Νυχτερίδες πανδημία: Πώς οι νυχτερίδες μπορούν να προβλέψουν την επόμενη πανδημία;


Ερευνητές σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να μάθουν τι προκαλεί τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στους ανθρώπους με την ελπίδα να αναπτύξουν τρόπους για να προβλέψουν πού και πότε μπορεί να εμφανιστεί η επόμενη πανδημία. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, το 60% έως 70% των ανθρώπινων μολυσματικών ασθενειών προέρχονταν αρχικά από άγρια ​​ζώα. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό το φαινόμενο, γνωστό και ως «ζωονοσογόνος διάχυση, μπορεί να έχει προκαλέσει τον ιό SARS-CoV-2 να μεταπηδήσει από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα την πανδημία COVID-19.

Από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία, οι ερευνητές έχουν εντείνει τις προσπάθειες για να κατανοήσουν πλήρως πώς οι ιοί που βρίσκονται σε άγρια ​​ζώα μεταδίδονται στον άνθρωπο. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πιέσεις από την ανθρώπινη παρέμβαση στους βιότοπους άγριας ζωής μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη συχνότητα της διάχυσης των ζωονοσογόνων. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature υποδηλώνει ότι η απώλεια οικοτόπων και η κλιματική αλλαγή αυξάνουν τον κίνδυνο διάχυσης .

Τώρα, μια ομάδα 70 επιστημόνων σε επτά χώρες στοχεύει να ανακαλύψει πώς και πότε οι νυχτερίδες μεταδίδουν ιούς για να προβλέψουν ελπίζουμε πότε και πού ο επόμενος δυνητικά θανατηφόρος ιός μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους. Η ομάδα, που ονομάζεται BatOneHealth – που ιδρύθηκε από τη Raina Ploughright, οικολόγο ασθενειών και συν-συγγραφέα της μελέτης Nature και μιας πρόσφατης εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Ecology Letters – ελπίζει να αποκτήσει περισσότερη κατανόηση της μετάδοσης του ιού από νυχτερίδα σε άνθρωπο μέσω πολλών βασικών ερευνών.

Αυτές οι έρευνες περιλαμβάνουν μελέτες πεδίου για νυχτερίδες σε παγκόσμιες εστίες, κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος και συμπεριφοράς των νυχτερίδων, πρόβλεψη ποιοι ιοί μολύνουν τους ανθρώπους και μοντελοποίηση της δυναμικής των ιών. Διερευνούν επίσης τρόπους για την αποκατάσταση του οικοτόπου για την πρόληψη της διάχυσης των ζωονοσογόνων. Η έρευνα της ομάδας επικεντρώνεται σε ιούς που μεταδίδονται με νυχτερίδες, συμπεριλαμβανομένων των Hendra, Nipah και των κοροναϊών.

Στη Μοντάνα, το μέλος της ομάδας BatOneHealth, Agnieszka Rynda-Apple, μια ανοσολόγος από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, σχεδιάζει να επιταχύνει το έργο του εργαστηρίου της ξεκινώντας μια αποικία αναπαραγωγής νυχτερίδων φρούτων Τζαμάικας αυτό το χειμώνα. Ένας από τους στόχους της ομάδας είναι να διερευνήσει τον αντίκτυπο που έχει το διατροφικό στρες στο ιικό φορτίο που είναι η ποσότητα του ιού που έχει μια νυχτερίδα στο σύστημά της.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ