Απομακρυσμένη ηλεκτρική νευροδιαμόρφωση: Αποτελεσματική στην πρόληψη της ημικρανίας


Μια νέα θεραπεία ημικρανίας χωρίς φάρμακα, η απομακρυσμένη ηλεκτρική νευροδιαμόρφωση (REN), είναι αποτελεσματική στη μείωση της συχνότητας των ημικρανιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Το REN λειτουργεί διεγείροντας τα περιφερικά νεύρα του άνω βραχίονα για να επάγει τη ρύθμιση του πόνου, που είναι ένας μηχανισμός διαχείρισης του πόνου. Η συσκευή REN είναι μη επεμβατική, ασύρματη και ελέγχεται από smartphone. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Headache ενέγραψε 248 συμμετέχοντες που τυχαιοποιήθηκαν σε μια ομάδα που λάμβανε REN κάθε δεύτερη μέρα και σε αυτούς που έλαβαν διέγερση εικονικού φαρμάκου.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (85,9%) ήταν γυναίκες, καθώς η πάθηση είναι δύο έως τρεις φορές πιο διαδεδομένη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες (40,8%) χρησιμοποίησαν προληπτική φαρμακευτική αγωγή εκτός από το REN. Κατά μέσο όρο, το REN μείωσε τον αριθμό των ημερών ημικρανίας κατά 2,7 ημέρες το μήνα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν ξεχωριστά την αποτελεσματικότητα του REN για τη θεραπεία της επεισοδιακής και της χρόνιας ημικρανίας. Μεταξύ εκείνων με επεισοδιακή ημικρανία, η οποία χαρακτηρίζεται ως πονοκέφαλοι που εμφανίζονται λιγότερο από 15 ημέρες το μήνα, το REN μείωσε τις ημικρανίες κατά 2,3 ημέρες το μήνα.

Το REN ήταν επίσης αποτελεσματικό στη μείωση της χρόνιας ημικρανίας κατά 3,0 ημέρες το μήνα. Αυτός ο τύπος ημικρανίας ορίζεται ως πονοκέφαλος για τουλάχιστον 15 ημέρες το μήνα για τουλάχιστον 3 μήνες, με τα χαρακτηριστικά της ημικρανίας τουλάχιστον 8 ημέρες το μήνα. «Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το REN είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική προληπτική θεραπεία για την ημικρανία, προσφέροντας μια πολύ αναγκαία μη φαρμακολογική εναλλακτική λύση είτε ως αυτόνομη προληπτική θεραπεία είτε σε συνδυασμό με φαρμακολογικές θεραπείες για περαιτέρω ενίσχυση της προληπτικής επίδρασης», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι το REN είναι τόσο αποτελεσματικό όσο συνήθως για τη θεραπεία της ημικρανίας. Στη μελέτη, το 66,7% των συμμετεχόντων που χρησιμοποίησαν REN πέτυχαν ανακούφιση από τον πόνο 2 ώρες μετά τη θεραπεία σε σύγκριση με το 52,5% των συμμετεχόντων στη συνήθη φροντίδα. Η ημικρανία είναι μια νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει τουλάχιστον 39 εκατομμύρια Αμερικανούς, αλλά ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος επειδή πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν διάγνωση, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ