Σεξουαλική ζωή: Γιατί είναι τόσοι πολλοί νεαροί άνδρες ελεύθεροι και χωρίς σεξ;


Μια πρόσφατη μελέτη της Pew Research υποδηλώνει μια τεκτονική αλλαγή στα ραντεβού και τη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των ανδρών κάτω των 30 ετών, πάνω από το 60% είναι άγαμοι, σχεδόν διπλάσιο από αυτό των γυναικών στην ίδια ηλικιακή κατηγορία. Όχι μόνο περισσότεροι νέοι άνδρες είναι ελεύθεροι, αλλά οι ευκαιρίες τους για την ανάπτυξη ενός σχεσιακού και σεξουαλικού ρεπερτορίου έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, καθώς τα επίπεδα σεξουαλικής οικειότητας μεταξύ των φύλων φαίνεται να έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο 30 ετών (Lei & South, 2021).

Τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν κάποτε

Οι ετεροφυλόφιλοι άντρες, από τους ηλικιωμένους έως τους ακραίους, διέσχισαν την νεανική ηλικία σε μια εποχή που η σεξουαλική οικειότητα ήταν ένας κοινός δρόμος προς την προσκόλληση με τις γυναίκες που αναζητούσαν ενεργά έναν ρομαντικό σύντροφο. Οι άνδρες θα μπορούσαν αξιόπιστα να εξαρτηθούν από τη δυσανάλογη επένδυση των γυναικών στη συναισθηματική και σεξουαλική προσκόλληση. Τα παραδοσιακά σενάρια αρσενικού φύλου, με τάση αποφυγής της προσκόλλησης, ήταν υποβέλτιστα αλλά λειτουργικά σε αυτόν τον αστερισμό της δυναμικής των σχέσεων (Schwartz et al, 2004).

Ωστόσο, η πανδημία διέκοψε το status quo σε κολεγιακές ηλικίες και επιτάχυνε την εκ νέου ιεράρχηση των γυναικών μακριά από την οικειότητα και προς τους ακαδημαϊκούς, επαγγελματικούς και οικονομικούς στόχους (Lei & South, 2021). Καθώς οι νεαρές γυναίκες συνέχισαν να επιδιώκουν στενές σχέσεις με λιγότερο έντονο τρόπο μετά την πανδημία, οι άνδρες θα μπορούσαν να έχουν αυξήσει τις δεξιότητές τους στη σχέση για να καλύψουν το χάσμα προσπάθειας. Θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη σχετική αποφυγή τους και να αμφισβητήσουν τους κανόνες του φύλου που τους έκαναν τόσο ανήσυχους για την οικειότητα.

Φαίνεται ότι έκαναν το αντίθετο, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο από τις σχέσεις της πραγματικής ζωής και στον εικονικό κόσμο. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο The Hill, ο ψυχολόγος και ερευνητής αρρενωπότητας Fred Rabinowitz, από το Πανεπιστήμιο του Redlands, επεσήμανε τις προσαρμογές της εποχής της πανδημίας που έχουν χάσει τη χρησιμότητά τους. Πρότεινε ότι οι νεαροί άνδρες «βλέπουν πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπουν πολύ πορνό και νομίζω ότι ικανοποιούν πολλές από τις ανάγκες τους χωρίς να χρειάζεται να βγουν έξω».

Στην πραγματικότητα, οι νεαροί άνδρες παρακολουθούν πολύ πορνό. Στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ιταλία δείχνουν ότι μεταξύ 76-87 τοις εκατό των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών καταναλώνουν τακτικά πορνό. Ένα αξιοσημείωτο εύρημα είναι ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούν πιο συχνά πορνό τείνουν να αναφέρουν λιγότερη ικανοποίηση από το σεξ της πραγματικής ζωής (Dwulit & Rzymski, 2019). Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η αύξηση:

  • της στυτικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με την ψυχογένεση,
  • της καθυστερημένης εκσπερμάτωσης,
  • και της μειωμένης λίμπιντο σε άνδρες κάτω των 40 ετών που σχετίζεται με συχνή χρήση πορνό (Park et al., 2016).

Αντιμέτωποι με την επιλογή μεταξύ ενός ενεργοβόρου, άκρως ανταγωνιστικού περιβάλλοντος γνωριμιών και των ανταμοιβών χαμηλής προσπάθειας του πορνό, οι νεαροί άνδρες φαίνεται να ακολουθούν το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης. Αυτές οι επιλογές θα έχουν μόνιμες σχεσιακές συνέπειες, καθώς οι νέοι άνδρες έχουν λιγότερες ευκαιρίες ραντεβού για να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες οικειότητας στην πραγματική ζωή.

Τα καλά νέα είναι ότι όλοι αυτοί οι νεαροί άγαμοι μπορούν να επιλέξουν διαφορετικά. Μπορούν να επιλέξουν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων σχέσης για να είναι πιο επιτυχημένοι στο ραντεβού. Ξεκινά με την εκ νέου ιεράρχηση της ανάπτυξης στενών, στενών σχέσεων στη ζωή τους για τη δική τους ευημερία και ως αντίβαρο στη μετατόπιση των προτεραιοτήτων για τις γυναίκες. Πρέπει να το κάνουν αυτό για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους είτε είχαν είτε όχι σπουδαία ανδρικά πρότυπα που απεικονίζουν αυτές τις προσπάθειες.

Σε καμία περίπτωση το ραντεβού το 2023 δεν θα είναι μια συναισθηματικά ανώδυνη διαδικασία, ιδιαίτερα για τους ετεροφυλόφιλους άνδρες που προσπαθούν να βγουν ραντεβού με γυναίκες. Η απόρριψη μπορεί να είναι ένα πολύ πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα, δεδομένης της ανταγωνιστικότητας και των υψηλότερων προτύπων σχέσεων. Ως εκ τούτου, οι νεαροί άνδρες πρέπει να εμβολιάζονται προς αποφυγή στη ζωή τους στο ραντεβού, ομαλοποιώντας την επιλεκτικότητα των γυναικών.

Οι νεαροί άντρες απλώς δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εξουδετερώσουν την τάση των γενεών προς αποφυγή και απόσυρση. Η αποφυγή διαιωνίζει την αποφυγή και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι άντρες 20 ετών αυτή τη στιγμή στη ζωή τους. Η σύντομη θεραπεία ή η σχεσιακή καθοδήγηση μπορούν να εξουδετερώσουν την αποφυγή και να προσφέρουν στους νέους άνδρες ουσιαστική επικοινωνία, καθώς και δεξιότητες συναισθηματικής και σεξουαλικής οικειότητας.

Τέλος, δεν είναι σαφές εάν η χρήση πορνό ικανοποιεί επί του παρόντος τη σεξουαλική όρεξη των αντρών single Generation Z, όπως προτείνουν ορισμένοι, αλλά απολύτως σαφές ότι οι νεαροί άνδρες παρακολουθούν πολύ πορνό. Αυτό το υψηλό επίπεδο κατανάλωσης από την προεφηβική τους ηλικία έως τα 20 τους έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική υγεία και την ικανοποίηση μιας γενιάς. Καθώς η πανδημία υποχωρεί, έχει περάσει η ώρα για τους νεαρούς άνδρες να απομακρυνθούν από τις συσκευές τους και να μπουν σε πραγματικές καταστάσεις γνωριμιών.

ΠΗΓΗ


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όσο συνεχίζεται η κουλτούρα του ίντερνετ και το “online flirting”, τόσο θα χειροτερεύουν το πράγματα!

    Παρόλα αυτά, οι σχέσεις δεν είναι το μόνο πράγμα στην ζωή. Ας είμαστε θετικοί και ας χαρούμε ότι μπορούμε να χαρούμε!!!!

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ