Θρομβεκτομή: Νέες μελέτες δείχνουν ότι περισσότεροι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να επωφεληθούν


Θρομβεκτομή: Η πρόσβαση στη θρομβεκτομή θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο απόφραξης μεγάλων αγγείων, προσφέροντάς τους περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσουν βασικές γνωστικές και σωματικές λειτουργίες, σύμφωνα με σχόλιο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα online στο επιστημονικό περιοδικό Journal of NeuroInterventional Surgery (JNIS “Θρομβεκτομή εγκεφαλικού επεισοδίου μεγάλου πυρήνα: Παραδειγματική αλλαγή της μάταιης άσκησης;” παραθέτει τα αποτελέσματα τριών τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που δείχνουν ότι η μηχανική θρομβεκτομή βελτίωσε σημαντικά τα λειτουργικά αποτελέσματα και την πιθανότητα ανεξαρτησίας σε ασθενείς που προσήλθαν σε νοσοκομείο με μεγαλύτερα ποσά μη αναστρέψιμης βλάβης (πυρήνας εμφράγματος) πριν από την επέμβαση.

Σε αυτές τις πρόσφατες δοκιμές, οι ασθενείς είχαν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν θετική έκβαση με θρομβεκτομή σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν θρομβεκτομή.

Προηγούμενες δοκιμές θρομβεκτομής είχαν δείξει δραματικό όφελος σε εκείνους τους ασθενείς με μικρού και μεσαίου μεγέθους πυρήνες εμφράγματος, αλλά το πιθανό όφελος της θρομβεκτομής σε ασθενείς με μεγαλύτερο πυρήνα ήταν άγνωστο. Ωστόσο, οι τρεις τελευταίες μελέτες (RESCUE Japan LIMIT, SELECT2 και ANGEL-ASPECT) αξιολόγησαν άτομα με σημαντικό μέγεθος βλάβης στον πυρήνα και τους τυχαιοποίησαν είτε σε θρομβεκτομή είτε σε ιατρική αντιμετώπιση.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει σαφές όφελος από τη θρομβεκτομή για αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι πιθανότατα θα ήταν κλινήρεις χωρίς τη θεραπεία.

Ο J Mocco, MD, MS, πρόεδρος του SNIS και καθηγητής Νευροχειρουργικής Kalmon D. Post στην Ιατρική Σχολή Icahn και διευθυντής του Εγκεφαλοαγγειακού Κέντρου στο Mount Sinai, πιστεύει ότι τα αποτελέσματα αυτών των δημοσιεύσεων θα οδηγήσουν σε περισσότερες μεταφορές θρομβεκτομής, απλούστερη απεικόνιση για τον εντοπισμό των υποψηφίων και, το σημαντικότερο, σωρευτική μείωση του βαθμού αναπηρίας και επιβάρυνσης των ασθενών και των οικείων τους από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

“Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους σχετικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ότι θα είναι κατάκοιτοι και θα εξαρτώνται πλήρως από άλλους για τη φροντίδα τους. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τη λειτουργική ανεξαρτησία ακόμη και των πιο σοβαρών ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο”, δήλωσε ο Δρ Mocco. “Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν περαιτέρω την άποψη ότι κάθε ασθενής πρέπει να ταξινομείται στην καταλληλότερη φροντίδα, ώστε να του δίνεται η ευκαιρία να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει”.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ