Covid-19: Ο COVID προκαλεί μακροχρόνια βλάβη οργάνων η οποία παραμένει


Οι περισσότερες περιπτώσεις COVID-19 επιλύονται σχετικά γρήγορα. Αλλά ορισμένοι ασθενείς συνεχίζουν να αναπτύσσουν μακρά COVID, έναν αστερισμό εξουθενωτικών χρόνιων προβλημάτων υγείας που μπορεί να επιμείνουν για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να κατανοήσουν καλύτερα τι ακριβώς σημαίνει και πώς εξελίσσεται.

COVID-19

Νέα βρετανική έρευνα διαπιστώνει ότι έως και 6 στους 10 μακροχρόνιους ασθενείς με COVID-19 συνεχίζουν να παλεύουν με κάποια μορφή ήπιας δυσλειτουργίας οργάνων — μερικές φορές που αφορούν περισσότερα από ένα όργανα — ένα χρόνο μετά την αρχική τους διάγνωση COVID, προκαλώντας κάποιο συνδυασμό δυσκολίας στην αναπνοή. νοητική αναπηρία και χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ με σοβαρά συμπτώματα COVID στην αρχή. «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν με COVID στην αρχή κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν νέες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Amitava Banerjee, καθηγήτρια κλινικών δεδομένων στο το Ινστιτούτο Πληροφορικής Υγείας στο University College του Λονδίνου. “Αλλά αυτό που είναι σημαντικό για τη μελέτη μας είναι ότι αφορά κυρίως ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ με COVID. Η αρχική τους ασθένεια δεν ήταν ποτέ αρκετά σοβαρή”, είπε.

Παρόλο που μόλις το 13% από τους 536 ασθενείς που εγγράφηκαν στη μελέτη είχαν νοσηλευτεί λόγω της αρχικής τους λοίμωξης COVID, όλοι είχαν μακρά συμπτώματα COVID, σημείωσε ο Banerjee. Κατά μέσο όρο έξι μήνες μετά την αρχική τους διάγνωση COVID, το 38% των ασθενών της μελέτης είχαν ακραία δύσπνοια. Το 48% είχε πρόβλημα να σκεφτεί καθαρά και το 57% ανέφερε κακή ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία.

Για τη μελέτη, ο καθένας από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία σώματος πολλών οργάνων περίπου στο τέλος των έξι μηνών μετά την αρχική τους διάγνωση COVID. Περίπου τα τρία τέταρτα των ασθενών ήταν γυναίκες και 9 στους 10 ήταν λευκοί. Περίπου το ένα τρίτο ήταν Βρετανοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Οι περισσότεροι μολύνθηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας το 2020, πριν κυκλοφορήσουν τα εμβόλια για τον COVID.

Οι σαρώσεις αποκάλυψαν ότι το 62% είχε κάποια μορφή ήπιας δυσλειτουργίας οργάνων, που αφορούσε ποικιλοτρόπως την καρδιά, το ήπαρ, τα νεφρά και/ή τον σπλήνα. Αυτοί οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε δεύτερη μαγνητική τομογραφία σε ένα χρόνο. Μέχρι εκείνο το σημείο, τα συμπτώματά τους είχαν υποχωρήσει κάπως, αν και το 30% εξακολουθούσε να έχει αναπνευστικά προβλήματα. Το 38% συνέχισε να έχει προβλήματα σκέψης και μνήμης και το 45% ανέφερε μειωμένη ποιότητα ζωής.

Περίπου το 59% εξακολουθούσε να έχει δυσλειτουργία μεμονωμένων οργάνων και το 27% είχε δυσλειτουργία πολλαπλών οργάνων μετά από ένα χρόνο. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν όχι στη συντριπτική πλειονότητα, αυτό που βρήκαμε ήταν ήπια βλάβη οργάνων», είπε ο Banerjee, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα από πολλές χώρες καθιστούν σαφές ότι ορισμένοι άνθρωποι βελτιώνονται.

Τόνισε επίσης ότι αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο μακροχρόνιος COVID προκαλεί προβλήματα στα όργανα, μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο. Επειδή η «βλάβη οργάνων» υποδηλώνει ξεκάθαρη αιτία και αποτέλεσμα σε ένα επιστημονικό πλαίσιο, ο Banerjee αναφέρθηκε στο πρόβλημα ως «οργανική βλάβη».

Ωστόσο, τόνισε ότι οι σαρώσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα όργανα αυτών των μακροχρόνιων ασθενών με COVID-19 «δεν ήταν φυσιολογικά» και «δεν λειτουργούσαν σωστά». «Όταν οι ασθενείς λένε ότι έχουν επίμονα συμπτώματα μετά τον COVID, πρέπει να προσφέρουμε υπηρεσίες σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους αξιολογήσουμε σωστά σε πολλά όργανα», είπε ο Banerjee.

Ταυτόχρονα, είπε ότι πολλά σχετικά με τον COVID παραμένουν ασαφή. «Βασικά, όταν πρόκειται να τα καταλάβουμε όλα, κατασκευάζουμε το αεροπλάνο ενώ το πετάμε», είπε ο Banerjee. «Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν καταλαβαίνουμε και θα χρειαστεί να κάνουμε πολύ περισσότερη έρευνα». Ο Δρ Davey Smith είναι επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών και παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Συμφώνησε με τον Banerjee ότι «παραμένουμε πολύ στο σκοτάδι σχετικά με το μακρύ COVID», ειδικά τους ακριβείς βιολογικούς μηχανισμούς που τον προκαλούν. “Είναι πιθανό να είναι διαφορετικό για διαφορετικούς ανθρώπους, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να καταλάβουμε όλους τους λόγους για τους οποίους κάποιος κολλάει για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον COVID”, είπε ο Smith. «Πολλοί ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, προσπαθούν να το καταλάβουν αυτό, αλλά νομίζω ότι αυτό θα απαιτήσει πολύ περισσότερη έρευνα».

Δυστυχώς, είπε ο Smith, ούτε ο COVID ούτε ο μακροχρόνιος COVID είναι πιθανό να εξαφανιστούν σύντομα. «Ως λοιμωξιολόγος, θα φροντίζω ασθενείς με COVID για το υπόλοιπο της καριέρας μου», είπε. «Πιστεύω επίσης ότι ο COVID θα υπάρχει για το υπόλοιπο της καριέρας μου». Ταυτόχρονα, ο Smith επεσήμανε επίσης δύο καλά νέα. Το ένα, είπε, είναι ότι «μερικοί άνθρωποι με μακροχρόνια COVID-19 τελικά επιλύονται». Το άλλο είναι ότι το εμβόλιο κατά του COVID μειώνει αποτελεσματικά τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιας COVID στην πρώτη θέση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ