Ο ΕΟΠΥΥ γιορτάζει, οι πάροχοι διαμαρτύρονται! Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πολεμικό Μουσείο και η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»


Ο ΕΟΠΥΥ γιορτάζει σε μία επετειακή διημερίδα, σήμερα και αύριο, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τα 10 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, και οι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας διαμαρτύρονται. Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί καθώς και οι εκπρόσωποι των πολυϊατρείων, έχουν απευθύνει για σήμερα το πρωί, κάλεσμα διαμαρτυρίας έξω από το Πολεμικό Μουσείο.

«Η αγανάκτηση όλων μας μετά και την 11ετή αδιάκοπη περικοπή των δεδουλευμένων μας από τον ΕΟΠΥΥ είναι δεδομένη!», αναφέρουν στον κάλεσμά τους. Μάλιστα, τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όσο και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά, έχουν ανακοινώσει τη μη συμμετοχή τους στους εορτασμούς του ΕΟΠΥΥ.

Όπως τονίζει ο ΠΙΣ, «με το claw back και το rebate στα ύψη είναι εκτός τόπου και χρόνου εορταστικές εκδηλώσεις από οργανισμό που όφειλε να κάνει αιματηρή οικονομία για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των παρόχων.

Η σημερινή διοίηση του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί και εκφράζεται απαξιωτικά για τους Ιατρούς τους οποίους θεωρεί περίπου «αναγκαίο κακό». Θεώρηση που αντανακλά στις δηλώσεις και τις ενέργειές της.

Είναι αναγκαία η επέμβαση των πολιτικά προϊσταμένων της.

Η πραγματική αποτίμηση του υδροκέφαλου ΕΟΠΥΥ για όποιον ενδιαφέρεται, παρουσιάζεται στις προσκλήσεις όσων δικαίως  καλούν σε διαμαρτυρία στις 23.2.2023.».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της διοίκητριας του ΕΟΠΥΥ, η οποία μεταξύ άλλων κατηγόρησε τους Παρόχους για αχαριστία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση, «η επετειακή εκδήλωση σημαίνει πολλά και σημαντικά για εμάς που έπρεπε να μας ενώνουν όλους κι όχι να μας χωρίζουν. Ουδείς όμως πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος!

Ο ΕΟΠΥΥ με του εργαζομένους του, παρά το γεγονός ότι δεν αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του την τελευταία 2ετία λόγω της ύφεσης που έφερε η πανδημία, από ίδιους πόρους και έκτακτη χρηματοδότηση που εξασφάλισε στήριξε, μαζί με τον υπουργό κ. Αθανάσιο Πλεύρη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αυξάνοντας τον προϋπολογισμό της κατά 20%!

Είναι λοιπόν μίζερο να ασχολούμαστε με κάποιους που αντί να στηρίζουν τον Οργανισμό και τους 11 εκατομμύρια πολίτες από τους οποίους ανταμείβονται, απαιτούν να μη γιορτάσουμε και προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την επετειακή μας εκδήλωση για μικροπρεπείς συνδικαλιστικούς λόγους».

Αυτή η ανακοίνωση, ήταν και η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τους παρόχους, οι οποίοι σήμερα ετοιμάζονται για δυναμικές κιμνητοποιήσεις. Ρόλο «γεφυροποιού» έχει αναλάβει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σε δήλωσή του με αφορμή την παράδοση μελέτης για τη μείωση του clawback τόνισε:

«Η μείωση του clawback που βαρύνει την τελευταία δεκαετία τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ τα δύο τελευταία χρόνια σε αυτή την κατηγορία έχει ενισχυθεί με ποσό άνω των 120 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα συστήθηκε και σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους ομάδα εργασίας που έχει προβεί σε προτάσεις για την μείωση του clawback οι οποίες και θα αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί τον βασικό αγοραστή υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και για το τρέχον έτος θα είναι αυξημένος προκειμένου να μπορούν οι ιδιώτες γιατροί και οι πάροχοι να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους. Οι ιδιώτες γιατροί και οι ιδιώτες πάροχοι αποτελούν βασικό συνεργάτη της Πολιτείας για να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

Επομένως η ομαλή συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με τους ιατρικούς συλλόγους και τους ιδιώτες παρόχους θα διευρυνθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται οι παρεχόμενες ποιοτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ