Μελέτη αντιγήρανσης: Γονιδιακή θεραπεία για την αντιστροφή της γήρανσης σε ηλικιωμένα ποντίκια


Η αναστροφή ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία στους ανθρώπους μπορεί να είναι μόνο λίγα χρόνια μακριά. Ωστόσο, μελέτες σε ποντίκια έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν πολλά υποσχόμενες ανακαλύψεις. Μια νέα μελέτη από το Rejuvenate Bio διαπίστωσε πώς ο μερικός επαναπρογραμματισμός θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία στους ηλικιωμένους για την αναστροφή ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και ενδεχομένως την παράταση της ανθρώπινης ζωής.

Ο Noah Davidsohn, Ph.D., επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος και συνιδρυτής στο Rejuvenate Bio, είπε ότι ελπίζουν να βρεθούν στην κλινική για αυτόν τον τύπο θεραπείας επόμενης γενιάς, αντιστροφή ηλικίας με διαλείποντες παλμούς μερικών παραγόντων επαναπρογραμματισμού πολύ σύντομα. «Ελπίζουμε να είμαστε στην κλινική για ανθρώπους για μια συγκεκριμένη ασθένεια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», είπε ο Davidsohn. «Εργαζόμαστε σε μια σειρά από διαφορετικές οπτικές γωνίες όσον αφορά το ποια ασθένεια να αντιμετωπίσουμε πρώτα». Είτε πρόκειται για μειωμένη ανοσία, καρδιακές παθήσεις ή Αλτσχάιμερ, η ομάδα του εργάζεται για να χρησιμοποιήσει τη θεραπεία τους, με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για μια συγκεκριμένη ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία πρώτα και μετά επεκτείνεται σε πολλαπλές διαφορετικές ενδείξεις. «Δεν επικεντρωνόμαστε στην αύξηση της διάρκειας ζωής», εξήγησε ο Davidsohn, προσθέτοντας, «Εστιάζουμε στην αναστροφή των ασθενειών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να καταλήξετε με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά θα είστε απαλλαγμένοι από ασθένειες σε αυτό το σημείο».

Τι είναι ο μερικός επαναπρογραμματισμός;

Ο μερικός επαναπρογραμματισμός αναφέρεται σε έναν τύπο γονιδιακής θεραπείας που αξιοποιεί τη δύναμη των παραγόντων Yamanaka με κυκλικό τρόπο. Οι παράγοντες Yamanaka, που ανακαλύφθηκαν το 2006 από τον Shinya Yamanaka, είναι τέσσερις μεταγραφικοί παράγοντες (Oct4, Sox2, Klf4, C-Myc), γνωστοί και ως παράγοντες OSKM, που μπορούν να μετατρέψουν οποιοδήποτε κύτταρο ξανά σε βλαστοκύτταρο. Μια τέτοια νέα ανακάλυψη οδήγησε πολλούς επιστήμονες στο μονοπάτι να δοκιμάσουν τι θα συνέβαινε εάν οι παράγοντες Yamanaka προκληθούν πλήρως. Δυστυχώς, θα διαπίστωσαν ότι ενώ τα επηρεαζόμενα κύτταρα θα έδειχναν σημάδια αναζωογόνησης κατά την αποδιαφοροποίησή τους (μετατρέπονται σε βλαστοκύτταρα), υπήρχε επίσης υψηλός ρυθμός ανάπτυξης καρκίνου.

Στη συνέχεια, το 2010, ο Prim Singh πρότεινε την ιδέα της ενεργοποίησης των παραγόντων Yamanaka μόνο περιοδικά για να επιτευχθεί αναζωογόνηση αλλά να αποφευχθεί ο σχηματισμός όγκου . Ως εκ τούτου, γεννήθηκε ο μερικός επαναπρογραμματισμός. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 ήταν μια από τις πρώτες που έδειξε πώς «η βραχυπρόθεσμη κυκλική έκφραση των Oct4, Sox2, Klf4 και c-Myc (OSKM) βελτιώνει τα κυτταρικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά της γήρανσης και παρατείνει τη διάρκεια ζωής σε ένα μοντέλο ποντικού πρόωρης γήρανσης . Ομοίως, η έκφραση του OSKM in vivo βελτιώνει την ανάρρωση από μεταβολική νόσο και μυϊκό τραυματισμό σε μεγαλύτερα ποντίκια άγριου τύπου».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ