Το «ευχαριστώ» του Νίκου Δένδια στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στα όσα συζήτησαν αλλά και στο γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη να τον ευχαριστήσει.

Η Τουρκία θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η Αθήνα θα υποστηρίξει την Άγκυρα στην υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του IMO, όπως ενημέρωσε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συζήτηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στις δηλώσεις του, ωστόσο, ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του. Τόσο για την άμεση επικοινωνία μετά την τραγωδία στα Τέμπη, όσο και για το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να εκδώσει στην Ελλάδα τον πατέρα του μηχανοδηγού Ναλμπάντη που σκοτώθηκε στα Τέμπη, έτσι ώστε να μπορέσει αυτός να δώσει το «παρών» στην κηδεία του γιου του.

«Μόλις ολοκληρώσαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακριβώς πριν από τη Διάσκεψη Δωρητών για την υποστήριξη του λαού στην Τουρκία και τη Συρία, στην οποία θα πάμε μαζί αμέσως μετά», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:

«Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Μεβλούτ, γιατί ήταν ο πρώτος Υπουργός που με πήρε τηλέφωνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη και μου είπε τα συλλυπητήριά του, τα συλλυπητήρια του Προέδρου Ερντογάν και επίσης βοήθεια, αν χρειαστεί. Είχα επίσης την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τον κρατούμενο στις τουρκικές φυλακές που εξέδωσε η Τουρκία στην Ελλάδα για να παραστεί στην κηδεία του γιου του, μετά την τραγωδία στα Τέμπη».

Τέλος, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «Και ένα τρίτο ευχαριστώ που έπρεπε να προσφέρω στον Μεβλούτ είχε να κάνει με την πολύ σημαντική ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 2025-26. Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφό μου ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ. Και πάλι, ήταν μεγάλη μου χαρά, αγαπητέ Μεβλούτ, που σε είδα και ελπίζω να ξαναβρεθούμε σύντομα».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ