Σε υψηλά 30 ημερών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων


Η αύξηση του ρίσκου στις διεθνείς αγορές βαρύνει αρνητικά τα ομολόγα χαμηλής επενδυτικής βαθμίδας, με τους επενδυτές να τα εγκαταλείπουν μαζικά.

Στα υψηλότερα επίπεδα 30 ημερών έχουν αναρριχηθεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς η αύξηση του ρίσκου στις διεθνείς αγορές βαρύνει αρνητικά τα ομολόγα χαμηλής επενδυτικής βαθμίδας, με τους επενδυτές να τα εγκαταλείπουν μαζικά.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 4,4%, από 4,2% πριν μια εβδομάδα. Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,36%, από 3,2% πριν μια εβδομάδα.

Παρά τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου να πείσει πως η αιτία της συντήρησης των υψηλών αποδόσεων ήταν η κόντρα Ρώμης – Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό, η εκτόνωση της ιταλικής διένεξης ήρθε να αποδείξει πως οι επιφυλάξεις των αγορών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα έχουν άλλες ρίζες.

Στις βασικές αιτίες για το απαγορευτικό των αγορών, αναλυτές συγκαταλέγουν τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος υπό το βάρος των κόκκινων δανείων, την προσήλωση της κυβέρνησης σε παροχές χωρίς ίχνος μεταρρυθμιστικής πρόθεσης και τις δημοσιονομικές βόμβες που εγκυμονεί το 2019 για τον προϋπολογισμό εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων αναδρομικών διεκδικήσεων μνημονιακών περικοπών που μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους περιέγραψε την παρελθούσα εβδομάδα μέσω ενός μακροσκελούς κειμένου τη στρατηγική χρηματοδότησης της Ελλάδος για το 2019. Η στρατηγική αυτή προβλέπει πως το επόμενο έτος, αναλόγως των συνθηκών θα επιχειρηθούν εκδόσεις ομολόγων από 3 έως και 7 δισ. ευρώ, ενώ θα αναλωθούν από 1,1 έως και 5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι ασφαλείας».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ