Libido: Πώς μπορείτε να αυξήσετε την σεξουαλική σας επιθυμία;


Είναι φυσιολογικό να χάνετε το ενδιαφέρον σας για το σεξ, ειδικά όσο μεγαλώνετε. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην είναι μεγάλη υπόθεση για εσάς εάν αισθάνεστε άνετα με αυτό. Αλλά αν μια πτώση στη λίμπιντο σας, γνωστή και ως σεξουαλική ορμή ή επιθυμία για σεξ, επηρεάζει την καθημερινότητά σας – ή προκαλεί ρήξη με έναν σύντροφο – πιθανότατα αναρωτιέστε πώς να επαναφέρετε τα πράγματα.

Χαμηλή σεξουαλική ορμή: Συνήθεις αιτίες για ένα κοινό πρόβλημα

Συμβαίνει χαμηλή λίμπιντο. Εάν τα πράγματα είναι στραβά με τη σωματική ή συναισθηματική σας υγεία, για παράδειγμα, η επιθυμία σας για σεξ είναι πιθανό να χτυπηθεί. Τα καλά νέα; Είναι θεραπεύσιμο. «Η χαμηλή σεξουαλική ορμή στις γυναίκες είναι κοινή και μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα», εξηγεί η Δρ Sabrina Whitehurst, OBGYN στο νοσοκομείο Geisinger Lewistown. «Αλλά η εύρεση της βασικής αιτίας μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική θεραπεία – συχνά, είναι τόσο απλή όσο η αλλαγή ενός φαρμάκου που παίρνετε». Ακολουθούν μερικές κοινές αιτίες για χαμηλή λίμπιντο στις γυναίκες:

1. Παίρνετε αντισυλληπτικό ή αντικαταθλιπτικό

Τα περισσότερα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν τις ορμόνες οιστρογόνα και προγεστίνη. Εάν παίρνετε ένα χάπι και με τα δύο, μπορεί να μειώσει το επίπεδο της τεστοστερόνης σας – της ορμόνης που οδηγεί τη σεξουαλική σας επιθυμία. Οι σεξουαλικές παρενέργειες είναι επίσης συχνές όταν λαμβάνετε αντικαταθλιπτικά, ειδικά SSRI (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης). Οι SSRIs λειτουργούν αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα σας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και λιγότερο ανήσυχοι. Αυτό μπορεί επίσης να μειώσει τη λίμπιντο σας. «Υπάρχουν άλλα φάρμακα και φυσικοί παράγοντες, όπως μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, που μπορεί να μειώσουν την σεξουαλική σας ορμή», προσθέτει ο Δρ Whitehurst. “Ο γιατρός σας πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή το OBGYN μπορεί να προτείνει νέες συνταγές ή δόσεις και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τυχόν ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάζουν την ευημερία σας.”

2. Φυσικές ορμονικές αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης ή εμμηνόπαυσης

Εάν είστε έγκυος, μόλις αποκτήσατε μωρό ή θηλάζετε, η σεξουαλική σας επιθυμία μπορεί να είναι χαμηλή λόγω αλλαγής των ορμονών. «Η κούραση, οι αλλαγές στο σώμα σας και το άγχος του να είσαι νέος γονιός μπορεί επίσης να προκαλέσουν πτώση στη λίμπιντο σου», προσθέτει ο Δρ Whitehurst. «Αυτό είναι φυσιολογικό, ειδικά για τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό». Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε πτώση στη σεξουαλική σας ορμή κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα επίπεδα των οιστρογόνων σας πέφτουν – προκαλώντας απώλεια της λίμπιντο και κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άβολο σεξ. «Αν παλεύετε να νιώσετε ξανά σαν τον εαυτό σας μετά τη γέννηση ή αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει», λέει ο Δρ Whitehurst. «Μη φοβάστε να μιλήσετε».

3. Η ψυχική σας υγεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια προσοχή

Από το ανεπεξέργαστο άγχος ή την κατάθλιψη και το υψηλό στρες μέχρι την κακή εικόνα του σώματος και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση – όταν δεν αισθάνεστε καλά, το σεξ είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας. «Και αν αντιμετωπίζετε στρεσογόνους παράγοντες καπνίζοντας, πίνοντας αλκοόλ ή χρησιμοποιώντας άλλες ουσίες, η σωματική σας υγεία θα υποφέρει επίσης ως αποτέλεσμα», προσθέτει ο Δρ Whitehurst. Εάν η ψυχική σας υγεία επηρεάζει τη συνολική σας ευεξία, ήρθε η ώρα να μιλήσετε με το γιατρό σας. «Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε οποιεσδήποτε καταστάσεις ψυχικής υγείας και να σας διδάξει υγιείς τρόπους αντιμετώπισης των στρεσογόνων παραγόντων», λέει ο Δρ Whitehurst.

4. Θέματα στην αισθηματική σας σχέση

Για πολλές γυναίκες, η συναισθηματική εγγύτητα είναι απαραίτητη για την οικειότητα. Έτσι, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον σύντροφό σας, μπορεί να είναι η αιτία της σεξουαλικής σας ορμής χαμηλότερης από το κανονικό. Εάν λείπει η σύνδεση με τον σύντροφό σας, έχετε ανεπίλυτες συγκρούσεις ή ίσως κάποια ζητήματα εμπιστοσύνης, η συμβουλευτική γάμου ή η θεραπεία ζευγαριού μπορεί να σας βοηθήσει να εργαστείτε μαζί για να επιλύσετε τα ζητήματα – και να επικεντρωθείτε στην ενίσχυση της σχέσης σας. Εάν το πρόβλημά σας είναι απλώς η έλλειψη χρόνου ή προσπάθειας, το να αφιερώσετε χρόνο για σύνδεση και οικειότητα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ερωτικής σας ζωής.

Αντιμετώπιση χαμηλής λίμπιντο

Ανεξάρτητα από το τι προκαλεί τη χαμηλή σεξουαλική σας ορμή, υπάρχουν τρόποι να τη βελτιώσετε. Ο γιατρός σας πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή ο OBGYN μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν ιατρικούς παράγοντες που μπορεί να προκαλούν τη χαμηλή λίμπιντο σας. Από εκεί, μπορούν να προτείνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, να τροποποιήσουν τα υπάρχοντα ή να συνταγογραφήσουν νέα φάρμακα και να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Μια άλλη επιλογή περιλαμβάνει τη θεραπεία – είτε ως άτομο είτε ως ζευγάρι – ώστε να μπορείτε να εργαστείτε για τη θεραπεία και τη διαχείριση οποιωνδήποτε προσωπικών ή σχέσεων ζητημάτων που μπορεί να προκαλούν τη χαμηλή σεξουαλική σας ορμή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ