Άσκηση: 5 Λόγοι που η άσκηση βοηθάει την ψυχική μας υγεία


Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα πολλά σωματικά οφέλη της άσκησης: έλεγχος βάρους, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένος κίνδυνος διαβήτη και αυξημένη ενέργεια, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Τι γίνεται όμως με τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης; Από την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους μέχρι τη διατήρηση της μνήμης σας αιχμηρή, δεν λείπουν τα ψυχικά οφέλη της άσκησης. Είτε χρειάζεστε κίνητρο για να πάτε στο γυμναστήριο είτε απλά για να κάνετε έναν γρήγορο περπάτημα, τα πέντε ψυχολογικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας παρακάτω θα σας κάνουν να δέσετε τα κορδόνια των παπουτσιών σας και να βγείτε έξω από την πόρτα.

5 Ψυχικά Οφέλη της Άσκησης

Βοήθεια για την κατάθλιψη και το άγχος

Η άσκηση είναι ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο ενισχυτικό της διάθεσης, μειώνοντας τα συμπτώματα τόσο της κατάθλιψης όσο και του άγχους. Η σωματική δραστηριότητα εκτοξεύει τα επίπεδα ενδορφίνης, τη διάσημη χημική ουσία του σώματος που παράγεται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και προκαλεί αισθήματα ευτυχίας και ευφορίας. Ακόμη και η μέτρια άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να βελτιώσει την κατάθλιψη και το άγχος, σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι γιατροί συνιστούν να δοκιμάσετε ένα πρόγραμμα άσκησης για αυτές τις καταστάσεις πριν στραφείτε στη φαρμακευτική αγωγή.

Μειωμένο άγχος

Ένα άλλο ψυχικό όφελος της άσκησης είναι τα μειωμένα επίπεδα στρες – κάτι που μπορεί να μας κάνει όλους πιο ευτυχισμένους. Η αύξηση του καρδιακού σας παλμού μπορεί πραγματικά να αναστρέψει την εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από το στρες διεγείροντας την παραγωγή νευροορμονών όπως η νορεπινεφρίνη, οι οποίες όχι μόνο βελτιώνουν τη γνώση και τη διάθεση αλλά βελτιώνουν τη σκέψη που θολώνεται από στρεσογόνα γεγονότα. Η άσκηση αναγκάζει επίσης το κεντρικό και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του σώματος να επικοινωνούν μεταξύ τους, βελτιώνοντας τη συνολική ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στο στρες.

Αυξημένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση

Από τη βελτίωση της αντοχής μέχρι την απώλεια βάρους και την αύξηση του μυϊκού τόνου, δεν υπάρχει έλλειψη σωματικών επιτευγμάτων που προκύπτουν από την τακτική άσκηση. Όλα αυτά τα επιτεύγματα μπορούν όλα να προσθέσουν μια τεράστια τόνωση της αυτοεκτίμησης – και της αυτοπεποίθησης που συνοδεύει. Μπορεί να μην ξεκινήσετε για ρούχα που ταιριάζουν καλύτερα, πιο αδύνατο σώμα και την ικανότητα να σκαρφαλώνετε σε ένα λόφο χωρίς να σας κουράζουν. Πολλές φορές συμβαίνει πριν καν το καταλάβεις. Είναι μόνο ένα από τα πολλά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας που τονώνουν το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας.

Καλύτερος ύπνος

Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει και σε αυτό. Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία μπορεί να έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα στο μυαλό, οδηγώντας σε λιγότερη καταμέτρηση προβάτων και περισσότερο κλειστό μάτι. Η άσκηση βοηθά επίσης στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σας, το ενσωματωμένο ξυπνητήρι του σώματός μας που ελέγχει πότε νιώθουμε κουρασμένοι και πότε νιώθουμε σε εγρήγορση.

Ενίσχυση του εγκεφάλου

Από την οικοδόμηση νοημοσύνης μέχρι την ενίσχυση της μνήμης, η άσκηση ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη με διάφορους τρόπους. Μελέτες σε ποντίκια και ανθρώπους δείχνουν ότι η καρδιαγγειακή άσκηση δημιουργεί νέα εγκεφαλικά κύτταρα – μια διαδικασία που ονομάζεται νευρογένεση – και βελτιώνει τη συνολική απόδοση του εγκεφάλου. Αποτρέπει επίσης τη γνωστική έκπτωση και την απώλεια μνήμης ενισχύοντας τον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τη μάθηση. Μελέτες αποδεικνύουν επίσης ότι η σωματική δραστηριότητα ενισχύει τη δημιουργικότητα και την πνευματική ενέργεια. Έτσι, αν χρειάζεστε έμπνευση, η μεγάλη σας ιδέα θα μπορούσε να είναι απλώς μια βόλτα ή ένα τρέξιμο μακριά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ