν ένας γιατρός πιστεύει ότι κάποιος χρειάζεται ένα φάρμακο και θέλει να το πάρει, γιατί αφήνουμε την έλλειψη 5 δολαρίων να τον σταματήσει;”

Πρόσφατη έρευνα για την υγεία στη Νέα Ζηλανδία αποκαλύπτει ότι το 3,3% των ενηλίκων ανέφεραν ότι δεν πήραν κάποιο φάρμακο λόγω κόστους. Αυτό ήταν πιο συνηθισμένο για τους Μαορί και τους ανθρώπους του Ειρηνικού, καθώς και για όσους ζουν σε περιοχές με μεγάλη στέρηση. Η συν-συγγραφέας Dr. Shirley Keown, του Turanga Health, λέει ότι “τα τέλη συνταγογράφησης αναγκάζουν τους ανθρώπους να επιλέξουν μεταξύ της λήψης των φαρμάκων τους, της σίτισης των whānau τους, της πληρωμής του λογαριασμού ρεύματος ή της αγοράς βενζίνης για το αυτοκίνητο για να πάνε στη δουλειά”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ