Σεισμός στην Τουρκία: Σε ειδικά πλοία οι άστεγοι – Θρήνος για την 40χρονη που βγήκε από τα συντρίμμια αλλά πέθανε στο νοσοκομείο


Σε πλοία θα στεγαστούν προσωρινά οι άστεγοι στην σεισμόπληκτη Τουρκία, ενω θλίψη προκάλεσε ο θάνατος μια 40χρονης γυναίκας την οποία είχαν ανασύρει ζωντανή Γερμανοί διασώστες, αλλά εκείνη δεν άντεξε στο νοσοκομείο.

Η τουρκική ενεργειακή εταιρεία Karadeniz Holding ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει δύο ειδικά κατασκευασμένα πλοία, τα οποία μπορούν έκαστο να φιλοξενήσει  1.500 άτομα, για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους στην επαρχία της νότιας Τουρκίας, την επαρχία Χατάι, η οποία επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του πάνω από 20.000 νεκρούς.

“Η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρχές για να στείλει τα σωστικά πλοία Suheyla Sultan και Rauf Bey στην Αλεξανδρέττα  (Ισκεντερούν)  της επαρχίας Χατάι”, αναφέρει η εταιρεία και προσθέτει ότι αυτή θα είναι η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή της. Τα πλοία αυτά είναι ειδικά κατασκευασμένα για αποστολές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουν δωμάτια, ψυγεία, τηλεοράσεις και σύστημα θέρμανσης, ενώ παρέχουν και υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και σίτισης, όπως ανέφερε η εταιρεία.

“Επικεντρώσαμε όλη την ενέργειά μας σε αυτό το έργο για να εξυπηρετήσουμε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές. Στοχεύουμε να τους παράσχουμε ένα ασφαλές καταφύγιο το συντομότερο δυνατό”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο σεισμός άφησε πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους σε δέκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας με πολλούς από αυτούς να κοιμούνται σε σκηνές και σε αυτοκίνητα σε πολικές θερμοκρασίες.  Η Karadeniz Holding είναι γνωστή για τα 36 πλωτά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία διαθέτει.

Η 40χρονη

Μια γυναίκα πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο μια ημέρα μετά τον απεγκλωβισμό της από τα συντρίμμια ενός σπιτιού που κατέρρευσε από τον σεισμό στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν καταπλακωμένη επί 104 ώρες, είπαν διασώστες.  Γερμανοί διασώστες ανέσυραν την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στην πόλη Κιριχάν της νότιας Τουρκίας χθες, Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας “θαύμα” την διάσωσή της.

“Μόλις πληροφορηθήκαμε από τον αδελφό και την αδελφή της Ζεϊνέπ ότι δυστυχώς πέθανε στο νοσοκομείο. Μόλις ενημερώσαμε την ομάδα ότι δυστυχώς κατέληξε και τώρα το επεξεργαζόμαστε αυτό στην ομάδα”, δήλωσε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της γερμανικής Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης.  Με κάποιους διασώστες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και να παρηγορεί ο ένας τον άλλον, ο γιατρός της ομάδας είπε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι κατά το πρώτο 48ωρο έπειτα από μια τόσο πολύπλοκη διάσωση.

“Στο κάτω-κάτω ήταν κυριολεκτικά θαμμένη επί 100 ώρες. Όχι εγκλωβισμένη, αλλά θαμμένη”, εξήγησε ο Πέτερ Κάουμπ.  Τόνισε όμως ότι οι προσπάθειες των διασωστών δεν ήταν μάταιες. “Το να μπορέσεις να πεθάνεις στα χέρια της οικογένειάς σου και να μπορέσεις να ζήσεις τις τελευταίες σου στιγμές…κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Έπειτα από δέκα ώρες αφού αρχίσαμε είχε την πρώτη επαφή με άνθρωπο και μπόρεσε να μιλήσει στον διερμηνέα και σε εμάς, έπειτα ακόμη και στη οικογένειά της. Και στο τέλος η οικογένειά της κατάφερε να την κρατήσει στα χέρια της”, πρόσθεσε.

Η οικογένεια της γυναίκας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι οι διασώστες είχαν φθάσει δύο ημέρες μετά τον σεισμό. Οι Γερμανοί διασώστες ήρθαν σε επαφή με τη γυναίκα όταν βρισκόταν βαθιά θαμμένη στα χαλάσματα και την κράτησαν ενυδατωμένη μέσω ενός λάστιχου.  Κάποια στιγμή βοήθησαν την αδελφή της να κατέβει με μια σκάλα και να προσεγγίσει το σημείο όπου ήταν καταπλακωμένη η Ζεϊνέπ για να της μιλήσει.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της Δευτέρας στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία ξεπερνά ήδη τους 25.000.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ