Μια φορά τον χρόνο οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών

Την απλοποίηση της υποχρέωσης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων για την υποβολή των καταστάσεων προμηθευτών πελατών, των λεγόμενων MYΦ, προβλέπει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι ΜΥΦ θα υποβάλλονται μια φορά τον χρόνο, έως και το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το έτος αναφοράς. Έτσι, τα στοιχεία για τη φετινή χρήση θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2019.

Υπενθυμίζεται, ότι με το προηγούμενο καθεστώς έπρεπε να υποβάλλονται ανά τρίμηνο.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος ΠΟΛ 1217.2018 προβλέπει ότι οι ΜΥΦ υποβάλλονται:

-από τους εκδότες ετησίως, ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών, καθώς και της υποχρέωσης ή μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν,

-από τους λήπτες, υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., που τηρούν είτε διπλογραφικά είτε απλογραφικά βιβλία, ετησίως και το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν,

-από τους λήπτες, μη υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., το δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και τους αγρότες, φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι όμως δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., ετησίως και το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια απόφαση μειώνεται στα 100 ευρώ το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ