Γιόγκα: Βοηθά με τη νυχτερινή εφίδρωση & τη διάθεση στην εμμηνόπαυση


Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην ηλικία των 50, βιώνουν μια σημαντική μετάβαση στη ζωή τους με τη μορφή της εμμηνόπαυσης. Αυτή η μη αναστρέψιμη βιολογική διαδικασία σηματοδοτεί το τέλος της λειτουργίας των ωοθηκών. Περίπου τα τρία τέταρτα όλων των γυναικών υφίστανται μια σειρά από συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, κόπωση, πόνο, μειωμένη λίμπιντο και αλλαγές στη διάθεση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για αρκετά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση και μπορεί να έχουν βαθιά επίδραση στη συνολική ευημερία τους.

  • Ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων: Συγκεκριμένες άσανα (ή στάσεις) γιόγκα σχετίζονται με βαθύτερα και πιο αργά μοτίβα αναπνοής. Βοηθούν επίσης στην ευελιξία και την ισορροπία, μειώνοντας την κατανάλωση οξυγόνου ενώ παράλληλα σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Έτσι, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
  • Ποιότητα ύπνου: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 στο Health And Nursing Journal διαπίστωσε ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με τον κακό ύπνο. Σε περιεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η γιόγκα βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.
  • Ψυχική ευεξία: Μια μελέτη για τη Χάθα Γιόγκα και τις επιδράσεις της στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης έδειξε ότι με μόλις 12 εβδομάδες τακτικής πρακτικής, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μειώνονται. Η γιόγκα αποτρέπει επίσης την αύξηση της κορτιζόλης – της κύριας ορμόνης του στρες. Αυτό δείχνει ότι η γιόγκα έχει θετική επίδραση που σχετίζεται με το ορμονικό στρες στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

  • Οφέλη για το ανοσοποιητικό της πραναγιάμα: Η πραναγιάμα, ή ασκήσεις ελεγχόμενης αναπνοής, βοηθούν στην ανάπτυξη σταθερού μυαλού, ισχυρής θέλησης και ορθής κρίσης. Βελτιώνει επίσης τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος και εμποτίζει τη θετική σκέψη.
  • Μείωση των νυχτερινών εφιδρώσεων: Μια μελέτη του 2021 για την Απλοποιημένη Κουνταλίνι Γιόγκα (SKY) διαπίστωσε ότι αυτή η μορφή γιόγκα βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Όχι μόνο μειώνει τα ψυχοκοινωνικά και σωματικά συμπτώματα, αλλά μειώνει και τις εξάψεις. Τα αντιοξειδωτικά ένζυμα, που βοηθούν στην απαλλαγή του σώματος από τις τοξίνες, βρέθηκε ότι είναι αρκετά αυξημένα μετά από ένα χρόνο τακτικής πρακτικής του SKY. Η αρχαία πρακτική της γιόγκα παρέχει μια ολιστική προσέγγιση στην ευεξία και είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους, αυξάνει την ευελιξία και ενισχύει τη συνολική υγεία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ