Μπύρα και κρασί έχουν αμφότερα οφέλη για την υγεία, όμως κάποιος… υστερεί εκ των δύο στο τελικό ξεκαθάρισμα. Ποιος είναι; Διαβάστε παρακάτω τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής.
Τα «καλά» της μπύρας
* Σύμφωνα με τον αντίστοιχο ΕΟΦ της Γερμανίας η μπύρα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους και των διαταραχών ύπνου.
* Η διατροφική της αξία υπερτερεί του κρασιού: η μπύρα έχει πρωτεΐνη, ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και νιασίνη – κάτι σαν γεύμα δηλαδή
* Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι η μπύρα μπορεί να αναστείλει την εμφάνιση παχυσαρκίας
* Μια έρευνα στην Αμερική έδειξε ότι η μπύρα μπορεί να ενισχύει την συγκέντρωση μετάλλων στα οστά ήτοι να κάνει τα κόκκαλα πιο γερά
Τα «κακά» της μπύρας
* Έχει περίπου 300 θερμίδες ανά μπουκάλι
* Αν το παρακάνετε προκαλεί χανγκόβερ, εθισμό και μακροπρόθεσμα βλάβη στο συκώτι
* Προκαλεί καούρες
* Προκαλεί αφυδάτωση
* Δεν βοηθά αν θέλετε να κόψετε τους υδατάνθρακες
Τα «καλά» του κρασιού
* Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί έχει μόλις 125 θερμίδες
* Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί έχει 187mg Καλίου, δηλαδή το 4% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης και σύμφωνα με μελέτη, είναι αρκετά πλούσιο σε ίνες
* Mελέτη έδειξε πως χαμηλές δόσεις ρεσβερατόλης, μιας ουσίας που βρίσκεται στο κρασί, μπορούν να καθυστερήσουν τις επιπτώσεις της γήρανσης
* Τα φλαβονοειδή που περιέχει μπορεί να προστατεύουν το δέρμα από τη βλαβερή δράση των ακτίνων UV, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα
Τα «κακά» του κρασιού
* Το λευκό κρασί είναι όξινο, κάτι που μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δονιτών
* Μια μελέτη έδειξε ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες
* Προκαλεί και αυτό αφυδάτωση
* Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα
* Σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει χανγκκόβερ, εθισμό και βλάβη στο συκώτι
Και ο νικητής είναι…
Η ΜΠΥΡΑ!
Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση αλκοόλ ενέχει ρίσκο, αν όμως έχετε να διαλέξετε ένα εκ των δύο, τότε η πλάστιγγα των ερευνών γέρνει προς τη μπύρα. Απλά μην οδηγήσετε μετά.