Ευαισθησία στα αρώματα: Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα

Μπορεί εσείς να απολαμβάνετε τις νότες λουλουδιών του νέου αρώματος που σας έκαναν δώρο ή το άρωμα βανίλιας της ενυδατικής κρέμας χεριών που χρησιμοποιείτε καθημερινά, όμως μπορεί για κάποιο συνάδελφο ή φίλο σας αυτές οι μυρωδιές να είναι δυσάρεστες έως και ανυπόφορες.

Σύμφωνα με αυστραλιανή επιστημονική μελέτη, η ευαισθησία στα αρώματα είναι ένα πέρα για πέρα αληθινό πρόβλημα για ορισμένους ανθρώπους και προκαλεί σοβαρά συμπτώματα όπως οι ημικρανίες ή και οι δυσκολίες στην αναπνοή.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 1.000 άνθρωποι, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με την έκθεσή τους σε προϊόντα που περιέχουν αρώματα (π.χ. προϊόντα προσωπικής υγιεινής, αποσμητικά χώρου, καθαριστικά και απορρυπαντικά) και για συμπτώματα που πιθανώς συνδέονται με τα εν λόγω προϊόντα.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, η ευαισθησία στα αρώματα είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα. Ένας στους τρεις συμμετέχοντες δήλωσε ότι έχει εκδηλώσει μία ή και περισσότερες ενοχλήσεις λόγω της έκθεσης σε κάποιο προϊόν που περιέχει αρώματα –είτε το χρησιμοποίησαν οι ίδιοι είτε εκτέθηκαν σε αυτό σε κάποιο δημόσιο χώρο.

Το πιο κοινό σύμπτωμα που αναφέρθηκε ήταν η δυσκολία στην αναπνοή (π.χ. βήχας ή δύσπνοια), καθώς σχεδόν το 17% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τους έχει συμβεί λόγω της έκθεσης σε κάποιο άρωμα. Άλλα συνήθη συμπτώματα ήταν η παραγωγή βλεννώδους έκκρισης (π.χ. ρινική συμφόρηση, δάκρυα) σε ποσοστό 14%, η ημικρανία σε ποσοστό 10% και οι δερματικές αντιδράσεις (π.χ. εξανθήματα, μούδιασμα στο δέρμα, δερματίτιδα) σε ποσοστό 9,5%. Κρίση άσθματος ανέφερε ποσοστό 7,6% των συμμετεχόντων, ενώ γαστρεντερικά προβλήματα ποσοστό 3,3%. Τέλος, σχεδόν το 5% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως έχουν εκδηλώσει νευρολογικά προβλήματα (π.χ. ζαλάδα, λιποθυμία), ενώ ποσοστό 4,1% είπε πως έχει εκδηλώσει πνευματικές δυσκολίες όπως αποδυνάμωση της μνήμης ή δυσκολία συγκέντρωσης.

«Βάσει των ευρημάτων, είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι οι επιπτώσεις της ευαισθησίας στα αρώματα μπορεί να είναι άμεσες, σοβαρές και πιθανώς πολύ επιβαρυντικές» αναφέρει η Αν Στάινμαν, επικεφαλής της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Για τα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία στα αρώματα, η Στάινμαν συνιστά να μην χρησιμοποιούν αποσμητικά χώρου, να προτιμούν φυσικά καθαριστικά όπως το ξίδι και η μαγειρική σόδα και να μην διστάζουν να ενημερώσουν έναν συνάδελφο για μια μυρωδιά που τους ενοχλεί στον χώρο εργασίας (π.χ. κάποιο αρωματικό κερί).

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ