Μοναξιά ή σοβαρό πρόβλημα άγχους;


Όταν νιώθουμε μόνοι, συχνά κατακλυζόμαστε από ένα σύνολο αρνητικών συναισθημάτων που μας επηρεάζουν ψυχολογικά και σωματικά. Και συνήθως πιστεύουμε ότι για αυτή την κατάσταση ευθύνεται η μοναξιά μας. Κάποιες φορές όμως η μοναξιά είναι δείγμα σοβαρού άγχους. Πώς θα το καταλάβουμε και τι πρέπει να κάνουμε;

Για να νιώσουμε καλύτερα θα πρέπει να γνωρίζουμε την πραγματική ρίζα του προβλήματος. Διαβάστε παρακάτω 7 σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε, αν η μοναξιά σας είναι μια μορφή άγχους που θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσετε.

1. Αποφεύγετε να κοινωνικοποιηθείτε
Εάν έχετε άγχος, είναι πιθανόν να απορρίπτετε τις προτάσεις των φίλων σας για μια έξοδο, προβάλλοντας δικαιολογίες. Ένα μοναχικό άτομο συνήθως χαίρεται σε κάθε ευκαιρία που του παρουσιάζετε για κοινωνικοποίηση, ενώ αυτό που έχει άγχος κλείνεται στον εαυτό του. Αν δείτε ότι αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα, ίσως είναι η ώρα να μιλήσετε με κάποιον δικό σας άνθρωπο ή κάποιον ειδικό.

2. Νιώθετε συνεχώς φόβο και ανησυχία
Όταν η μοναξιά προκαλείται από άγχος, συνήθως συνοδεύεται από χρόνιους φόβους και ανησυχίες. Πολλές φορές αυτό μεταφράζεται σε ασταμάτητες σκέψεις που οδηγούν στην ανάγκη να κάνει κανείς ένα διάλειμμα από όλους και από όλα.

3. Νιώθετε συνεχώς κουρασμένη
Εάν έχετε άγχος, είναι πιθανό να νιώθετε διαρκώς αδικαιολόγητα κουρασμένη και εξουθενωμένη, ακόμα και αν το πρόγραμμά σας δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Αντίθετα, κάποιος που νιώθει μοναξιά συνήθως έχει αποθέματα ενέργειας, ώστε όταν έχει την ευκαιρία να μπορεί να βγει και να περάσει καλά. Ένα άτομο με προβλήματα άγχους νιώθει συχνά εξαντλημένο και γι’ αυτό αποφεύγει τις άσκοπες δραστηριότητες προκειμένου να κοιμηθεί ή απλά να μείνει στο σπίτι.

4. Είστε «πιασμένη»
Αν υποφέρετε από πονοκεφάλους ή νιώθετε συνεχώς «πιασμένη», τότε ίσως φταίει το άγχος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός σας είτε σε όλο σας το κορμί.

Αν λοιπόν, νιώθετε ενοχλήσεις που δεν είναι λόγω κάποιας άσκησης ή άλλης ασθένειας, τότε είναι αρκετά πιθανό να έχετε αυξημένο άγχος. Η απουσία ή η εμφάνιση πιασίματος είναι ένας καλός τρόπος να εντοπίσετε το πρόβλημα αρκετά νωρίς.

5. Νιώθετε παραμελημένη
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει έναν αδικαιολόγητο φόβο ότι σας έχουν εγκαταλείψει οι γύρω σας. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχέσεις εξάρτησης.

Ενώ στην αρχή μπορεί να φαίνεται χαριτωμένο, οι σχέσεις που βασίζονται σε αισθήματα άγχους μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα άβολες και ενοχλητικές για τον σύντροφό σας. Και συνήθως καταλήγουν με άσχημο τρόπο και αβάσταχτη μοναξιά.

Αν νιώθετε ότι έχετε υιοθετήσει μια τέτοια συμπεριφορά που πιέζει και απομακρύνει τον σύντροφό σας, τότε ίσως έχει έρθει η ώρα να δείτε την κατάσταση πιο σοβαρά.

6. Είστε ευέξαπτη
Το άγχος μπορεί να κάνει κάποιον να ξεπεράσει τα όριά του και να εκνευρίζεται με το παραμικρό. Ως αποτέλεσμα, γίνεται δύσκολος στις συναναστροφές και χάνει την υπομονή του εύκολα.

Ακόμα και αν θέλει να είναι μαζί με κόσμο, μπορεί να δυσκολεύεται ιδιαίτερα στην πράξη. Και αν τον αποφεύγουν οι γύρω του μπορεί να νιώσει μόνος και παραμελημένος.

7. Κοιτάζετε συνεχώς το κινητό σας
Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να κοιτάτε τα μηνύματά σας και τα social media για να δείτε αν κάποιος σας έστειλε κάτι, σημαίνει ότι φοβάστε να μείνετε μόνη σας.

Και αυτό μπορεί να χειροτερεύει όταν βλέπετε στο facebook και το instagram παρέες να περνάνε καλά σε πάρτι και εκδηλώσεις. Αυτό είναι το άγχος του ότι μένετε απ’ έξω και χάνετε κάτι.

Αν λοιπόν υποπτεύεστε ότι αυτό που νιώθετε δεν είναι απλά μοναξιά αλλά μεγάλος άγχος για έναν μεγάλο αριθμό πραγμάτων, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.

Από τη Σοφία Κροκιδά

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ