Μουσική Οφέλη: Πέντε τρόποι με τους οποίους το τραγούδι βοηθά την ανθρωπότητα


Μουσική Οφέλη: Όλοι ξέρουμε ότι το τραγούδι είναι διασκεδαστικό – απλά θυμηθείτε την τελευταία φορά που τραγουδήσατε μια ροκ μελωδία σε μια οικογενειακή εκδρομή ή τραγουδήσατε μαζί με φίλους και αγνώστους στην παμπ ή σε ένα μουσικό φεστιβάλ. Υπάρχει, επίσης, η πνευματική εμπειρία του να τραγουδάς ύμνους στην εκκλησία, ή σε μια ιερή τελετή ιθαγενών, ή σε τέλεια αρμονία σε μια μαζική χορωδία. Αλλά πηγαίνει βαθύτερα από αυτό. Οι ερευνητές μας στη Σχολή Καλών Τεχνών και Μουσικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που εργάζονται μέσω της πρωτοβουλίας “Πρωτοβουλία Σήμα Κατατεθέν Δημιουργικότητας και Ευημερίας”, “Creativity and Wellbeing Hallmark Initiative”, της ερευνητικής μονάδας “Θεραπείες Δημιουργικών Τεχνών” “Creative Arts Therapies” και του Κέντρου Wilin Center για Αυτοχθόνιες τέχνες και πολιτιστική ανάπτυξη, προσπαθούν να κατανοήσουν την αξία του τραγουδιού από πολιτιστική, συναισθηματική, κοινωνική και υγειονομική άποψη, καθώς και να αναπτύξουν προγράμματα για την εφαρμογή των πλεονεκτημάτων του.

Ακολουθούν μερικά μόνο από όσα έχουν διαπιστώσει οι έρευνες την τελευταία δεκαετία.

  1. Το τραγούδι μας συνδέει από τη γέννηση

Το τραγούδι αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης (βοηθώντας το δέσιμο) και μειώνει την κορτιζόλη (μειώνοντας το στρες). Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει γρήγορα σε συναισθήματα σύνδεσης και ροής-βελτιώνοντας τη διάθεσή μας, ενισχύοντας την αίσθηση της ταυτότητας και βοηθώντας τη μακροχρόνια και βραχυχρόνια μνήμη. Για πολλούς από εμάς, το τραγούδι παίζει βασικό ρόλο από τη γέννησή μας. Στην πραγματικότητα, οι φροντιστές και τα βρέφη χρησιμοποιούν τη μελωδία, την αρμονία, το τονικό ύψος, το ηχόχρωμα και το τέμπο για να συνδεθούν και να παρέχουν άνεση σε μια αμοιβαία επωφελή αλληλεπίδραση. Το τραγούδι με αργό ρυθμό, μεσαίου τόνου κλίση χρησιμοποιώντας ένα απαλό ηχόχρωμα -τα νανουρίσματα συνήθως χρησιμοποιούν αυτό το είδος φωνητικής – μπορεί να συνδεθεί απαλά με τα βρέφη και να τα ηρεμήσει, ενώ οι γουργουρητές αντιδράσεις του βρέφους μπορούν εξίσου να εμπλέξουν και να ηρεμήσουν τον φροντιστή. Τα αμοιβαία οφέλη αυτού του δεσμού μέσω του τραγουδιού μπορούν να διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

  1. Το τραγούδι μας συνδέει με τον πολιτισμό μας

Το τραγούδι συμβάλλει στην ανάπτυξη της σκέψης και της γλώσσας μας και, με τη σειρά του, στην πολιτιστική μας ταυτότητα, καθώς και στη γενικότερη ποιότητα ζωής και ευκαιριών. Έχει αποδειχθεί ότι παιδιά ηλικίας μόλις πέντε ετών γνωρίζουν ήδη δεκάδες τραγούδια, συνδέοντάς τα με πολιτισμικές γνώσεις σχετικά με την τελετουργική σημασία, την κοινωνική εθιμοτυπία, γεγονότα σχετικά με τη ζωή και τον τρόπο ζωής, δεξιότητες όπως το μέτρημα, τεχνικές για την κατασκευή και την εκτέλεση πραγμάτων κ.ο.κ. Μερικές φορές ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτές οι πληροφορίες μοιράζονται και γίνονται κατανοητές είναι μέσω του τραγουδιού. Τα βασικά στοιχεία των τραγουδιών περιλαμβάνουν την επαναλαμβανόμενη μελωδία και τις ρυθμικές δομές που συνεργάζονται με τα λόγια για να δημιουργήσουν ισχυρά μνημονικά αποτελέσματα που μπορούν να ενισχύσουν τη γνώση, να υποστηρίξουν τη μνήμη και να αποτυπώσουν την ιστορία. Τα τραγούδια μάς συνδέουν με τον πολιτισμό μας και οι ιστορίες μέσα στα τραγούδια μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας και στη δημιουργία νοήματος μέσα στην κοινωνία. Σημαντικό έργο των Πρώτων Εθνών στο Πανεπιστήμιο έχει διαπιστώσει ότι το τραγούδι και τα τραγούδια όχι μόνον ενισχύουν τη γνώση της κοινότητας, αλλά μπορούν να την αναζωογονήσουν, δρώντας για την ενίσχυση της πολιτικής δράσης, της υπερηφάνειας και της ανθεκτικότητας. Αυτό δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι ο επαναπατρισμός των τραγουδιών που χάθηκαν από τις κοινότητες.

  1. Το τραγούδι μας κάνει ευτυχισμένους, ακόμη και σε συνθήκες εγκλεισμού

Κατά τη διάρκεια των πρώτων κυμάτων της covid-19 σε όλο το 2020, το τραγούδι ήταν τόσο δημοφιλές όσο και επιτυχημένο για να περάσει η ώρα και να συνδεθεί με άλλους. Οι διαδικτυακές “χορωδίες” έδωσαν χαρά σε εκατομμύρια ανθρώπους, παρόλο που αυτές οι δραστηριότητες ήταν κυρίως ασύγχρονες και απαιτούσαν επιπλέον προσπάθεια για την εγγραφή και την πολυκάναλη εγγραφή για να δημιουργηθεί το χορωδιακό αποτέλεσμα. Η έρευνά μας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό

Σύνορα στην Ψυχολογία Frontiers in Psychology, διαπίστωσε θετικές επιπτώσεις στην ψυχική ευεξία των συμμετεχόντων και η δημοτικότητα του Couch Choir, της κλειδωμένης έκδοσης του πλέον παγκοσμίως δημοφιλούς Pub Choir, αποτελεί απόδειξη αυτού. Και δεν χρειάζεται καν να τραγουδήσετε για να έχετε κάποιο όφελος από το τραγούδι. Διαπιστώσαμε ότι τα τραγούδια έχουν έντονη λειτουργία στη συναισθηματική ρύθμιση, ακόμη και όταν συμμετέχουν παθητικά μέσω της ακρόασης.

  1. Το τραγούδι μπορεί να βελτιώσει τη σωματική μας υγεία

Οι ερευνητές της μουσικοθεραπείας μας έδειξαν ότι το τραγούδι έχει πολλαπλά οφέλη στη διαχείριση εκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον, όπου η ένταση της φωνής και η διάθεση βελτιώθηκαν μετά από ένα εντατικό, σχεδιασμένο από ερευνητές πρόγραμμα τραγουδιού. Για τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους, το τραγούδι μπορεί να βελτιώσει τη διαύγεια, την εστίαση και την απόλαυση. Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή-ορόσημο από τους ερευνητές μας, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, διαπίστωσε ότι το ψυχαγωγικό χορωδιακό τραγούδι μείωσε την κατάθλιψη και τα συμπτώματα της άνοιας, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων με πιο σοβαρή άνοια. Οι συμπεριφορικές πτυχές, όπως η κοινωνική δυναμική της ομάδας, η έμφαση στη διασκέδαση και η μικρότερη εστίαση στο άτομο, είναι πιθανό να τροφοδοτούν τα θετικά αποτελέσματα για τα άτομα με άνοια.

  1. Το τραγούδι ενώνει τους ανθρώπους

Το τραγούδι μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα ενσυναίσθησης και να οικοδομήσει τη διαπολιτισμική κοινωνική συνοχή, ζωτικής σημασίας στον πολύπλοκο τομέα των διαπολιτισμικών σχέσεων και της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων. Σε ένα έργο, οι ερευνητές μας συνεργάστηκαν με ενήλικες σε έναν πολυπολιτισμικό χώρο εργασίας για να διερευνήσουν πώς μια χορωδία στον χώρο εργασίας θα μπορούσε να ενισχύσει τον πολιτισμό, την ταυτότητα και τα θετικά συναισθήματα. Η ομάδα το έκανε αυτό εστιάζοντας στα νανουρίσματα – συνδέοντας τους συμμετέχοντες με μερικούς από αυτούς τους πρώτους μουσικούς δεσμούς. Η μελέτη δημιούργησε ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς, παρέχοντας μια πλατφόρμα για τη συνοχή και την κατανόηση, διατηρώντας παράλληλα την έκφραση ιδιαίτερων ταυτοτήτων που γίνονται κατανοητές και εκτιμώνται πέρα από πολιτισμικές, γλωσσικές και θρησκευτικές διαφορές. Το τραγούδι βοήθησε επίσης τους ανθρώπους να διαχειριστούν το τραύμα, τη θλίψη και την απώλεια, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών και των καταστροφών, παρέχοντας συναισθηματική ανταλλαγή, κάθαρση και ανθεκτικότητα. Οι ερευνητές μας συνεχίζουν να συνεργάζονται με τις κοινότητες για την ανάπτυξη γνώσεων και προγραμμάτων για τη χρήση του τραγουδιού για άτομα όλων των ηλικιών και υποβάθρων, σε κοινοτικά και εξειδικευμένα ιατρικά περιβάλλοντα για την υποστήριξη των διαφορετικών αναγκών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όλα αυτά μας λένε ότι χωρίς αμφιβολία, το τραγούδι μπορεί να μας βοηθήσει να μεγιστοποιήσουμε το κοινωνικό και συναισθηματικό μας δυναμικό. Έτσι, είτε στο ντους, είτε στο αυτοκίνητο, είτε στη σκηνή, είτε μόνοι σας, είτε με μια ομάδα, δοκιμάστε να ξεσπάσετε σε τραγούδι και δείτε πώς αισθάνεστε μετά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι καλό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ