Χρόνιος πόνος: Ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται εάν ζείτε με χρόνιο πόνο


Ο χρόνιος πόνος, όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος ή ο πόνος στην πλάτη, που διαρκεί για περισσότερους από τρεις μήνες, αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ο ιππόκαμπος, μια δομή του εγκεφάλου που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη μάθηση και τη μνήμη, ηλικιώθηκε κατά περίπου ένα χρόνο σε ένα άτομο 60 ετών που είχε ένα σημείο χρόνιου πόνου σε σύγκριση με άτομα χωρίς πόνο. Όταν ο πόνος γινόταν αισθητός σε δύο σημεία του σώματος, ο ιππόκαμπος συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο – το ισοδύναμο μόλις δύο ετών γήρανσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις στη μελέτη στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences ή PNAS.

«Με άλλα λόγια, ο ιππόκαμπος (όγκος φαιάς ουσίας) σε ένα άτομο ηλικίας 60 ετών με (χρόνιο πόνο) σε δύο σημεία του σώματος ήταν παρόμοιος με τον όγκο των (χωρίς πόνο) ελέγχου ηλικίας 62 ετών», έγραψε η αντίστοιχη συγγραφέα Tu Yiheng και τους συνεργάτες του. Ο Tu είναι καθηγητής ψυχολογίας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο. Ο κίνδυνος αυξήθηκε καθώς αυξανόταν ο αριθμός των σημείων πόνου στο σώμα, διαπίστωσε η μελέτη. Ο όγκος του ιππόκαμπου ήταν σχεδόν τέσσερις φορές μικρότερος σε άτομα με πόνο σε πέντε ή περισσότερες θέσεις του σώματος σε σύγκριση με εκείνους με μόνο δύο – που ισοδυναμεί με γήρανση έως και οκτώ ετών.

«Το να ρωτάμε τους ανθρώπους για τυχόν καταστάσεις χρόνιου πόνου και να υποστηρίζουμε τη φροντίδα τους από έναν ειδικό πόνου, μπορεί να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου κατά της γνωστικής έκπτωσης που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προληπτικά», δήλωσε ο ερευνητής της νόσου Αλτσχάιμερ, Δρ. Richard Isaacson, προληπτικός νευρολόγος στο Ινστιτούτο. για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες της Φλόριντα. Δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Η γνώση μειώθηκε με πόνο

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 19.000 άτομα που είχαν υποβληθεί σε σαρώσεις εγκεφάλου στο πλαίσιο της UK Biobank, μια μακροπρόθεσμη κυβερνητική μελέτη με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 40 και 69 ετών. Τα άτομα με πολλαπλά σημεία πόνου στο σώμα είχαν χειρότερη απόδοση από τα άτομα χωρίς πόνο σε επτά από τις 11 γνωστικές εργασίες, διαπίστωσε η μελέτη. Αντίθετα, τα άτομα με μόνο ένα σημείο πόνου είχαν χειρότερα αποτελέσματα σε μία μόνο γνωστική εργασία – την ικανότητα να θυμούνται να εκτελέσουν μια εργασία στο μέλλον.

Η μελέτη έλεγχε για μια ποικιλία συνεισφερόντων καταστάσεων – ηλικία, χρήση αλκοόλ, σωματική μάζα, εθνικότητα, γενετική, ιστορικό καρκίνου, διαβήτη, αγγειακά ή καρδιακά προβλήματα, φάρμακα, ψυχιατρικά συμπτώματα και κατάσταση καπνίσματος, για να αναφέρουμε μερικά. Ωστόσο, η μελέτη δεν έλεγξε τα επίπεδα άσκησης, είπε ο Isaacson. «Η άσκηση είναι το #1 πιο ισχυρό εργαλείο στην καταπολέμηση της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας», είπε μέσω email. «Τα άτομα που επηρεάζονται από χρόνιο πόνο πολλαπλών θέσεων μπορεί να είναι λιγότερο ικανά να τηρούν την τακτική σωματική δραστηριότητα ως έναν πιθανό μηχανισμό για αυξημένο κίνδυνο άνοιας».

Εξίσου σημαντική είναι η σύνδεση μεταξύ του χρόνιου πόνου και της φλεγμονής, είπε ο Isaacson. Μια ανασκόπηση μελετών του 2019 διαπίστωσε ότι ο πόνος ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται μικρογλοία για να δημιουργήσουν νευροφλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη συνδεσιμότητα και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα πόνου ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν μειωμένη φαιά ουσία σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, όπως ο προμετωπιαίος φλοιός και ο μετωπιαίος λοβός – οι ίδιες περιοχές που προσβάλλονται από τη νόσο του Alzhemier.

Στην πραγματικότητα, πάνω από το 45% των ασθενών με Αλτσχάιμερ ζουν με χρόνιο πόνο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που αναφέρεται στην ανασκόπηση. Η μελέτη δεν μπόρεσε επίσης να προσδιορίσει τα ελλείμματα ύπνου – ο χρόνιος πόνος συχνά δυσκολεύει τον καλό βραδινό ύπνο. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ο ύπνος λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 30%.

Μια παγκόσμια αναπηρία

Παγκοσμίως, ο πόνος στη μέση είναι η κύρια αιτία ετών με αναπηρία, με τον πόνο στον αυχένα να βρίσκεται στο Νο. 4, σύμφωνα με τη Μελέτη Παγκόσμιας Επιβάρυνσης Ασθενειών του 2016. Αρθρίτιδα, νευρικές βλάβες, πόνος από καρκίνο και τραυματισμοί είναι άλλες κύριες αιτίες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πάνω από το 30% των ανθρώπων παγκοσμίως υποφέρουν από χρόνιο πόνο: «Ο πόνος είναι ο πιο κοινός λόγος που οι άνθρωποι αναζητούν υγειονομική περίθαλψη και η κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο», σύμφωνα με άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Lancet το 2021.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους, ή περίπου 50 εκατομμύρια Αμερικανοί, ζουν με μακροχρόνιο πόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Σχεδόν 11 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από χρόνιο πόνο υψηλής επίπτωσης, ο οποίος ορίζεται ως πόνος που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες που “συνοδεύεται από τουλάχιστον έναν σημαντικό περιορισμό δραστηριότητας, όπως η ανικανότητα να εργαστούν έξω από το σπίτι, να πάνε στο σχολείο ή να κάνουν δουλειές του σπιτιού”. σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ