H Credit Suisse, η Olayan Group, οι εφοπλιστές και οι ακάλυπτες επιταγές


Όλα τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Credit Suisse και Olayan Group

H επικίνδυνη περιδίνηση στην οποία βρίσκεται την τελευταία διετία η Credit Suisse, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζας της Ελβετίας, είχε θορυβήσει πολλούς Έλληνες πελάτες της που εγκαίρως απομακρύνθηκαν από «τον γίγαντα με τα πήλινα πόδια». Έτσι, η σημερινή κατάσταση δεν φαντάζει τόσο απειλητική για τους Έλληνες επενδυτές και επιχειρηματίες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι ξένοι επενδυτές με ενεργή παρουσία στην Ελλάδα που σχετίζονται άμεσα με την Credit Suisse. Η κατάσταση της ελβετικής τράπεζας σίγουρα επηρεάζει τους εν λόγω επενδυτές και ευρύτερα τα επιχειρηματικά τους πλάνα. Ο πλέον γνωστός από αυτούς τους επενδυτές είναι ο όμιλος Olayan. Η σαουδαραβική επιχειρηματική οικογένεια Olayan στο τέλος του 2018 διέθετε το 4,9% της Credit Suisse μια συμμετοχή που τότε άξιζε 1,28 δισ. ελβετικά φράγκα. Οι ίδιες μετοχές σήμερα έχουν αξία κοντά στα 210 εκατ. ελβετικά φράγκα. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς την οικονομική σύνθλιψη του Ομίλου από τη συμμετοχή αυτή. Γιατί οι απώλειες αυτές μας αφορούν, έστω εμμέσως; Ο όμιλος Olayan διατηρεί γραφείο – βραχίονα στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, το οποίο απαρτίζεται από περίπου 80 άτομα προσωπικό. Η οικογένεια Olayan συμμετέχει με 25% στην Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας ΑΕ, την ιδιοκτήτρια του Costa Navarino και μέσω αυτής της συμμετοχής έχει επενδύσει σε project όπως αυτά του Hilton, του Ελληνικού και η Β’ Πλαζ και το camping της Βούλας. Υπό αυτή την οπτική οι απώλειες του Olayan Group από την Credit Suisse έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον.

Οι Έλληνες καταθέτες

Πόσοι όμως Έλληνες έχουν ή είχαν καταθέσεις στην Credit Suisse; Δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι πως μεταξύ των αρχών Ιανουαρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023 η ελβετική τράπεζα έχασε καταθέσεις πελατείας 160 δισ. ελβετικών φράγκων. Από τα 393 δισ. ελβετικά φράγκα, οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 233 δισ. ελβετικά φράγκα. Σίγουρα σε αυτές τις καταθέσεις περιλαμβάνονται και τα χρήματα Ελλήνων. Που οφείλεται αυτή η εκροή καταθέσεων; Η ίδια η τράπεζα αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε προ ημερών πως οφείλεται στη ζημιά που έχει υποστεί η φήμη της. Διορθώνεται αυτό; Πολύ πολύ δύσκολα. Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.

Οι εφοπλιστές ανησυχούν

Εκείνοι που έχουν την μεγαλύτερη αγωνία για την τύχη της Credit Suisse είναι οι Έλληνες εφοπλιστές. Βλέπετε η τράπεζα είναι ο βασικός δανειστής της ελληνικής ναυτιλίας. Για να το πούμε πιο σχηματικά, από τα δάνεια 52 δισ. δολάρια που δόθηκαν στους Έλληνες εφοπλιστές το 2021 τα 5,6 δισ. ευρώ (10,65%) προήλθαν από την Credit Suisse. Και αυτό δεν είναι κάτι το παροδικό. Η Credit Suisse είναι για επτά συνεχόμενα χρόνια ο πρώτος στην κατάταξη δανειστής των Ελλήνων εφοπλιστών. Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς πως η ναυτική βιομηχανία έχει μια πρόσθετη αγωνία για την τύχη του ελβετικού κολοσσού.

Ο εντυπωσιακός ΟΠΑΠ

Τα πάντα είναι εντυπωσιακά στις οικονομικές καταστάσεις του ΟΠΑΠ για το 2022. Έσοδα, κέρδη και προοπτικές. Ακόμη και θυγατρικές του ΟΠΑΠ που περνούν συνήθως κάτω από το ραντάρ κατέγραψαν το 2022 εξαιρετικές επιδόσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα η NEUROSOFT. Πρόκειται για εταιρεία παραγωγής λογισμικού που εξειδικεύεται στο σχεδιασμό, την παραγωγή, προσαρμογή και συντήρηση ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου και ο Όμιλος ΟΠΑΠ κατέχει το 67,72% του μετοχικού της κεφαλαίου. Μέσα στο 2022 τα έσοδα του ΟΠΑΠ από την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, τα οποία αφορούν αποκλειστικά στα έσοδα της NEUROSOFT (για την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, συμβουλευτικών υπηρεσιών και την πώληση λογισμικού και άλλων τεχνολογικών προϊόντων) σημείωσαν αύξηση 67%. Ανήλθαν στα 13,7 εκατ. ευρώ, από 8,2 εκατ. ευρώ το 2021. Είπαμε το 2022 ήταν έτος έκπληξη για τον ΟΠΑΠ.

Οι ακάλυπτες επιταγές

Αισθητή πτώση καταγράφουν οι ακάλυπτες επιταγές τους πρώτους μήνες του 2023. Συγκεκριμένα, η αθροιστική αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών το Φεβρουάριο του 2023 ανήλθε στα 11,4 εκατ. ευρώ, αισθητά μειωμένη σε σχέση με το Φεβρουάριο 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος αθέτησης υποχρεώσεων του Τειρεσία, οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίστηκαν τον Φεβρουάριο ανήλθαν σε 299 τεμάχια, αξίας 3,3 εκατ. ευρώ, από 472 τεμάχια η αξίας 6,9 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2022.Οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίστηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023 ανήλθαν σε 631 τεμάχια και η συνολική τους αξία ανήλθε στα 8,7 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 είχαν ανέλθει σε 1.125 τεμάχια, αξίας 18,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μείωση κατεγράφη στον αριθμό των απλήρωτων συναλλαγματικών το Φεβρουάριο 2023 σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2022. Διαμορφωθήκαν σε 628 τεμάχια, αξίας 1,3 εκατ. ευρώ, από 872 τεμάχια αξίας 2,1 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές που σφραγίστηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023 ανήλθαν σε 1.257 τεμάχια, συνολικής αξίας 2,7 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 είχαν ανέλθει σε 1.173 τεμάχια, συνολικής αξίας 3,4 εκατ. ευρώ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ