ΗΠΑ: Η αναταραχή στη Silicon Valley Bank προκαλεί πανικό στις αγορές


ΗΠΑ: Η πτώση της μετοχής της Silicon Valley Bank συγκλονίζει τις χρηματοοικονομικές μετοχές

Οι έντονες απώλειες στις τραπεζικές μετοχές οδήγησαν τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε κάθετη πτώση την Πέμπτη (9/3), καθώς η αναταραχή στη μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank πυροδότησε φόβους των επενδυτών για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο τραπεζικός δείκτης S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 6% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και δύο χρόνια, αφού η SVB Financial Group ανακοίνωσε μια τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψει ζημιά 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση επενδύσεων. Οι μετοχές της Silicon Valley Bank (SVB), ενός βασικού δανειστή σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, κατρακύλησαν καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν προς απόσυρση των καταθέσεών τους.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo και Citigroup, είδαν τις τιμές των μετοχών τους να βυθίζονται μεταξύ 4% και 6%, εξαλείφοντας 52,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συλλογικές κεφαλαιοποιήσεις αγοράς τους για την ημέρα. Σήμερα Παρασκευή (10/3) οι μετοχές των ασιατικών τραπεζών διαπραγματεύονταν επίσης χαμηλότερα.

Οι μετοχές της SVB σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους, καθώς υποχώρησαν κατά περισσότερο από 60% και έχασαν άλλο 20% στις συναλλαγές εκτός ωραρίου. Η εταιρεία ξεκίνησε την πώληση μετοχών αφού έχασε περίπου 1,8 δισ. δολάρια όταν εκφόρτωσε ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ομόλογα των ΗΠΑ.

«Είναι τρελό πώς ξετυλίγεται έτσι το κουβάρι»

Αλλά το πιο ανησυχητικό για την τράπεζα είναι οτι ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις δέχθηκαν συμβουλές να αποσύρουν κεφάλαια. Η Hannah Chelkowski, ιδρύτρια της Blank Ventures, ενός fund που επενδύει στη χρηματοοικονομική τεχνολογία, είπε στο BBC ότι η κατάσταση ήταν «άγρια». Συμβουλεύει τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της να αποσύρουν κεφάλαια.

«Είναι τρελό πώς ξετυλίγεται έτσι το κουβάρι… Το ενδιαφέρον είναι ότι είναι η πιο φιλική προς τις start-up τράπεζα και υποστηρίζει τόσο πολύ τις νεοφυείς επιχειρήσεις εν μέσω Covid. Τώρα οι σύμβουλοι επενδύσεων λένε στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να τραβήξουν τα κεφάλαιά τους», είπε.«Είναι βάναυσο», πρόσθεσε.

Ένας κρίσιμος δανειστής για επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου, η SVB είναι ο τραπεζικός εταίρος για σχεδόν τις μισές εταιρείες τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζονται από επιχειρηματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ που εισήχθησαν στα χρηματιστήρια πέρυσι.

Στην ευρύτερη αγορά, υπήρξαν ανησυχίες για την αξία των ομολόγων που κατείχαν οι τράπεζες, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια έκαναν τα ομόλογα αυτά λιγότερο πολύτιμα. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας – αύξησαν απότομα τα επιτόκια καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Οι τράπεζες τείνουν να διατηρούν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σημαντικές πιθανές απώλειες. Η πτώση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα εκτός και αν αναγκαστούν να τα πουλήσουν.

Αλλά, αν οι δανειστές, όπως η Silicon Valley Bank, πρέπει να πουλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν με ζημία, αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα κέρδη τους. «Οι τράπεζες είναι θύματα της αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε στο BBC ο Ρέι Γουάνγκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Constellation Research που εδρεύει στη Silicon Valley. «Κανείς στη Silicon Valley Bank και σε πολλά μέρη δεν πίστευε ότι αυτές οι αυξήσεις επιτοκίων θα είχαν διαρκέσει τόσο πολύ. Και νομίζω ότι αυτό πραγματικά συνέβη. Πόνταραν λάθος» πρόσθεσε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ