Ιράν: Δηλητηριάζουν μαθήτριες σε σχολεία της χώρας – Οι χημικές επιθέσεις του σκοταδισμού


Περισσότεροι από 1.000 μαθητές μαθήτριες έχουν πέσει θύματα δηλητηρίασης στο Ιράν από τον Νοέμβριο, σε ένα κύμα χημικών επιθέσεων που σύμφωνα με πληροφορίες είναι μια σκόπιμη προσπάθεια για να κλείσουν τα σχολεία θηλέων ή μια απόπειρα εκδίκησης για τις πρόσφατες αντικυβερνητικές επιθέσεις

Δεκάδες κορίτσια από 26 σχολεία στο Ιράν νοσηλεύονται για δηλητηρίαση σε νοσοκομεία της χώρας, μετά από ένα ακόμη κύμα εμφανών επιθέσεων με τοξικά αέρια. Πάνω από 1.000 μαθητές έχουν πληγεί από τον Νοέμβριο, αναφέροντας αναπνευστικά προβλήματα, ναυτία, ζάλη, κόπωση, ακόμη και απώλεια της αίσθησης των άκρων τους.

Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ερευνούν τις μυστηριώδεις δηλητηριάσεις, αποδίδοντας τις επιθέσεις σε απροσδιόριστες ομάδες που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των κοριτσιών. Πολλοί Ιρανοί πιστεύουν ότι το ίδιο το κράτος βρίσκεται πίσω από αυτές τις «χημικές επιθέσεις», με στόχο να εκφοβίσει τις γυναίκες και τα κορίτσια και να τις κρατήσει στο σπίτι και εκτός σχολείου. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν τις επιπτώσεις αυτών των εκτεταμένων επιθέσεων

Η κυβέρνηση δεν έχει πει εάν πιστεύει ότι οι επιυθέσεις είναι προμελετημένες. Ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί, στον οποίο ο πρόεδρος έχει αναθέσει την εύρεση της «πρωταρχικής αιτίας» των δηλητηριάσεων, απέρριψε την Τετάρτη ως «ψευδή» την αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Fars ότι συνελήφθησαν τρία άτομα. Κατηγόρησε επίσης «ομάδες μισθοφόρων» που εδρεύουν στο εξωτερικό ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο και να ανησυχούν τους ανθρώπους.

Ορισμένοι μαθητές και γονείς πρότειναν ότι μαθήτριες μπορεί να έχουν γίνει στόχος για τη συμμετοχή τους σε πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τουλάχιστον 26 σχολεία σε πέντε πόλεις σε όλο το Ιράν επλήγησαν από τις τελευταίες δηλητηριάσεις με αέριο, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές. Το BBC Persian επαλήθευσε βίντεο που δείχνουν ασθενοφόρα να φτάνουν σε σχολεία και μαθητές να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας Τεχεράνης, της βορειοδυτικής πόλης Ardabil και της δυτικής πόλης Kermanshah.

Σε ένα βίντεο από το Tehransar, στη δυτική Τεχεράνη, φαίνονται πολλά κορίτσια που υποτίθεται ότι από το σχολείο Aban ξαπλωμένα σε κρεβάτια σε μια πτέρυγα νοσοκομείου και λαμβάνουν οξυγόνο. Ένα άλλο ντοκουμέντο από τα ανατολικά της πόλης δείχνει κορίτσια να κάθονται στο πεζοδρόμιο έξω από ένα δημοτικό σχολείο. Στη συνέχεια εμφανίζεται μια μητέρα να ορμάει στην πύλη και να ουρλιάζει: «Πού είναι το παιδί μου;» ενώ ένας άντρας απαντά: «Έχουν δηλητηριάσει τους μαθητές με αέριο».

Οι αρχές δέχονται αυξανόμενη πίεση από το κοινό να σταματήσουν οι δηλητηριάσεις, οι οποίες αρχικά επικεντρώθηκαν στην ιερή πόλη των Σιιτών, Κομ, νότια της Τεχεράνης. Έρευνα του BBC Persian διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 830 μαθήτριες κατά κύριο λόγο είχαν δηλητηριαστεί την Κυριακή, ενώ ένα μέλος του κοινοβουλίου μίλησε για 1.200 άτομα μόνο στο Κομ και στη δυτική πόλη Μπορουτζέρντ από την Τρίτη.

Όσοι επηρεάστηκαν ανέφεραν ότι μυρίζουν μανταρίνι ή σάπιο ψάρι πριν αρρωστήσουν. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την παιδεία, Alireza Monadi-Sefidan, φέρεται να είπε την Τρίτη στο Fars ότι μια έρευνα διαπίστωσε ότι το τοξικό αέριο περιείχε άζωτο. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι οι αναφορές για την ύπαρξη μίας συγκεκριμένης χημική ουσία ήταν εσφαλμένες.Ένας γονέας είπε στο BBC ότι τα κορίτσια στο σχολείο της κόρης του στο προάστιο Pardis της Τεχεράνης δηλητηριάστηκαν την Τρίτη.

«Η κόρη μου και δύο από τις φίλες της λένε ότι άκουσαν κάτι σαν έκρηξη και αμέσως μετά μια δυσάρεστη μυρωδιά – κάτι σαν καμένο πλαστικό γέμισε τον αέρα», είπε ο γονέας, τον οποίο το BBC δεν προσδιορίζει για λόγους ασφαλείας. «Τους ζητήθηκε να φύγουν από την τάξη και να πάνε στην αυλή. Πολλοί από τους μαθητές άρχισαν να καταρρέουν στην αυλή. Υπάρχουν παιδιά με άσθμα και καρδιακά προβλήματα στην τάξη της κόρης μου. Έφτασαν ασθενοφόρα και η αστυνομία. Το προσωπικό του ασθενοφόρου έδωσε γάλα στα παιδιά»

Την Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Γιουνές Παναχί είπε ότι ήταν «προφανές ότι κάποιοι ήθελαν να κλείσουν όλα τα σχολεία, ειδικά τα σχολεία θηλέων», αν και αργότερα είπε ότι οι παρατηρήσεις του είχαν παρεξηγηθεί. Μερικοί άνθρωποι έχουν υποθέσει ότι οι μαθήτριες στοχοποιούνται ως «ανταπόδοση» για το ρόλο τους στις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της Mάχσα Αμίνι μιας νεαρής γυναίκας που κρατήθηκε από την αστυνομία ηθών επειδή φέρεται ότι δεν φορούσε τη μαντήλα «σωστά».

Οι αρχές έχουν παρουσιάσει τις διαδηλώσεις ως «ταραχές» και απάντησαν με αυστηρή καταστολή. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι εκατοντάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά. Η οργή του κοινού για τις δηλητηριάσεις και η απάντηση των αρχών έχουν προκαλέσει νέες αναταραχές. Ένα δεύτερο βίντεο από το Tehransar την Τετάρτη έδειξε μια ομάδα κοριτσιών έξω από το Σχολείο Aban να φωνάζουν «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» – το κύριο σύνθημα του κινήματος διαμαρτυρίας – καθώς και «Θάνατος στην παιδοκτόνα κυβέρνηση».

Γονείς από την περιοχή είπαν ότι έφτασαν στο σχολείο, θυμωμένοι και ανήσυχοι και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Κάποιοι από αυτούς αρνήθηκαν επίσης να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται και δεν εμπιστεύονται τους αξιωματούχους».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ