Η αύξηση των ποσοστών διαβήτη κύησης συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον προσυμπτωματικό έλεγχο

Ο διαβήτης κύησης έχει αναφερθεί ότι αυξάνεται, αλλά νέα μελέτη από τη Βρετανική Κολομβία διαπίστωσε ότι οι αλλαγές στις πρακτικές ελέγχου εξηγούν μεγάλο μέρος της αύξησης. Η μελέτη δημοσιεύεται στην Εφημερίδα του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου CMAJ (Canadian Medical Association Journal). Στον Καναδά, το ποσοστό του διαβήτη κύησης αυξήθηκε από το 4% των γεννήσεων το 2004 στο 7% το 2014 σε όλες τις φυλετικές και εθνικές ομάδες. Η αύξηση αυτή εικάζεται ότι οφείλεται στη μεγαλύτερη ηλικία των μητέρων, στη λιγότερη άσκηση και στην κακή διατροφή, αλλά οι λόγοι της αύξησης είναι ελάχιστα κατανοητοί.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περισσότερες από 550 000 εγκυμοσύνες στη Βρετανική Κολομβία από το 2005 έως το 2019, καθώς και τη μέθοδο ελέγχου και τα ποσοστά ολοκλήρωσης του ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, οι διαγνώσεις διαβήτη κύησης διπλασιάστηκαν, από 7,2% σε 14,7%. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η αύξηση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις αλλαγές στις πρακτικές ελέγχου του διαβήτη κύησης, από μια διαδικασία ελέγχου 2 βημάτων σε μια πιο ευαίσθητη διαδικασία ελέγχου 1 βήματος. Όταν προσαρμόστηκαν για την αύξηση της ολοκλήρωσης του ελέγχου, τις αλλαγές στις μεθόδους ελέγχου και τους πληθυσμιακούς παράγοντες, οι διαγνώσεις διαβήτη κύησης αυξήθηκαν κατά λιγότερο από το ένα τέταρτο κατά τη διάρκεια της 15ετούς περιόδου μελέτης. “Παρά τις ανησυχίες ότι ένα υψηλότερο ποσοστό εγκύων με υψηλό ΔΜΣ, η μεγαλύτερη ηλικία της μητέρας ή οι παράγοντες μαιευτικού κινδύνου οδηγούσαν σε υψηλότερα ποσοστά διαβήτη κύησης, αυτά δεν ήταν σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην ετήσια αύξηση του διαβήτη κύησης στη Βρετανική Κολομβία”, αναφέρει η Δρ Elizabeth Nethery, Σχολή Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, μαζί με τους συν-συγγραφείς.

Η διάγνωση του διαβήτη κύησης επηρεάζει τόσο την ασθενή όσο και το σύστημα υγείας, καθώς απαιτεί αλλαγές στον τρόπο ζωής, πρόσθετες επισκέψεις σε υπηρεσίες υγείας και παρακολούθηση κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Το 2017, η Βρετανική Κολομβία είχε το υψηλότερο επαρχιακό ποσοστό διαβήτη κύησης σε ποσοστό 13,9%, σε σύγκριση με 9,0% σε ολόκληρο τον Καναδά. “Η μελέτη μας αναδεικνύει τη σημασία της ύπαρξης δεδομένων σχετικά με τις μεθόδους ελέγχου και την ολοκλήρωση για την καλύτερη κατανόηση της αυξανόμενης επίπτωσης του διαβήτη κύησης που παρατηρείται αλλού”, καταλήγουν οι συγγραφείς. “Πρέπει να εξετάσουμε τις πολιτικές για τον διαβήτη κύησης στη Βρετανική Κολομβία, διότι οι αλλαγές στον έλεγχο και μόνον οδηγούν στη σημαντική αύξηση της διάγνωσης στην επαρχία μας. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οποιαδήποτε αύξηση στη διάγνωση είναι πραγματικά επωφελής τόσο για τις ασθενείς όσο και για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης”, λέει ο Δρ Nethery, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ