Oι καλύτερες ημερομηνίες για να κλείσεις φθηνά αεροπορικά εισιτήρια το 2023


Όλοι είμαστε ευτυχισμένοι όταν πετυχαίνουμε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και ειδικά όταν δεν έχουμε μεριμνήσει να τα κλείσουμε εγκαίρως. Ωστόσο, υπάρχουν εκείνες οι φορές που αναγκαζόμαστε να κλείσουμε εισιτήρια που κοστίζουν περισσότερο από όσο υπολογίζαμε να ξοδέψουμε, ακόμα και αν είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν το ταξίδι. Και τότε ξεκινάμε να ρωτάμε τους γύρω μας αν γνωρίζουν κάποιο κόλπο για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι αρνητική.

Η εξασφάλιση φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων είναι συνδυασμός μιας μορφής τέχνης και επιστήμης, κυρίως οικονομικής. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που επηρεάζουν τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, οι οποίες έχουν αυξηθεί αισθητά μετά την περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι και μερικά tips που θα σας βοηθήσουν ώστε να κλείνετε εισιτήρια στις χαμηλότερες τιμές τους.

Τα tips που αναφέρονται παρακάτω θα πρέπει να συνδυαστούν με μια αξιόπιστη μηχανή αναζήτησης αεροπορικών εισιτηρίων, όπως είναι η Skyscanner, ώστε να έχετε μια πλήρη και ταυτόχρονη εικόνα για τις τιμές των δρομολογίων που σας ενδιαφέρουν από τις διαθέσιμες αεροπορικές εταιρείες.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Αν θέλετε να βρείτε εισιτήρια στις καλύτερες τιμές, θα πρέπει αρχικά να καταλάβετε τους λόγους για τους οποίους προκαλούνται αλλαγές στις τιμές. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος που κλείνουμε τα εισιτήρια. Η τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων αυξάνεται όσο πλησιάζει η ημερομηνία αναχώρησης. Αν πραγματοποιήσετε κράτηση για μια πτήση από τέσσερις μήνες ως τρεις εβδομάδες πριν από την αναχώρηση, θα πετύχετε τις πιο χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με το CheapAir.com οι τιμές μετά από αυτήν την περίοδο, ενδέχεται να αυξηθούν. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν, όπως οι εποχές και οι διακοπές.

6 Περίοδοι κρατήσεων – Οι καλύτερες ημερομηνίες για φθηνά εισιτήρια

Το CheapAir.com εντόπισε έξι περιόδους κράτησης για τις αλλαγές των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων με βάση τις ημέρες που γίνεται η κράτηση πριν την αναχώρηση.

203-315 ημέρες πριν την αναχώρηση – Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πληρώσετε περίπου 50€ περισσότερα, συγκριτικά με το αν περιμένατε να πλησιάσει κι άλλο η ημέρα αναχώρησης. Απλά, τώρα θα έχετε περισσότερες επιλογές για θέσεις και πτήσεις.
116-202 ημέρες πριν την αναχώρηση – Τα εισιτήρια θα σας κοστίσουν περίπου 20€ περισσότερο από ότι αν περιμένατε λίγο χρονικό διάστημα ακόμα. Υπάρχει καλή επιλογή από θέσεις και δρομολόγια.
21-115 ημέρες πριν την αναχώρηση – Αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να κλείσετε τα εισιτήριά σας, καθώς τότε τα εισιτήρια είναι κατά μέσο όρο εντός του 5% των χαμηλότερων τιμών τους.
14-20 ημέρες πριν την αναχώρηση – Αυτή την περίοδο οι ναύλοι αρχίζουν να αυξάνονται και οι καλύτερες θέσεις έχουν καλυφθεί.
7-13 ημέρες πριν την αναχώρηση – Τα εισιτήρια σε αυτό το διάστημα μπορεί να μην έχουν τις τιμές που θα έχουν τελευταία στιγμή και υπολογίζεται να είναι 135€ φθηνότερα από ότι την ημέρα της αναχώρησης. Και πάλι όμως δεν είναι μια καλή περίοδος και οι επιλογές θέσεων είναι περιορισμένες.
0-6 ημέρες πριν την αναχώρηση – Αυτή την χρονική στιγμή πρέπει να την αποφεύγετε -εκτός αν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη- καθώς θα πληρώσετε περίπου 220€ περισσότερα από ότι αν τα κλείνατε στην αρχική περίοδο.
Ποιά είναι η καλύτερη εποχή για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια;

Φθινόπωρο: Μπορείτε να περιμένετε λίγο περισσότερο να κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια, βρίσκοντας πολύ καλές προσφορές. Η καλύτερη στιγμή είναι περίπου 69 ημέρες πριν την ημερομηνία αναχώρησης. Η μοναδική εξαίρεση είναι οι εθνικές γιορτές για το εσωτερικό και η εβδομάδα των Ευχαριστιών για το εξωτερικό, στις οποίες θα πρέπει να κάνετε κράτηση νωρίτερα.
Χειμώνας: Τα ταξίδια την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι από τα πιο ακριβά και θα πρέπει να εξασφαλίσετε τα εισιτήριά σας 94 ημέρες νωρίτερα. Κατά τ’άλλα, το υπόλοιπο διάστημα του χειμώνα είναι μια οικονομική περίοδος για ταξίδια.
Άνοιξη: Η άνοιξη είναι μια εποχή που επιλέγεται από πολύ κόσμο για διακοπές και πόσο μάλλον στην χώρα μας που έχουμε και τις διακοπές του Πάσχα. Η ιδανική περίοδος για να κλείσετε εισιτήρια είναι 84 ημέρες πριν την ημέρα ταξιδιού.
Καλοκαίρι: Αυτή είναι η πιο δημοφιλής εποχή για ταξίδια και προτείνεται να κλείνετε τα εισιτήριά σας 99 ημέρες πριν το ταξίδι σας.
Πότε να κλείσω αεροπορικά εισιτήρια;

Η καλύτερη περίοδος για να κάνετε κράτηση για μια πτήση είναι η αρχική περίοδος κράτησης, η οποία είναι από 21 μέχρι 115 ημέρες πριν την ημέρα αναχώρησης. Τότε τα αεροπορικά εισιτήρια είναι στο 5% των χαμηλότερων τιμών τους. Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας αν συγκρίνετε με τις τιμές των εισιτηρίων στο διάστημα 0-6 ημέρες πριν την αναχώρηση, που τότε πιθανά να πληρώσετε 220€ περισσότερα από την αρχική περίοδο κράτησης.

Ποια μέρα είναι πιο φθηνά τα αεροπορικά εισιτήρια;

Συχνά ακούμε αρκετούς να λένε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο διάστημα μέσα στην εβδομάδα, όπου τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν χαμηλότερες τιμές. Μύθος! Ούτε η μέρα, ούτε η ώρα της εβδομάδας επηρεάζουν τις τάσεις των τιμών.

Πως μπορώ να βρω τα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια;

Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε τα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια είναι να κοιτάτε τη σωστή χρονική περίοδο σε μια μηχανή αναζήτησης που υποστηρίζει πτήσεις από όλες τις αεροπορικές εταιρείες, όπως η Skyscanner που εμφανίζει τις καλύτερες πτήσεις, ανάλογα με την διάρκεια και το κόστος του ταξιδιού, δίνοντας σας την ευκαιρία να κάνετε άμεσα σύγκριση ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρείες και να κλείσετε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια. Επίσης, με την Skyscanner μπορείτε να παρακολουθείτε το πότε βγάζει η Aegean προσφορές ή πότε έχει η Skyexpress 1+1 δώρο εισιτήρια.

Πότε να κλείσω αεροπορικά εισιτήρια για ταξίδι εσωτερικού

Η καλύτερη περίοδος για να κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια για ένα ταξίδι εσωτερικού είναι περίπου στις 76 ημέρες πριν την ημερομηνία αναχώρησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάξετε μόνο τότε, εφόσον η κύρια περίοδος κράτησης είναι από τις 115 μέχρι τις 21 ημέρες πριν την αναχώρηση. Οι υψηλότερες τιμές μιας πτήσης είναι την ημέρα κυκλοφορίας τους, περίπου ένα χρόνο πριν πτήση και ξεκινούν να πέφτουν μέχρι να φτάσουν στο χαμηλότερο τους σημείο, στην αρχική περίοδο κράτησης.

Πότε να κλείσω αεροπορικά εισιτήρια για διεθνή ταξίδι

Για να βρείτε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για διεθνή ταξίδια, θα πρέπει να κάνετε κράτηση ιδανικά έξι μήνες νωρίτερα. Ωστόσο, η CheapAir.com προχώρησε σε πιο συγκεκριμένες οδηγίες για διαφορετικές περιοχές.

Καναδάς: από 300 ημέρες μέχρι 3,5 μήνες πριν την αναχώρηση
Μεξικό: από 4,5 μήνες μέχρι 1 μήνα πριν την αναχώρηση
Καραϊβική: από 5 μέχρι 1,5 μήνα πριν την αναχώρηση
Κεντρική Αμερική: από 5 μέχρι 2 μήνες πριν την αναχώρηση
Νότια Αμερική: από 4,5 μήνες μέχρι 1,5 μήνα πριν την αναχώρηση
Ευρώπη: από 6,5 μήνες μέχρι 1 μήνα πριν την αναχώρηση
Αφρική: από 10 μέχρι 2 μήνες πριν την αναχώρηση
Ωκεανία/Νότιος Ειρηνικός: από 10 μέχρι 9,5 μήνες πριν την αναχώρηση
Ασία: 10 μήνες πριν την αναχώρηση
Μέση Ανατολή: από 10 έως λίγο λιγότερο από 2 μήνες πριν από την αναχώρηση
Πότε να κλείσω αεροπορικά εισιτήρια για το καλοκαίρι του 2023;

Το καλοκαίρι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιόδους για ταξίδια και γι’ αυτό σπάνια βρίσκουμε προσφορές που να αφορούν την καλοκαιρινή περίοδο. Σύμφωνα με την Expedia και την Hopper, τα αεροπορικά εισιτήρια θα κορυφωθούν κατά τη σεζόν του καλοκαιριού και το ιδανικό χρονικό διάστημα για να κλείσετε εισιτήρια είναι τουλάχιστον έξι μήνες πριν. Ωστόσο, πιθανά οι τιμές θα φτάσουν στο μέγιστο τον Ιούνιο και θα μειωθούν κάπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που σημαίνει ότι μπορείτε να αναζητήσετε για ταξίδια στα τέλη του καλοκαιριού.

Πότε να κλείσω αεροπορικά εισιτήρια για τα Χριστούγεννα του 2023;

Η ιδανική περίοδος για να κλείσετε εισιτήρια για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει βέβαια και ένας άλλος τρόπος για να εξασφαλίσετε στα σίγουρα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, ο οποίος έχει σαν προϋπόθεση να ταξιδεύετε συχνά. Μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας για αεροπορικά εισιτήρια πριν τον Σεπτέμβριο και αν βρείτε κάποια πτήση με μια τιμή που σας ευχαριστεί να την κλείσετε. Αν γύρω στο Σεπτέμβρη βρείτε μια φθηνότερη πτήση μπορείτε να αφήσετε ανοιχτή την προηγούμενη και να κλείσετε και την καινούρια. Την παλιά κράτηση μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στο μέλλον (έτσι δικαιολογείται η προϋπόθεση να ταξιδεύετε συχνά).

geografikoi.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ