Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί η Μπάρμπαρα δεν αύξησε τις τιμές


Σήμερα οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική ξεκινούν από τα 132,54 ευρώ ανά μεγαβάτ στη Γερμανία και φτάνουν μέχρι τα 179,69 ευρώ ανά μεγαβάτ στη Γαλλία, με την Ελλάδα να παρουσιάζει μέση χονδρεμπορική τιμή στα 159,37 ευρώ ανά μεγαβάτ .

Σε ό,τι αφορά στο μέσο όρο μέχρι στιγμής του Φεβρουαρίου οι τιμές χονδρικής ανά την Ευρώπη ξεκινούν από τα 129,26 ευρώ ανά μεγαβάτ στην Πορτογαλία και φτάνουν μέχρι τα 165,83 ευρώ ανά μεγαβάτ στην Ελβετία με την Ελλάδα να έχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, στα 160,42 ευρώ ανά μεγαβάτ.

Ο άνεμος αλλά και η διάρκεια των κρατικών παρεμβάσεων καθορίζουν το ύψος των λογαριασμών ρεύματος στις ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για τα κύρια συμπεράσματα της μηνιαίας έρευνας των τιμών λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας σε 33 πόλεις της Ευρώπης (HEPI) που πραγματοποιούν οι ρυθμιστικές Αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία VaasaEET.

Η τελευταία, που δημοσιεύτηκε χθες, αφορούσε τον μήνα Ιανουάριο. Και σύμφωνα με αυτήν οι τιμές για τους οικιακούς καταναλωτές σε άλλες χώρες αυξήθηκαν λόγω της λήξης των μέτρων στήριξης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, ενώ σε άλλες μειώθηκαν λόγω των διαρκών κρατικών παρεμβάσεων αλλά και λόγω του ανέμου… Ο τελευταίος έπνεε με ισχυρές εντάσεις με αποτέλεσμα τη λειτουργία για πολλές ημέρες των αιολικών πάρκων, τα οποία παράγουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα HEPI, στην Αθήνα τον περασμένο μήνα τα τιμολόγια των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 7% (μέσος όρος) αφού η κυβέρνηση διπλασίασε σε σχέση με τον Δεκέμβριο το πακέτο στήριξης των οικιακών καταναλωτών και των επαγγελματιών. Ανήλθε στα 840 εκατ. ευρώ από 432 εκατ. ευρώ. Καλύφθηκε το 87% της αύξησης. Η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 0,2858 ευρώ όταν η αντίστοιχη τιμή στην ΕΕ ήταν στα 0,3072 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η μεγαλύτερη μείωση στις πόλεις του δείγματος της έρευνας καταγράφηκε όμως στο Αμστερνταμ. Η μέση τιμή της κιλοβατώρας μειώθηκε τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου κατά 38%. Κι αυτό καθώς η κυβέρνηση της Ολλανδίας έθεσε σε εφαρμογή το νέο μέτρο στήριξης των λογαριασμών ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, όρισε ανώτατη τιμή στα 0,40 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις κάτω των 2.900 κιλοβατώρων ετησίως. Το μέτρο θα έχει διάρκεια όλο το 2023.

Στη Μαδρίτη της Ισπανίας η μέση τιμή της κιλοβατώρας έπεσε κατά 24% και διαμορφώθηκε πολύ πιο χαμηλά από αυτήν της Αθήνας στα 0,2224 ευρώ. Σύμφωνα με τον HEPI, η πτώση αποδίδεται στους ισχυρούς ανέμους που κράτησαν τα άφθονα αιολικά πάρκα σε λειτουργία για μεγάλη χρονική διάρκεια, αλλά και στο πλέγμα των παρεμβάσεων της κυβέρνησης με την εφαρμογή του λεγόμενου μοντέλου της Ιβηρικής στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ