Κοινωνική Φοβία: Στρατηγικές αυτοφροντίδας για άτομα που πάσχουν


Η κοινωνική φοβία, γνωστή και ως κοινωνική αγχώδης διαταραχή, μπορεί να είναι μια απίστευτα συντριπτική και απομονωτική εμπειρία. Ο συνεχής φόβος της κρίσης και του ελέγχου μπορεί να δυσκολέψει τη δημιουργία ουσιαστικών συνδέσεων και την απόλαυση κοινωνικών καταστάσεων. Ωστόσο, δεν είστε μόνοι στον αγώνα σας. Υπάρχουν καθιερωμένες μέθοδοι για να ξεπεράσουμε την κοινωνική φοβία και να ζήσουμε μια γεμάτη ζωή. Σε αυτό το άρθρο, θα δείτε κάποιες στρατηγικές αυτοφροντίδας που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το κοινωνικό άγχος.

Το να αισθάνεστε άβολα και άγχος σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις είναι σχετικά φυσιολογικό και συνηθισμένο. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι βιώνουν ένα συντριπτικό κύμα άγχους που τους κυριεύει. Όταν η αίσθηση ανησυχίας αυξάνεται σε σημείο που παρεμβαίνει στην κοινωνική ζωή κάποιου, το άτομο μπορεί να έχει κοινωνική φοβία.

Η κοινωνική φοβία εξηγείται
Η κοινωνική φοβία μπορεί να αναπτυχθεί λόγω ενός συνδυασμού διαφορετικών παραγόντων. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι γενετικά πιο ευαίσθητοι σε αγχώδεις διαταραχές, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες όπως εκφοβισμό, κακοποίηση ή απόρριψη στην παιδική ηλικία . Αυτές οι εμπειρίες μπορούν να δημιουργήσουν αρνητικές βασικές πεποιθήσεις που κάνουν αφόρητη τη συναναστροφή με ανθρώπους σε κοινωνικές καταστάσεις.

Είναι η κοινωνική φοβία το ίδιο με τη ντροπαλότητα;
Όχι, η κοινωνική φοβία και η ντροπαλότητα δεν είναι το ίδιο. Η ντροπαλότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα ή άβολα σε νέες κοινωνικές καταστάσεις. Από την άλλη πλευρά, η κοινωνική φοβία είναι μια διαγνώσιμη πάθηση ψυχικής υγείας που προκαλεί τους ανθρώπους να φοβούνται τις κοινωνικές καταστάσεις τόσο πολύ που θα προσπαθήσουν να τις αποφύγουν λόγω αφόρητου στρες.

Συμπτώματα κοινωνικής φοβίας
Τα συμπτώματα της κοινωνικής φοβίας μπορεί να ποικίλουν αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολικός φόβος ή άγχος όταν συναντάτε ανθρώπους. αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δημόσια ομιλία, συνάντηση αγνώστων ή συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες.
  • Σωματικά συμπτώματα όπως κοκκίνισμα, εφίδρωση, τρέμουλο ή τρέμουλο σε κοινωνικές καταστάσεις.
  • Μένοντας μακριά από κοινωνικές εκδηλώσεις ή υποφέροντάς τα με ακραία αγωνία.
  • Ανησυχείτε υπερβολικά για κοινωνικές καταστάσεις πριν και μετά την εμφάνιση τους.
  • Δυσκολία στην οπτική επαφή ή στην ομιλία μπροστά σε άλλους.
  • Αρνητική αυτοομιλία, αυτοκριτική και αυτοαμφιβολία.
  • Διαταραχή της κοινωνικής, ακαδημαϊκής ή εργασιακής λειτουργικότητας λόγω της αποφυγής ή του άγχους γύρω από κοινωνικές καταστάσεις.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή του ατόμου, προκαλώντας πολύ άγχος και δυσκολεύοντας τη συνεννόηση με τους ανθρώπους. Ένας τεράστιος φόβος για τα άτομα με κοινωνική φοβία είναι ο φόβος της απόρριψης. Η απόρριψη μπορεί να πυροδοτήσει έντονα συναισθήματα άγχους, αυτο-αμφιβολίας και πανικού. Ωστόσο, προσπαθήστε να καταλάβετε ότι η απόρριψη είναι ένα φυσιολογικό και αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Δεν είναι δυνατόν να αρέσεις σε όλους και όλοι βιώνουμε την απόρριψη κάποια στιγμή.

 

Για να αντιμετωπίσετε κατάλληλα την απόρριψη, προσπαθήστε να την επαναπροσδιορίσετε ως φυσικό μέρος της ζωής και μάθετε να τη διαχωρίζετε από την αυτοεκτίμησή σας. Η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας και της θετικής αυτοομιλίας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την απόρριψη και να προχωρήσετε. Τέλος, να θυμάστε ότι η απόρριψη δεν αντικατοπτρίζει την αξία σας ως άτομο και είναι εντάξει να αναζητήσετε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Εάν παρακολουθείτε μια εκδήλωση ή μια εκδήλωση, ο προγραμματισμός εκ των προτέρων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους παρέχοντας μια αίσθηση ελέγχου και προβλεψιμότητας. Για παράδειγμα, η εξάσκηση των δεξιοτήτων συνομιλίας με έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας, η χρήση τεχνικών οπτικοποίησης για να δεις τον εαυτό σου να πετυχαίνει ή να θέτεις όρια για το χρονικό διάστημα που θα μείνεις. Επιπλέον, χωρίζοντας μεγαλύτερες κοινωνικές καταστάσεις σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα βήματα, μπορείτε σταδιακά να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και να αισθάνεστε πιο άνετα σε κοινωνικές καταστάσεις. Με τον καιρό, αρχίζετε να τα πηγαίνετε καλά σε μικρές κοινωνικές καταστάσεις και μετά προχωράτε σε πιο δύσκολες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ